Autor Wątek: AUris Touring Sport rdzewieje na potęgę  (Przeczytany 70491 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: AUris Touring Sport rdzewieje na potęgę
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Lutego 2015, 21:23:10 »
Nika też miała malowane drzwi z tego powodu.
Zgadza się. Tylko tak, jak powiedziała Pati, rdza wylazła dopiero w szóstym roku życia aurisa. Do tego pojawiła się w miejscu, gdzie z powodu konstrukcja nie było prawie żadnej wentylacji, a miejsce było bardzo narażone na działanie wody: przednie skrzydła drzwi od strony zawiasów, dolne naroża, wewnętrzna strona pod mastyką. Deszcz, błoto śniegowe, mycie auta... po otwarciu drzwi woda ściekała w dół i po ich zamknięciu została tam uwięziona. Najpierw pojawiła się w drzwiach kierowcy, pewnie z racji tego, że były dużo częściej otwierane, a po pół roku objawiła się u pasażera.

Dla mnie argument paznokci brzmi żałośnie, ponieważ 100% ludzi na świecie posiada paznokcie, a nie zauważyłam u Pati, żeby nosiła metalowe czy żelowe tipsy, które nie są na standardowym wyposażeniu człowieka. Dla eksperymentu przejechałam swoimi naturalnymi "pazurami" o dwumilimetrowej długości z dużą siłą po ścianie pomalowanej farbą lateksową i nie udało mi się zrobić zadrapania do gołej gładzi. Lakier na blasze jest twardszy... :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2015, 21:25:47 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Lutego 2015, 21:25:04 »
Ja od razu po kupnie konserwacja podwozia ciach!

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Lutego 2015, 21:29:17 »
i po gwarancji ciach :-)

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Lutego 2015, 21:32:24 »
Zgodzę się ze wszystkimi, że w 1,5 aucie nie ma mowy o rdzy spowodowanej obtarciem przez paznokieć.
W poprzednich autach, pod klamkami drzwi było wszystko porysowane, auta były pełnoletnie i nic tam nie rdzewiało.
Będziesz musiała być bardzo stanowcza i nie dać się przekonać, że to jest z Twojej winy  :good:

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Lutego 2015, 21:35:22 »
Ja od razu po kupnie konserwacja podwozia ciach!
Wszystko fajnie, tyle, że obowiązkiem użytkownika nie jest dodatkowa konserwacja auta = dodatkowy wydatek.
Nie ma o czym debatować, moim zdaniem jest to wada producenta i tego będę dowodzić, na jakiekolwiek drodze będzie trzeba.
Pewnie gdyby nie to, że bliska mi osoba jest "kumpelą Temidy" ;), byłabym teraz załamana. Nie ukrywajmy, że na chodzenie po kancelariach trzeba mieć czas i trochę wolnej gotówki. A że jest jak jest, mam nadzieję, że sprawa zostanie jakoś załatwiona. Nie ukrywam, iż ze względu na oszczędność czasu i chęć zachowania miłości do tej marki, wolałabym aby sprawa zakończyła się wymianą jednego czy dwóch pism.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Lutego 2015, 21:46:37 »
Zgadzam się z tobą całkowicie. Zdecydowanie jest to wada prod. i nie należy opuszczać. A czy ktoś sobie konserwuje czy nie to zupełnie inna sprawa.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Lutego 2015, 21:49:23 »
A od spodu wam te aurisy nie rdzewieją?
Mi rdzewieje (I gen, po FL). Dowiedziałem się o tym na przeglądzie rejestracyjnym (pierwszy, po 3 latach), diagnosta zaprosił mnie pod spód. ASO mimo corocznego wykonywania przeglądów (których częścią jest przegląd blach) nie raczyło mnie o tym powiadomić. Dowiedziałem się tuż po upływie gwarancji na lakier i podobno nie jestem jedyny. "Brawo" Toyota...

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Lutego 2015, 22:08:14 »
nie tylko Toyota, podobnej jakości zabezpieczenie antykorozyjne jest w Hyundaiu/Kia, w Nissanie, w Hondzie
nalot na wózkach i innych elementach na spodzie pojawia się po 1,5-3 latach

konserwacja to też nie taka prosta sprawa - zedrzeć fabrycznej warstwy nie warto, a samo smołowanie Bitexem wręcz pogarsza sprawę, bo chłonie wilgoć
TIIDA '09

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Lutego 2015, 22:16:39 »
Jak tak dalej pójdzie to będziem musieli zmienić nazwę na Toyota Hate Klub :P Hłe Hłe

nie tylko Toyota, podobnej jakości zabezpieczenie antykorozyjne jest w Hyundaiu/Kia, w Nissanie, w Hondzie
nalot na wózkach i innych elementach na spodzie pojawia się po 1,5-3 latach

konserwacja to też nie taka prosta sprawa - zedrzeć fabrycznej warstwy nie warto, a samo smołowanie Bitexem wręcz pogarsza sprawę, bo chłonie wilgoć

Nie wiem czym mnie tam smarowali na dole ale jest czarne i śmierdziało strasznie na początku. I nie wiem czy to ma znaczenie ale widziałem kilka starszych aut zakonserwowanych od dołu i wyglądały bardzo spoczko. Wole widzieć ten Bitex niż rudą:P

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Lutego 2015, 22:32:18 »
Nie wiem czym mnie tam smarowali na dole ale jest czarne i śmierdziało
Maść ichtiolowa?  :laugh: :laugh: :laugh:
Przepraszam, skojarzenia...

Myślę podobnie jak Paba.

Tak, jak każda maść do skóry ma swoje zastosowanie na różne problemy, tak i w aucie ma znaczenie czym paprzesz tu i ówdzie. Jedno pomoże, drugie zaszkodzi. Trzeba najpierw poczytać i poznać ewentualne skutki uboczne, nim się użyje.
Żyj i daj żyć innym.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Lutego 2015, 22:35:40 »
Cóż, w najgorszym wypadku sprzedam to auto w cholerę i kupię sobie E12  :roll:

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 23 Lutego 2015, 22:47:24 »
Cóż, w najgorszym wypadku sprzedam to auto w cholerę i kupię sobie E12

« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2015, 22:52:16 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 23 Lutego 2015, 22:51:12 »
Za kilka dni będę jechał do mecha-blacha który mi robił tą maścią ichtiolową i się dowiem co to było :)

Patkrz w naj naj naj gorszym przypadku zrobisz sobie tą klapę za swoje pieniądze i dalej będziesz miała super auto z tego co wiem kupione na super warunkach.

Łoooo paba przestań bo oczy bolo

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Lutego 2015, 22:52:47 »
zrobisz sobie tą klapę za swoje pieniądze i dalej będziesz miała super auto
Nie ma takiej opcji i absolutnie nie chodzi tu o pieniądze.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Lutego 2015, 22:56:34 »
łooch nie chciał bym być w żadnym wypadku osobą przekazującą Ci złe wieści. Ale nie nakręcajmy się negatywnie!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl