Autor Wątek: Dziwna poszarpywanie prius 2006  (Przeczytany 2686 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gryzzli

• Toyot Leżący
  • *
Dziwna poszarpywanie prius 2006
« dnia: 20 Lutego 2015, 08:44:50 »
Mam pytanie czy ktorys z uztkownikow priusa spotkal sie z takim zjawiskiem dziwnego poszarpywania samochodem przy predkosci okolo 60km ? Czytalem w innych watkach dotyczacych silnikow toyoty i inni uzytkownicy tez sie skarzyli na taki efekt jakby "kwadratowych" opon.Poszarpywanie wystepuje wciaz po zmianie kol oraz wymianie swiec . Zjawisko wydaje sie ze zanika wraz ze zwiekszeniem predkosci samochodu .

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
Odp: Dziwna poszarpywanie prius 2006
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego 2015, 12:53:02 »
mi to wygląda na niedoważone koła - na zwykłej wyważarce wszystko jest ok - ale trzeba zrobić tzw wyważanie dynamiczne - na maszynie z testem drogowym (np. maszyna Hunter GSP9700)
miałem takie przypadki że drgania były tylko przy określonej prędkości, poniżej i powyżej tej prędkości wszystko było ok - po wyważeniu na takiej maszynce - wszystko było ok przy każdej prędkości.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline gryzzli

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lutego 2015, 13:10:34 »
Dwa komplety wyzazonych kol i takie same objawy ?!

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lutego 2015, 13:32:36 »
to jest zgadywanka - piszę tylko, że miałem problem z drganiem przy określonej prędkości i takie wyważenie pomogło, u ciebie może być inny problem - ale ja bym zaczął od tego - np. z jednym kompletem kół letnich - pamiętaj że takie wyważanie jest troszkę droższe i nie każdy zakład wulkanizacyjny ma taką maszynę.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Marian83

• Prawie Toyot
Odp: Dziwnie piszczy podczas jazdy
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lutego 2015, 10:01:36 »
Witam jestem tu nowy mam od dwóch lat Priusa 2008 z gazem super sprawa jednak mam mały problem i nie wiem gdzie szukać pomocy. Podczas jazdy czasami słyszę głośny gwizd jakby z przodu ale nie jestem pewny czy to przy silniku, gwizd , pisk ustaje gdy zaczynam hamować lecz gdy znowu puszcze hamulec ponowie go słychać jest bardzo głośny. nie wiem co może być przyczyną po chwili ustaje i za jakis czas znowu sie pojawia bez przyczyny . Nie mam pomysłu płyn dolewałem chłodniczy nie skutkuje. z hamulcami wszystko ok błędów nie mam żadnych . Czy ktos może sie spotkał z czymś takim ? Pozdrawiam

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lutego 2015, 10:19:51 »
sprawdź kolego łożyska, częsta przypadłośc
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl