Autor Wątek: TNS510 a Corolla Verso 2006  (Przeczytany 12387 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Requan

• Toyot Leżący
  • *
TNS510 a Corolla Verso 2006
« dnia: 22 Lutego 2015, 13:40:28 »
Czesc,
Chcialem sie najpierw przywitac, ale nie znalazlem tu powitalni, wiec moze zrobie to teraz:
Mam na imie Marcin i niedawo kupilem Corolle Verso 2006 2.2 D-Cat.
Kupilem na allego navi TNS510, wymontowana z Avensis.
Czytalem manula Toyoty i jest tam info jak trzeba podpiac sygnal wstecznego i predkosci, a mianowice trzeba to zrobic za pomoca wtyczki:

Niestety w moim radiu jest inna wtyczka - ta siwa:

a tu model radia:

Czy moze ktos sie orientuje, ktory to sygnal wstecznego, a ktory to predkosc?
Pozdrawiam

Offline jacek_gdynia

• Toyot Leżący
  • *
Odp: TNS510 a Corolla Verso 2006
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2015, 14:46:56 »
Witam.
Sam nie pomoge, ale napisales ze jestes z pomorskiego wiec jesli gdzieś z okolic Gdyni to poznałem niedawno fachowca od właśnie takich rzeczy jak radia kamery monitory w zaglowkach wtyczki odb zsynchronizowane z radiem itp. W każdym razie jak sobie nie poradzisz napisz to dam adres lub możesz spróbować zadzwonić do niego i wyjaśnić przez telefon problem.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lutego 2015, 15:56:37 »
Jak podłączałem tablet zamiast radia 2 din,sugerowałem się poniższą stroną,jeśli chodzi o piny itp...może znajdziesz tam model swojego radia. http://www.tehnomagazin.com/Auto-radio-car-connector/TOYOTA-Car-Radio-Wiring-Connector.htm

Offline Requan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marca 2015, 13:25:14 »
Dzieki za odpowiedzi, kupilem w Aso PZ445-00333-04 spare TNS wire assy- wtyczka z przewodami, fakt jest dziwna, od strony przewodow ma 3 przewody, a od strony zlacz ma 5.
Radio podloczone, dla tych co chcieli by sami podlaczyc to oprocz radia TNS510 i instrukcji od Toyoty trzeba kupic z ASO(obok moje komentarze):

Ramka 55417-0F010 314,13 zł detal brutto - NAJLEPIEJ KUPIC NA ALLEGRO ZA 150zl
PZ457-00260-00 zestaw mont.anteny 83,09 zł detal brutto - JEST TO PRZEJSCIOWKA ANTENOWA, BEZ NIEJ WTYKA Z AUTA NIE BEDZIE PASOWAC
PZ445-00333-05 GPS Antenna + earth plate 181,01 zł detal brutto
PZ445-00333-04 spare TNS wire assy       51,00 zł detal brutto - DO PODLACZENIA SYGNALOW: WSTECZNY + PREDKOSC
PZ445-00333-03 spare TNS510 installation kit 59,70 zł detal brutto - TEGO NIE BRALEM
PZ445-00333-02 Spare TNS510 Microphone  232,95 zł detal brutto
Efekt koncowy wyglada tak:

PS Dodam tylko ze przewod mikrofonowy ma wyprowadzona zlaczke do ktorego wpinamy wtyke z sterowaniem kierownicy+ kamera

Mam jeszcze pytanie:
Dziala mi GPS oraz zestaw glosnomowiacy, sterowanie z kierownicy, nie mialem czasu podlaczyc na stale kamery, podlaczylem ja tylko na krotko zeby zobaczyc czy chodzi, wypiolem wtyczke z obsadzonymi trzema przewodami od sterowania kierownicy i wpiolem w to miejsce wtyke z czterema przewodami od kamery. Obraz pojawia sie na 1 s i znika, czy ktos sie orientuje czy trzeba kodowac cos na kompie diagnostycznym, czy dzieje sie tak ze mam dodawane przez ASO czujniki parkowania i radio nie moze sie z nimi skomunikowac?. Kamera jest orginala i pochodzila od tego radia
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2015, 13:33:25 wysłana przez Requan »

Offline jacek_gdynia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marca 2015, 16:48:04 »
Marcin, zadam pytanie z innej beczki... napisz jak możesz ile zapłaciłeś za radio?

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marca 2015, 17:36:12 »
Jeśli kwotowo owy system przewyższył 2000zł...to dla mnie,jako instalatora gra nie warta świeczki. Radio będzie miało GPS, kamere cofania, ale nadal jest radioodbiornikiem,czyli urządzeniem do słuchania muzyki...a z doświadczenia wiem,że ten sprzęt nie generuje super jakości dźwięku. można było uderzyć  w Pioneer'a  z nawigacją i zwykłą kamerą cofania i mieć bdb.brzmienie muzyki i jeszcze więcej dodatkowych funkcji ;)

Offline Requan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marca 2015, 21:06:06 »
jacek_gdynia:
Pewnie ze moge:
komplet: radio+kamera+Antena GPS = 1200zl.
Ramka za 150zl, mikrofon w ASO, ale mozna taniej - ja nie mialem czasu czekac, przejsciowke tez mozna taniej np w TME.pl
Do tego stare radio mozna sprzedac za 350zl
Niestety, ale jestem zwolenikiem radi fabrycznych, co do jakosci dzwieku to w porowaniu do poprzedniego, to gra o niebo lepiej i to mi w zupelnosci wystarczy.
W razie pytan, pisz smialo.

I jak? - podpowiecie cos na temat tej kamery, nawet maly trop by mi pomogl.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Marca 2015, 06:45:36 »
A więc,po kolei.
-Masz podłączony przewód-sygnał podawany w momencie cofania auta i zapewne obraz sam przestawia się na widok z kamerki?
-Czy kamera ma stałe zasilanie,niezależne od włączenia biegu wstecznego itp?
-Czy możesz ręcznie wymusić podgląd z kamery,mimo nie wrzuconego biegu wstecznego?
-Czy sygnał cofania podłączałeś samodzielnie od np: lampy tylnej,czy po prostu polegałeś tylko i wyłącznie na fabrycznej instalacji?
 Wówczas prawdopodobnie może być podłączony zły PIN do radia,który tylko daje owy sekundowy impuls,a nie stały sygnał trwający
  tak długo,jak wrzucony jest wsteczny.

Offline Requan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Marca 2015, 14:21:56 »
mario_gdynia:
Dzieki wielkie za zainteresowanie sie moim problemem. Zrobilem zgodnie z serwisowka czyli, zielony przewod z wtyki w radiu:

wpiolem do gornej wtyki jak na rysunku (pin2):

do kamery cztery piny z radia. Mialem malo czasu zeby to dokladnie sprawdzic, ale chyba bylo wlasnie jak mowisz: niezaleznie od tego czy wrzucony byl wsteczny czy nie to obraz pojawial sie cyklicznie.

Czyli mogl w serwisowce byc blad?, dokladnie sprawdzielm numer pinu w ktory sie wpiolem, fakt ze sa tam dwie takie wtyczki, na gorze i na dole, ja wpiolem sie tak jak na rysunku: w gorna, tylko glupi nie sprawdzilem miernikiem czy po wrzuceniu wstecznego przychodzi tam 12V :-(

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Marca 2015, 06:23:50 »
Musiałbyś miernikiem sprawdzić napięcie na pinie odpowiedzialnym za wyzwolenie włączenia obrazu na monitorze z kamery cofania. Zobaczyć,czy podawany jest stały sygnał ,czy tylko impuls. Ale powinien być stały sygnał. Trochę się pochorowałem i nie mam siły siedzieć przed kompem dłużej.

Offline jacek_gdynia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Marca 2015, 08:18:37 »
Trochę się pochorowałem i nie mam siły siedzieć przed kompem dłużej.

Ale na zlocie w piatek musisz być! !   <kawusia>

Offline Requan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Marca 2015, 08:43:14 »
mario_gdynia:
Znalazlem jak wejsc w serwis w tym radiu by sprawdzic sygnaly, i jest jak mowisz: na REV cyklicznie pojawia sie impuls, bardzo krotki (miernik tego nie wylapal, musialbym podpiac oscyla), dlatego kamera mi sie przelaczala na chwile. Sprawdzilem od razu sygnal predkosci - to akurat jest ok. Byc moze komputerem trzeba by bylo aktywowac kamere wtedy na tym pinie pojawialo by sie 12V po wlaczeniu wstecznego, nie chce mi sie w to bawic, odciolem ten przewod i zrobie jak radzisz - podepne go pod zarowke wtecznego - zawsze to pewny sygnal, a przewod i tak i tak prowadze, wiec zaden problem.
Jak bede mial tylko czas to wezme sie za instalacje - bo troche roboty z tym bedzie, zwlaszcza z pruciem platikow.

Jeszcze raz wielkie dzieki.
Pozdrawiam
Marcin

Offline jacek_gdynia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Marca 2015, 12:18:25 »
Tylną  klape rozbieralem wiec jak cos moge pomóc. U mnie z prawej strony guma łącząca klape z budą byla pusta wiec latwo tam poscic kable...

Offline Requan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Marca 2015, 19:36:30 »
Dzieki Jacek,
Sprawdzilem ta gume po prawej stronie i u mnie tez jest pusta. Duzo jest problemow z ta klapa?, z tego co widze to by wejsc przewodem z klapy do wnetrza, trzeba wyciagnac caly bok bagaznika.

Mam jeszcze mala zagadke: posiadam kamere bez mocowania, nie ma serwisowki do Corolli Verso, jest tylko do Verso i pytanie czy mocowanie do mojego jest takie samo jak w Verso?, czyli:

Offline jacek_gdynia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Marca 2015, 20:33:31 »
Tu masz pare pomocnych zdjęć z mojego montażu

https://drive.google.com/folder/d/0BzMTYCEIsBASMGpHNXJmdkljRzg/edit

Po otwarciu klapy szarpiesz za gorny plastik ( od strony szyby ) pozniej boczny jest na dwoch zatrzaskach nastepnie sciagasz oslonke z duzego plastiku (te do wymiany zarowek oswietlenia tablicy) z nia bardzo delikatnie ma u dolu cztery zatrzaski ktore lubia sie wylamac i jak juz bedziesz mial ja sciagnieta wkladasz na brzegach otworu rece i mocnym zdecydowanym ruchem szarpiesz caly plastik do dolu.
Przy zakladaniu sprawdz czy kolki sie nie przesunely co jest wazne. W zasadzie gorny i boczny plastik nic nie daje jezeli chodzi o przeciaganie kabli ale te plastiki sa na zakladke wiec teoretycznie trzeba je sciagnac chodz znam ryzykantow co od razu sciagali ten duzy.

Co do kamerki ja mam z netu za 110zl i wszyscy sa zachwyceni jakością o razu. Zamontoealem zaraz obok przycisku otwierania klapy jest tam idealne miejsce. Jezeli chodzi o oryginalna jestem prawie ze pewien... gdzies widzialem dedykowana wlasnie do naszej corolli verso ale jezeli cena cie nie przeraza 400/500zl to poszukam... ewentualnie mam kuzynke w japoni gdzie na pewno cos sie by znalazlo :-)

Np. Jest zamannik anteny ze wykrecasz te co masz i montujesz nakladke te z bemek itd taka rekinia płetwa.

Ale wracajac do tematu to pozniej aby dostac sie do swiatla kablami sproboj wcisnac je pod uszczelka. Na tym moja historia z kablami się  konczy bo osoba ktora mi podlanczala radio ze sterowaniem kierownicy wziela za jego montaz 50 zł i w dodatku przeciagniecie kabli kamery od tylu do przodu i wypuszczenie mikrofonu zrobila w gratisie  :shock:

Sorki ze sie rozpisalem ale chcialem jak najlepiej pomoc i za bledy ewentualne ,pisalem na telefonie...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl