Autor Wątek: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)  (Przeczytany 246337 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Adam716

• Gość
Odp: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)
« Odpowiedź #270 dnia: 20 Listopada 2019, 21:59:47 »
Widzę że temat czujników się rozwinął i nieźle Cię wciągnął  :good:

Smutne jest to (powód omawialiśmy wcześniej  :wallbash:) że Toyota nie rozwinęła systemu od momentu wprowadzenia czyli kilka lat temu a na rynku są już dostępne o niebo lepsze systemy monitorowania ciśnienia - przykład:  Xiaomi 70Mai - system monitorowania w wersji z TPMS i Lite.
https://pl.aliexpress.com/item/32971727308.html
Wygląda to nieźle i ciekawi mnie czy można sparować inne czujniki (oryginalne z Toyoty)

Offline sp33dy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #271 dnia: 20 Listopada 2019, 22:10:26 »
Radia-chińczyki z Androidem mają wbudowany czytnik czujników ciśnienia. Nie pamiętam na jakiej zasadzie działa, ale nie trzeba do tego żadnego adaptera OBD. Czyta bezpośrednio z komputera albo bezpośrednio z nich. Ktoś wie?
Po włączeniu zapłonu pojawia się dodatkowa opcja w radiu i jest wynik w kPa.
Spalanie - Motostat.pl

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #272 dnia: 20 Listopada 2019, 23:03:30 »
Widzę że temat czujników się rozwinął i nieźle Cię wciągnął
Taki typ ze mnie, że dość często w temacie jestem pionierem, a potem wszyscy mnie zjadają ;) Zaczęło się dawno temu od Atari 800XL i potem zmieniały się tylko kategorie.

System z linku jest lekkim rozwinięciem tego, co mamy fabrycznie. A fabrycznie - wystarczyło by zainwestować nie więcej jak kilka dolców na sprzedany samochód, żeby na TT2 wstawić opcję wyświetlania ciśnień w kołach (niektóre marki już tak robią). Ciśnienia są znane przez ECU, wystarczy to przesłać do TT2 i wyświetlić w zakładce, a lampkę potraktować jako alarm. Albo można by wstawić do TT2 modulik z AVR-em za kilka złotych z biednym odbiorniczkiem 433,92 MHz i łapać dane do wyświetlenia z "eteru". Technicznie byłyby to banalne sprawy. Ale ja jestem inżynierem, co ja mogę. Decyzje podejmują księgowi z marketingowcami i PR-owcami. To oni znają się na kasie i image. Paru takich jak ja i kilku coś tam kibicujących nie mają żadnego znaczenia wobec np. 10 czy 100 milionów średnio świadomych kupujących, którzy nawet nie czytają instrukcji w kluczowych sprawach eksploatacyjnych (przykład to wątki o olejach albo "resetowaniu" tpms). Za jakiś czas zrobi się "odkrycie", nowa technologia wkracza, w końcu dowiesz się, co jest najlepsze ...
Sprzęt z linku jest nieco zagadkowy, i najprawdopodobniej nie zadziała z czujnikami używanymi w Toyocie. Tu jest kwestia częstotliwości pracy i użytego protokołu transmisji. Najprawdopodobniej jest to system "zamknięty", który widzi i rozumie tylko siebie. Nawet niektóre czujniki standardowe programowalne nie potrafią nadawać w standardzie przyjętym w Toyocie (np. T-Pro 2, ale T-Pro i T-Pro hybrid owszem). 

@sp33dy, te czujniki pracują z komunikacją bluetooth na 2,4 GHz. Dlatego urządzenie z odpowiednią aplikacją na Androidzie (np. typowy smartfon czy tzw. radio androidowe) dają rade to odczytać, komunikacja jest wtedy bezpośrednia czujnik-odbiornik poprzez BT. Natomiast producenci samochodów nie ułatwiają, przyjęli standard 433,92 MHz (w USA, Kanadzie ... 315 MHz). Oni dbają o swoją kasę, nie o naszą, wszystko co uniwersalne i otwarte jest złe z założenia.
Spalanie - Motostat.pl

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #273 dnia: 20 Listopada 2019, 23:18:24 »
przykład:  Xiaomi 70Mai

Są nawet takie które działają na aplikacji w telefonie, jak u mnie:

Nie pamiętam na jakiej zasadzie działa

Połączenie BLE (Bluetooth Low Energy). Zainstaluj sobie w telefonie skaner BT to je zobaczysz.... i nawet jaką szczoteczkę z BT ma twój sąsiad... itp.itd.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2019, 23:20:41 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #274 dnia: 20 Listopada 2019, 23:29:09 »
Obrazek ładny, ale to rozwiązanie to inny standard oparty na BT, czujników fabrycznych Toyoty ni huhu nie zobaczy. Można coś ukręcić z wykorzystaniem interfejsu OBD z BT i wyświetlić na Tire Assistant to co widzi ECU, ale to już co innego. A obrazek też ładny.

Tu pojawia się trochę "filozofii" użytkowo-technicznej.
Stan jaki mamy: kupiłeś, zapaliła się, zobacz co się dzieje, potem raczej dopompuj tu i tam.
Albo: wywal kupione czujniki, kup nowe działające po BT (takie z dedykowanym wyświetlaczem kreują dodatkowe dylematy), delektuj się nowymi możliwościami o ile włączysz aplikację, w razie czego dopompuj albo upuść.
Co lepsze w tzw. "życiu"?
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2019, 23:41:22 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #275 dnia: 20 Listopada 2019, 23:34:01 »
Nie napisałem że to standard Toyoty, panowie poszli w kierunku rozwiązań alternatywnych więc się udzieliłem.
Fabrycznych nie było chyba w Auris I w ogóle co?  :o
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #276 dnia: 21 Listopada 2019, 00:03:41 »
OK, zrozumiałem. A I nie miał TPMS, ale Ty to sobie zrobiłeś sam. Osobiście pochwalam. Możesz być ambasadorem dobrych rozwiązań dla zwolenników unicestwiania lampki i narzekaczy na bezsens stosowania TPMS. Jak dla mnie OK, każdy ma swoje widzenie, a Twoje jest bardzo wiarygodne.
Spalanie - Motostat.pl

Offline sp33dy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #277 dnia: 21 Listopada 2019, 00:35:54 »
@sp33dy, te czujniki pracują z komunikacją bluetooth na 2,4 GHz. Dlatego urządzenie z odpowiednią aplikacją na Androidzie (np. typowy smartfon czy tzw. radio androidowe) dają rade to odczytać, komunikacja jest wtedy bezpośrednia czujnik-odbiornik poprzez BT. Natomiast producenci samochodów nie ułatwiają, przyjęli standard 433,92 MHz (w USA, Kanadzie ... 315 MHz). Oni dbają o swoją kasę, nie o naszą, wszystko co uniwersalne i otwarte jest złe z założenia.
2,4 GHz to nie BT tylko Wi-Fi jak już :-P
Poza tym ja mam oryginalne czujniki Toyoty. Do tego radio z Androidem, które ma wbudowaną opcję podglądu ciśnienia w oponach i jest też druga opcja z paliwem. Czy mimo wszystko w wersji Active przewody idące do radia przenoszą takie informacje z ECU, a dekoder CANBUS je odkodowuje i wyświetla w przeznaczonym do tego menu? Po Wi-Fi/BT na pewno to nie idzie bo oba połączenia są już zajęte w tym samym momencie.
Spalanie - Motostat.pl

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #278 dnia: 21 Listopada 2019, 10:37:21 »
2,4 GHz to nie BT tylko Wi-Fi jak już
BT chodzi w pasmie 2,4 GHz tak jak i Wi-Fi
Poza tym ja mam oryginalne czujniki Toyoty. Do tego radio z Androidem, które ma wbudowaną opcję podglądu ciśnienia w oponach i jest też druga opcja z paliwem. Czy mimo wszystko w wersji Active przewody idące do radia przenoszą takie informacje z ECU, a dekoder CANBUS je odkodowuje i wyświetla w przeznaczonym do tego menu? Po Wi-Fi/BT na pewno to nie idzie bo oba połączenia są już zajęte w tym samym momencie.
Nie mam pojęcia jak działa Twoje radio (nieoryginalne). Ale na pewno ciśnienia nie idą po BT ani Wi-Fi, bo oryginalne czujniki pracują na 433,92 MHz, a BT i Wi-Fi daleko wyżej. A protokoły komunikacyjne są zupełnie różne i komunikacji nie będzie. To musi iść po drutach z ECU albo bezpośrednio z modułu tpms, możliwe, że po canbus.
Nie wiem co miałeś na myśli w ostatnim zdaniu, o jakiej zajętości piszesz.
Spalanie - Motostat.pl

Offline sp33dy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #279 dnia: 21 Listopada 2019, 13:31:33 »
To musi iść po drutach z ECU albo bezpośrednio z modułu tpms, możliwe, że po canbus.
W jaki sposób bezpośrednio z TPMS? Jakąś dodatkową wtyczką do radia? Były jakieś, które nie miały podpięcia ze starym radiem. W każdym razie to miło, że nawet w wersji Active jest to od razu zaimplementowane i jest to tylko kwestia urządzenia. Dekoder CANBUS i tak musiałem zamontować, żeby działało sterowanie z kierownicy.
Nie wiem co miałeś na myśli w ostatnim zdaniu, o jakiej zajętości piszesz.
Chodziło mi o podłączone inne urządzenia.
Spalanie - Motostat.pl

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #280 dnia: 21 Listopada 2019, 13:55:12 »
W sprawie drutów wchodzących do radia to się nie znam. Tam jest całe stado wtyczek. Np. TT wyświetla dane o spalaniu, czyta to z ECU, więc którymś drutem te dane są dostarczane. Być może tym samym drutem albo sąsiednim mogą przypłynąć dane o ciśnieniu, ECU je ma z modułu tpms.
Co do zajętości połączenia, np. jak mam na telefonie odczyty poprzez interfejs OBD z BT, mogę prowadzić rozmowę przez urządzenie głośnomówiące TT, jedno i drugie jednocześnie. O taką "zajętość" chodzi?
Spalanie - Motostat.pl

Offline sp33dy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #281 dnia: 21 Listopada 2019, 14:43:53 »
W sprawie drutów wchodzących do radia to się nie znam. Tam jest całe stado wtyczek. Np. TT wyświetla dane o spalaniu, czyta to z ECU, więc którymś drutem te dane są dostarczane. Być może tym samym drutem albo sąsiednim mogą przypłynąć dane o ciśnieniu, ECU je ma z modułu tpms.
Najwidoczniej tak jest :-)
Co do zajętości połączenia, np. jak mam na telefonie odczyty poprzez interfejs OBD z BT, mogę prowadzić rozmowę przez urządzenie głośnomówiące TT, jedno i drugie jednocześnie. O taką "zajętość" chodzi?
Tak, o takie. Ilość podłączonych urządzeń afair zależy od wersji BT, więc to niedziwne.
Z Wi-Fi już gorzej, bo mając adapter OBD łączony tak, nie mogę udostępniać netu na radio :-)
Spalanie - Motostat.pl

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #282 dnia: 26 Listopada 2019, 08:22:29 »
przypomnijcie mi jaka częstotliwość maja czujniki u nas? 433 czy 315MHz ??

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #283 dnia: 26 Listopada 2019, 10:58:30 »
433,90 Mhz mają

może ma ktoś pomysł jak ten patent przełożyć do naszego modułu ?
https://www.rav4world.com/threads/how-to-disable-tpms-how-to-turn-off-tpms-light.85538/
Rzeczy niemożliwe robię od ręki,  na cuda trzeba chwile poczekać  <diabel>

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #284 dnia: 26 Listopada 2019, 11:13:24 »
Przetłumacz sobie na polski jeśli nie rozumiesz i działaj   :cool:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl