Autor Wątek: AUris Touring Sport rdzewieje na potęgę  (Przeczytany 70487 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: AUris Touring Sport rdzewieje na potęgę
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Lutego 2015, 18:39:13 »
Bo wydaje mi się, że jako klubowiczka ponadprzeciętnie dbasz o auto,
Tak, zrozumiałam Twoje pytanie i odpowiadam twierdząco  :-) :good:

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Lutego 2015, 18:40:55 »
Astra II (G) była w ocynku więc rdza jej nie dotyczyła (chyba , że mówimy o jakimś egzemplarzu po dzwonie lub innej przygodzie)
rodzice mieli Astrę G (II) od nowości, rocznik 1998, kupiony w 1999 więc pierwsze egzemplarze
nie poruszam już dużej usterkowości, ale po paru latach rdza na masce i przeżarty błotnik lewy tył
auto serwisowane w ASO, od początku w rodzinie, bez draśnięcia
i nie byliśmy jedyni, a Astry z tymi elementami zżartymi widuję na ulicach od 2000 roku, kiedy miałem 10 lat wielokrotnie

podobno nie ma problemu z Astrą III i odpowiadającą tej generacji Vectrą C

wszystko zaczyna się od tego jaka jest kupiona stal (korozja międzykrystaliczna) i kiedy zostanie obrobiona, jak jest przechowywana i transportowana
kolejno jak konstrukcyjnie wykonane są elementy zamknięte, uszczelki (nawet uszczelki, dostawca Hondy zaproponował zbyt twarde uszczelki szyb, które wycierały okolice i tworzyła się korozja), nakładki, jak zaplanowano odpływ wody, jak staranne i jakiej jakości jest zabezpieczenie profili zamkniętych
jakiej jakości są lakiery, podkłady
co z tego, że piszą o aucie ocynk, jak cynkowane są określone, wytypowane przez producenta elementy
warunki do rozwoju rdzy w naszym klimacie są bardzo dobre, dochodzą sypane drogi, syf na drogach (kamienie, piasek - korozja mechaniczna)
dziury na drogach (zgrzewy mają w swojej naturze obecność karbów), bardzo łatwo o mikropęknięcia, wilgoć
można by o tym długo pisać i mówić
patkrz musi ich za mordę wziąć, bo mimo wszystko w tak młodym aucie to jest niedopuszczalne
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2015, 18:45:03 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Lutego 2015, 18:43:13 »
patkrz musi ich za mordę wziąć, bo mimo wszystko w tak młodym aucie to jest niedopuszczalne
Tak zrobię, ale na myśl o tym już boli mnie głowa.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Lutego 2015, 18:44:42 »

Miałeś kiedyś Opla ?
Chyba nie.

Miałem Vectrę B i dramatu nie było, ale trochę tu, trochę tam brało. A progi i okolice wlewu paliwa to jednak,  nie brało - tylko chrupało. Ponad to widać, że ten kilku letni tabor opla który przemyka po ulicach wygląda jak wygląda. Takie moje spostrzeżenia i zdanie.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2015, 18:46:23 wysłana przez Slavarok »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Lutego 2015, 18:56:34 »
rodzice mieli Astrę G (II) od nowości, rocznik 1998, kupiony w 1999 więc pierwsze egzemplarze

Czyli model "przejściowy" z początku produkcji.
Moja A I była z 1998 roku (czyli końcówka produkcji)
Przez ok. 6 lat użytkowania z powodu awarii wymieniałem (z tego co pamietam) : termostat , któryś element (jakąś gumkę) w zawieszeniu z przodu i tłumik tylny (jak już miała z 8 lat).
I fabryczny akumulator po ok. 8 latach (a w Aurisie fabryczny wytrzymał 4 lata).

wszystko zaczyna się od tego jaka jest kupiona stal (korozja międzykrystaliczna) i kiedy zostanie obrobiona, jak jest przechowywana i transportowana

To prawda !!!
W mojej A I miałem na przednich drzwiach (w okolicach mocowania lusterka) taki wewnętrzy wżer który przerodził się w purchel na wylot.
To jedyne rdzewiejące miejsce które pamiętam (musiała być wewnętrzna korozja blachy w tym miejscu).
Nawet "słynne" tylne nadkola jak sprzedawałem ok. 10 letni samochód były jeszcze w stanie "nie zagrażającym".
I o dziwo wlew paliwa pod klapką też był OK.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Lutego 2015, 19:02:37 »
Należałoby sprawdzić czy auto przed wydaniem z ASO nie było naprawiane lakierniczo - zdarza się to bardzo często - Auta bywają uszkodzone w transporcie lub na tzw. placu.

Co do samej rdzy Auris w procesie lakierniczym jest poddawany KTL'wi wiec prawdopodobieństwo ognisk pierwotnych jest bardzo niskie co nie oznacza niemożliwe.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Lutego 2015, 19:18:10 »
Zastanawiam się czego żądać w ogóle w takiej sytuacji. Nawet gdyby Toyota zachowała się jak porządna firma i nie wyskakiwała z argumentami, że auto mi rdzewieje bo jak każdy człowiek mam paznokcie i rzekomo nimi zarysowałam swój samochód, to nieszczególnie dogodnym wyjściem dla mnie jest ponowne malowanie jakiegokolwiek elementu mojego auta.

Offline krzycholu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Lutego 2015, 19:39:24 »
Kochani, gdyby na swiecie istnialy same Toyoty mechanicy nie mieli by co robic....
podobno :-)

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Lutego 2015, 19:41:02 »
Zastanawiam się czego żądać w ogóle w takiej sytuacji. Nawet gdyby Toyota zachowała się jak porządna firma i nie wyskakiwała z argumentami, że auto mi rdzewieje bo jak każdy człowiek mam paznokcie i rzekomo nimi zarysowałam swój samochód, to nieszczególnie dogodnym wyjściem dla mnie jest ponowne malowanie jakiegokolwiek elementu mojego auta.

Jeżeli ktoś ci powie, że byłaś w stanie porysować paznokciami lakier tak, że wymaga to lakierowania to oznacza, że lakier nie posiada odpowiedniej twardości a to jest wada lakiernicza.

Co innego uszkodzenie mechaniczne na to niestety Toyota ani żaden inny producent nic nie może poradzić.

P.S Przepraszam wszystkich ale zwrócę na coś uwagę ponieważ mam do czynienia z forum prawiącym głównie o samochodach a w tym wypadku nie ma mowy o malowaniu.
Maluje się ściany, obrazy itp.

Samochody, motocykle, samoloty, statki itp. są LAKIEROWANE.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Lutego 2015, 19:45:02 »
Jeżeli ktoś ci powie, że byłaś w stanie porysować paznokciami lakier tak, że wymaga to lakierowania
Tak właśnie powiedziano mi w pierwszym ASO w którym nawet nie przyjęto mojego zgłoszenia.
Musiałabym mieć chyba szpony, poza tym...no nie w tym miejscu.

Samochody, motocykle, samoloty, statki itp. są LAKIEROWANE.
Masz rację, mój błąd  :good:

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Lutego 2015, 19:49:11 »
wmawiać zawsze wmawiali

u nas cham i prostak pokazywał nam ich genialny samochód zastępczy - biała Astra I (F), wspaniały, nic się nie dzieje, a my niby durni nie potrafimy się naszym posługiwać i dlatego nam rdzewiał

a prawda jest taka, że jak ma rdzewieć to choćbyś z nim spała pod kołdrą i się z nim codziennie myła to i tak wylezie
a drugi walnie butem, trzaśnie drzwiami i będzie ok

nie wspomnę o naprawie blacharskiej w ich wykonaniu (miałem ok . 11 lat, a dobrze pamiętam), tak obrobili powierzchnię, że gdy chciałem pomacać rant to krew zaczęła mi się z palca lać
TIIDA '09

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Lutego 2015, 19:56:57 »
wmawiać zawsze wmawiali
Dlatego jak to usłyszałam z ust pajaca z serwisu blacharsko - lakierniczego, nieco puściły mi nerwy.

Offline pionek8

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Lutego 2015, 20:29:01 »
Witam,
Opiszę tu historię Aurisa I po FL, w którym zostały wymienione na gwarancji prawe jak i lewe drzwi przednie. Samochód miał wtedy 3 lata i nie zmienia to faktu czy jest myty co 2 mc czy codziennie, jest to wada fabryczna. Nie musiałem na szczęście walczyć o nic z Toyota, bo była to wada i nieoficjalnie było dużo sztuk wadliwych drzwi.
Myślę, że warto walczyć, bo tyle rzeczy co mi Toyota wymieniła( choć nie wiem czy to dla nich dobra reklama, że ciągle coś naprawiają) na swój koszt, to sam bym nie wymienił nigdy :D.
Pozdrawiam

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Lutego 2015, 20:32:42 »
Czy mógłbyś przybliżyć sprawę? Jak duże były ogniska rdzy?

volti

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Lutego 2015, 20:49:35 »
A od spodu wam te aurisy nie rdzewieją? Ktoś może oglądał na TVN Turbo zmagania gościa z serwisem Mazdy? Któremu to mazda zardzewiała cała już po kilku latach. Nowe aurisy pewnie też tak skończą.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl