Autor Wątek: Auris 1.4 D4D 2008  (Przeczytany 9725 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris 1.4 D4D 2008
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Lutego 2015, 08:56:19 »
Jeśli masz pewność że te używane są po bardzo małym przebiegu i będziesz miał możliwość zwrotu (nie zawsze wtryski wtryski współpracują z pompą wtryskową - trzeba je przeprogramować) to można zaryzykować. (tak tak zaryzykować bo nikt zapewne nie da 100 % pewności że wszystko z nimi jest ok, - mogą być skorodowane w środku bo np przeleżały sobie pół roku na półce w magazynie beż ON w środku)
Co do regeneracji to zależy od zakładu który tego się podejmie. Na pewno jest to lepsza opcja ponieważ masz pewność co do wtrysków (będą współpracowały z układem wtryskowym) i na pewno otrzymasz gwarancję na wykonaną usługę (co najmniej kilka tysięcy kilometrów)

Offline Slawson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Lutego 2015, 19:27:23 »
Proszę o pomoc w temacie wtryskiwaczy do mojego auta.
Zakład za regenerację zawołał 450,00zł netto od sztuki, kiedy na alegrogo za 600zł można kupić używki.

Niestety nie mam pojęcia czy będą pasować. :wallbash:
Brać po prostu do silnika 1.4 D4D czy stosowane w Aurisach były jakieś specjalne?

Uważaj z zakupem. Musisz dobrać właściwe, bo w początkowym okresie Auris dla silnika 1NDTV miały wtryski Boscha, ponoć dobrze regenerowalne, a późniejsze wersje miały już Denso. Raczej nie są one względem siebie zamienne.

Pozdrawiam
Z pozdrowieniami
Sławek

Offline Cashpear

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Lutego 2015, 22:15:00 »
No cóż, decyzja nie była łatwa - ale w końcu po długich negocjacjach i różnych podejściach do złożoności sprawy regeneruję.
Wtryski będą na poniedziałek, montaż właściwie chwilka i trzymajcie kciuki za wyjazd na nasze piękne autostrady :)

Offline Cashpear

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Marca 2015, 14:51:12 »
Operacja zakończona  :grin:

Regeneracja wtrysków po różnego rodzaju negocjacjach i obietnicach gratisów, rabatów, itp - 1600zł.
Robocizna w zaprzyjaźnionym warsztacie łącznie z przeglądem, wymianą oleju i filtrów, tygodniowym moczeniu EGRa w nieokreślonej cieczy, oraz ogólnym określeniem - co jeszcze należy zrobić - 800,00zł

Ogólnie wnioski po tym wszystkim: poprzednio komputer pokazywał średnią z 500km - 3,8l/100km, po naprawie pokazuje średnią z 300km - 4,4l/100km.
Może nie warto było naprawiać?  :shock:

W najbliższej przyszłości do zrobienia:
- klocki hamulcowe (za jakieś 7-8 kkm)
- rozrząd (jak się zrobi ciepło)
- pasek wielorowkowy - w przyszłym tygodniu
- woda w bagażniku (cieknąca uszczelka lampy tylnej lewej) - to dla mnie największe zaskoczenie - w TOYOCIE????  :czerwona:
- woda pod dywanikiem pasażera - póki co nie wiem skąd (ale ustalimy) - i znowu - w TOYOCIE????  :czerwona:
- luzy na drążku kierowniczym prawym - wkrótce
- problem z ręcznym hamulcem - czasami nie odpuszcza (do ustalenia)
- pozostaje kwestia wymiany oleju w skrzyni biegów - póki co OK
- nie wiem ile wytrzyma sprzęgło i turbina.

Póki co radość z jazdy znów jest i nadal jest nadwyżka kasy w kieszeni.

Pozdrowienia dla wszystkich pomocnych z Forum. Dziękuję  :cool:

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Marca 2015, 17:26:50 »
- woda pod dywanikiem pasażera - póki co nie wiem skąd (ale ustalimy) - i znowu - w TOYOCIE????  :czerwona:

A gdzie w Twojej Toyce przechodzą kanaliki od ewentualnej klimatyzacji? Kiedyś w Audi A6 klima wywaliła mi wodę pod podłogą z tyłu, po prawej stronie. Nawet odsysanie odkurzaczem wodnym nie bardzo pomogło. Skończyło się na rozcinaniu wykładziny podłogi i suszeniu na pełnym słońcu, od wschodu do zachodu. Dobrze że lato było  :cheesy:

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Marca 2015, 09:59:45 »
w aurisie po stronie pasażera (konsola środkowa w nogach) jest przewód (pod małym trójkątnym plastikiem) który odprowadza wodę ze skraplacza pod spód auta. Zazwyczaj jest on używany do odgrzybiania klimatyzacji. Jeśli ktoś go nie poprawnie  założył (tzn. nie wsunął go w białą rurkę) to ta woda będzie odpływała pod dywanik pasażera.

Offline Cashpear

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Marca 2015, 22:44:49 »
Ciekawostka, możesz jakoś jaśniej to opisać?
tzn gdzie dokładnie mam szukać tej rurki?
I czy we własnym zakresie - niezbyt jestem mechaniczno-dłubiący - dam sobie radę z tematem?

Pozdrowienia

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Marca 2015, 07:39:16 »
Tam jest taki mały trójkątny plastik na konsoli środkowej od strony nóg pasażera. Trzeba deliktanie chwycić go od strony fotela (tutaj są dwa zatrzaski) i szrpnąć go z wyczyciem w stronę drzwi. Z drugiej strony plastik ten ma taką "łapkę" która jest włożona do takiego "okienka". Jak już zdejmiesz ten plastik to powinna być widoczna taka czarna gumowa rurka która teoretycznie powinna być włożóna (szczepiona) z tą biała rurką. Więcej znajdziesz na tym forum pod hasłem odgrzybianie klimatyzacji (odgrzybianie parownika).

znalazlem temat z fotką gdzie co i jak jest umieszczone:

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=33562.0
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2015, 07:57:01 wysłana przez artur84 »

Offline Cashpear

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Marca 2015, 06:24:43 »
Super, wszystko jasne, znalazłem, rozebrałem, sprawdziłem.
Niestety tam jest sucho. Jeździłem trochę z tym czymś na wierzchu czy aby na pewno.

Sucho, szukam dalej - niestety pogoda nie sprzyja wyschnięciu, czekamy  <kawusia>

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Marca 2015, 06:56:20 »
Sprawdź czy nie cieknie od progu lub po słupku przedniej szyby

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Marca 2015, 09:55:21 »
będzie wsiowo wyglądało, ale na potrzeby sprawdzenia - bardzo wygodne:
w miejscach podejrzanych, niektórzy przyklejają taśmą malarską papierowe ręczniczki. jak zbiera się w tych miejscach woda, cieknie czy stoi - ręczniczek będzie mokry.
Po tym łatwiej dojść które miejsce trzeba dokładniej prześwietlić
podklej taki ręczniczek także pod schowkiem.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl