Autor Wątek: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)  (Przeczytany 246412 razy)

Offline auruchator

• Prawie Toyot
Odp: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)
« Odpowiedź #330 dnia: 12 Lipca 2020, 23:54:43 »
Hej,

Przez ostatnie kilka dni na spokojnie przeczytałem 22 strony tego wątku, ponieważ potrzebuję zaopatrzyć się w nowy komplet czujników ciśnienia. Mam Aurisa II (2014). Z tego co się od Was dowiedzielem, mogę mieć tylko jeden komplet czujników zaprogramowany. Kupiłem auto w komplecie ze stalówkami, które mają toyotowskie czujniki (cieszy fakt, że po 6 latach dalej funkcjonują). Mam alufelgi, które czekają na założenie i potrzebuje czujników. Pytanie na które jeszcze nie poznałem jednoznacznej odpowiedzi: czujniki programowalne (by zduplikowac istniejący komplet) jakiej firmy będą współgrały z pojazdem? T-pro (podobno nie w wersji 2), Mx, jakies chińczyki z AliExpress? Wulkanizator mi zaproponował komplet czujników po 250zl sztuka, co jest jawnym skokiem na kasę. Nie chcę programować co sezon przy przekładce (np przy użyciu Caristy). I drugie pytanie, nie ma znaczenia by konkretny czujnik znajdował się na konkretnym kole?

Czekam z niecierpliwością na odpowiedź, dzięki z góry! Pozdrawiam.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #331 dnia: 13 Lipca 2020, 08:25:37 »
Możesz użyć takich czujników wraz z wyświetlaczem.
https://www.aliexpress.com/item/32987226297.html?spm=a2g0o.cart.0.0.748a3c0035Kelm&mp=1
Kupiłem, czekają na montaż w kołach, być może na początku przyszłego tygodnia będą już w kołach (autem jeździ córka 200km od domu). Dam znać jak się sprawuje cały zestaw po założeniu w kołach.
Wskaźnik już założyłem, umieściłem go na panelu środkowym przed przyciskiem "P", montaż zajął 5 minut. Wybrałem to miejsce gdyż lepiej widać w tym miejscu, niż po lewej stronie kierownicy.

Czytając wątek, zwłaszcza o tym, że nie da się używać w przedlifcie zamiennie 2 kompletów, uważam powyższe rozwiązanie za dobre, cenowo jak i wizualnie.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #332 dnia: 13 Lipca 2020, 14:59:05 »
[...] jakiej firmy będą współgrały z pojazdem? ...
Raczej chodzi o model czujników, a nie o firmę. Czujniki programowalne mają taką cechę, że potrafią współgrać z wieloma markami/modelami samochodów. Podczas programowania czujnik dostaje informację w jakim formacie ma nadawać. Ale nie wszystkie będą pasować do każdego samochodu. Przed zakupem trzeba sprawdzić w specyfikacji konkretnego modelu czujnika. T-Pro TYR-S002 o których kiedyś pisałem i które mam, mają w specyfikacji Toyotę. Natomiast T-Pro 2 jej nie miały na tamten czas, być może obecnie zmieniono firmware i Toyota może być. Moje T-Pro po ponad 3 latach padły, a powinny wytrzymać 5-7 lat i do 160 kkm. Może były zleżałe. Da się je zreanimować, co sprawdziłem. Jednak oryginalna bateryjka Maxell CR2050 HR 3V jest trudno dostępna i droga, a zwykła typu 2032 może nie wytrzymać temperatury. 
Jakiś czas temu pojawił się  T-Pro Hybrid 1.5, mam, działa z A2 2014 niehybrid.
Położenie kół nie ma znaczenia na pracę systemu, możesz je nawet wszystkie wozić w bagażniku.
Spalanie - Motostat.pl

Offline auruchator

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #333 dnia: 13 Lipca 2020, 18:09:14 »
A macie może doświadczenia z czujnikami firmy CUB? Przeszło mi przez myśl, że niedługo pewnie oemowe czujniki wyzioną ducha (działają 6 lat i czasami im się zdarzy wysłać fałszywy komunikat) i może warto zainwestować w zestaw czujników z programatorem (głośno myślę, bo to i tak spory wydatek) . Znalazłem taki: https://felgeo.pl/product-pol-38649-Programator-czujnikow-cisnienia-CUB-TPMS-Sensor-AID-Pro-3-0-EU-US-4-czujniki-cisnienia-Uni-Sensor-433Mhz.html Tylko nie znam opinii na temat czujników tej firmy.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #334 dnia: 14 Lipca 2020, 08:15:50 »
Myślę, że w tej cenie masz kilka zestawów czujników, jak z linku na Ali...

Offline auruchator

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #335 dnia: 14 Lipca 2020, 09:16:14 »
Zgadzam się, opcja czujników od chińczyka z wyświetlaczem, całość w cenie jednego OEMowego czujnika Toyoty, to finansowo brzmi bardzo dobrze. Tylko zostajemy ze świecącą kontrolką (jednych to drażni, drugich nie), bo pewnie ID tych czujników co link do nich wysłałes, nie da się wklepać do komputera samochodu.

Ja niestety jestem z tych co świecąca choinka z kontrolek na desce po pewnym czasie doprowadziłaby do szewskiej pasji. Tak więc, jak kolega wcześniej wspomniał o czujnikach T-pro (chociaż informacja, że po 3 latach padły nie przemawia za ich kupnem), czy macie doświadczenie z czujnikami innych firm, np. Autel, Mx, Sensor Aid CUB, itd? Niektóre sklepy internetowe oferują programowanie (klonowanie) czujnika przed wysyłką za cenę mniejszą niż w warsztacie, może tędy droga.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #336 dnia: 14 Lipca 2020, 10:25:11 »
Co do świecącej się kontrolki to się zgadzam - wkurzające.
W moim aucie nie było monitorowania ciśnienia w ogumieniu.
Autem jeździ córka, to przynajmniej zabrzęczy jak ciśnienie spadnie i jest szansa, że opona będzie uratowana.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #337 dnia: 20 Lipca 2020, 12:58:28 »
https://www.aliexpress.com/item/32987226297.html?spm=a2g0o.cart.0.0.748a3c0035Kelm&mp=1
Kupiłem, czekają na montaż w kołach, być może na początku przyszłego tygodnia będą już w kołach

Czujniki wraz z nowymi oponami założone.
Wskaźnik założony w lewym otworze na konsoli środkowej, nad klawiszem P - w miejscu zaślepki.
Wyświetlane dane na wskaźniku nie kłują w oczy - nie przyciągają wzroku kierującego, jasność jak oświetlenie ambiente.
Dopiero jak zmieni się kąt patrzenia na bliższy prostopadłemu, to wtedy wyświetlane dane są bardzo jasne.
Pierwsze wrażenia super, na bieżąco wskazuje ciśnienie lub temperaturę powietrza w oponach.
Jeżeli baterie w czujnikach wytrzymają deklarowane 5 lat, to pewnie przeżyją opony ;-)

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris II - czujniki ci%u015Bnienia powietrza w ko%u0142ach (w praktyce)
« Odpowiedź #338 dnia: 20 Lipca 2020, 15:38:09 »
Do poprzedniego wątku
widok z pozycji kierującego

widok zbliżony do prostopadłego

« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2020, 15:40:36 wysłana przez obwd-crash »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #339 dnia: 21 Lipca 2020, 14:17:40 »
Nie widać

Offline MarcinD36

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris II
« Odpowiedź #340 dnia: 22 Listopada 2020, 13:10:47 »
Witajcie,
Jestem po zmianie kół na zimowe, oczywiście wyskoczył mi błąd czujników ciśnienia.
Mam carista obd2. Czy jest jakaś dedykowana aplikacja do podmiany czujników?
Carista umożliwia edycję nazwy czujnika. Czy jak podmienię nazwy czujników pod zestaw letni to powinno działać?
Zrobiłem również diagnostykę pod kątem błędów i wyskoczyły mi błędy czujników ale nie usowalem ich bo to raczej nie rozwiązanie.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #341 dnia: 22 Listopada 2020, 14:26:54 »
Kupiłem w Niemczech za 400 euro, kompletne oryginalne koła zimowe z oponami z 2017 roku, z bieżnikiem 7mm, w których były oryginalne czujniki.
Dokupiłem kolejny komplet czujników z Ali... Wymieniłem czujniki z oryginalnych na te z Ali... i nawet nie musiałem wymieniać wskaźnika, zadziałało.
Oryginalne czujniki sprzedałem w 2 dni, w cenie zakupu tych z Ali...

Czujniki z Ali... sprawują się jak na razie super. Teraz tylko test ile lat wytrzymają ;-)

Offline szymgrzesiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #342 dnia: 23 Listopada 2020, 17:46:52 »
Kupiłem w Niemczech za 400 euro, kompletne oryginalne koła zimowe z oponami z 2017 roku, z bieżnikiem 7mm, w których były oryginalne czujniki.
Dokupiłem kolejny komplet czujników z Ali... Wymieniłem czujniki z oryginalnych na te z Ali... i nawet nie musiałem wymieniać wskaźnika, zadziałało.
Oryginalne czujniki sprzedałem w 2 dni, w cenie zakupu tych z Ali...

Czujniki z Ali... sprawują się jak na razie super. Teraz tylko test ile lat wytrzymają ;-)

Jak możesz to podaj link do aukcji z ALII

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #343 dnia: 24 Listopada 2020, 07:39:49 »
Kupiłem, czekają na montaż w kołach, być może na początku przyszłego tygodnia będą już w kołach (autem jeździ córka 200km od domu). Dam znać jak się sprawuje cały zestaw po założeniu w kołach.
Wskaźnik już założyłem, umieściłem go na panelu środkowym przed przyciskiem "P", montaż zajął 5 minut. Wybrałem to miejsce gdyż lepiej widać w tym miejscu, niż po lewej stronie kierownicy.

Czytając wątek, zwłaszcza o tym, że nie da się używać w przedlifcie zamiennie 2 kompletów, uważam powyższe rozwiązanie za dobre, cenowo jak i wizualnie.

Link jak w powyższym poście, sprawdziłem oferta jest nadal aktualna ;-)

Offline fabirabi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #344 dnia: 26 Listopada 2020, 09:16:50 »
Panowie, zapytam również tutaj, bo pytałem na dziale Corolli ale bez odpowiedzi.
Czy wam również zapala się kontrolka ciśnienia jak spada temperatura. Dziś spadło do zera i zapaliła się kontrolka. Jak podpompuje do 2.3 bara to gaśnie. Wie ktoś jak ustawić w Techstream progi ciśnienia zadziałania alarmu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl