Autor Wątek: 1.0 3-cyl - stukanie z okolic rozrządu  (Przeczytany 38213 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kaliope

• Toyot Leżący
  • *
Odp: 1.0 3-cyl - stukanie z okolic rozrządu
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Stycznia 2016, 09:02:09 »
Ale jakiej pomocy oczekujesz? Wszystko jest opisane. Jeśli Ci metlicznie dzwoni jak mu dodasz gazu przy rozgrzanym silniku, to pewnie strzeliła panewka/panewki na wale korbowym.

Koło zmiennych faz rozrządu tlucze się na zimnym silniku, przynajmniej na początku, ale ja nie słyszałem żeby ktoś miał z tym problem.

Nie słyszałem też o naciągniętym łańcuchu rozrządu w tym silniku, o którym tu chłopaki wspominają. 

Offline yaven

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Stycznia 2016, 11:37:33 »
Witam.Silnik po przebiegu 38tys.,cały rozebrany i złożony wszystko w stanie idealnym,stuka przy przyspieszaniu,lub pod obciążeniem.Nie ma różnicy czy jest ciepły czy zimny,na wolnych obrotach jest cisza,nie wiem czy jest to jakaś wskazówka ,ale po odpięciu zaworu zmiennych faz rozrządu nie było różnicy w jeżdzie, a żadna kontrolka się nie wyświetliła.

Offline domino

• Początkujący
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Maja 2016, 21:24:33 »
Mam ten sam problem co kolega yaven i dzwięk taki sam jak na filmie czy ktoś coś może w tej sprawie doradzić?

Offline yaven

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Maja 2016, 12:19:51 »
Witam.Przerobiłem temat stukania w silniku 1.0 toyota yaris po przebiegu 38tys. km,wielu wizytach w autoryzowanych serwisach toyoty,które nic nie wykazały,a kiedy sam do tego doszedłem okazał o się ,iż ten silnik ma tzw.krótkie tłoki,które to z bliżej niewiadomych przyczyn stukają.po rozebraniu silnika i pomiarach okazało się ,że jeden z tłoków nie trzyma wymiaru i to było powodem stukania takiego jak na filmiku,
założone nowe kompletne tłoki i po problemie .

Offline poldi76

• Początkujący
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Listopada 2016, 23:50:26 »
witam to nie jestescie sami mam ten sam problem jakies pomysly?
mój odgłos nasila się na zimnym silniku typowy klekot jak w corolce 1.6 ze strzelonym kolektorem dolotowym potem jak sie rozgrzeje idze jak burza...z Waszymi propozycjami wymiany tlokow albo panewek to chyba lepiej trzeba bedzie sie go pozbyc
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2016, 23:57:03 wysłana przez poldi76 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl