Autor Wątek: Auris II - czujniki TPMS.  (Przeczytany 8113 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sky83

• Toyot Leżący
  • *
Auris II - czujniki TPMS.
« dnia: 28 Lutego 2015, 10:07:48 »
Witam. Czy jest jakaś możliwość aby kalibrować czujniki ciśnienia powietrza w oponach z kabiny pojazdu? Wiem, że rejestracja nowych czujników odbywa się za pomocą komputera w ASO, ale co z coroczną zmianą kół (wtedy też zamienia się koła przód-tył) - czy wtedy czujniki TPMS będą działały poprawnie? Bo słyszałem już różne opinie. A czy ktoś z Was przetestowal to już w praktyce?

Offline solcon124

• Toyot Leżący
  • *
CHR HSD Selection 2018

Offline sky83

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris II - czujniki TPMS.
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lutego 2015, 12:09:19 »
W jednym z zalinkowanych powyżej wątków znalazłem informację, że można zamieniać koła miejscami na samochodzie i TPMS nie zwariuje, czy ktoś już to przerabiał w realu? Czyli mamy koła z zaprogramowanymi czujnikami TPMS, zamieniamy koła przód-tył i TPMS nie pokazuje błędu?

Edit:

Przed chwilą dzwoniłem do jednego z krakowskich ASO Toyoty. Podobno Aurisy II z końcówki 2014r i 2015r. maja możliwość zakodowania dwóch kompletów czujników i po samodzielnej zmianie kół czujniki zostaną automatycznie rozpoznane przez samochód. Jeśli chodzi o starsze Aurisy II wyposażone w TPMS to po każdej zmianie kół trzeba programować czujniki, koszt 80-120 zł łącznie z wymianą kół (2 razy w roku). Ale na gwarancji można to zrobić wyłącznie w ASO. Porażka!
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2015, 12:34:19 wysłana przez sky83 »

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lutego 2015, 16:41:59 »
http://www.amazon.com/Schrader-21250-TPMS-Toyota-Reset/dp/B007NK2IW8#productDetails
i niby jak to ma działać ? tym czymś chyba kasuje sie pamięć kodów czujników sterownika od tmps ? a jak wprowadzić nowe kody ?
Aurisy II z końcówki 2014r i 2015r. maja możliwość zakodowania dwóch kompletów czujników
corolla też. Tylko ciekawi mnie czy dałoby się wgrać nowy soft do sterownika tmps starszych aurisów i też by mozna było wprowadzić kody od 2 kompletów kół.
ale ja się zastanawiam nad http://www.steel-mate.com.hk/products_details.php?id=75
do czego Ci to ? jak w priusie tego nie masz , to tyle spokoju , szkoda kasy.
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2015, 16:44:48 wysłana przez bazi »

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lutego 2015, 20:58:57 »
  Podobno Aurisy II z końcówki 2014r i 2015r. maja możliwość zakodowania dwóch kompletów czujników i po samodzielnej zmianie kół czujniki zostaną automatycznie rozpoznane przez samochód

trzeba znać kombinację przełączania z MAIN na 2nd, obydwa zestawy kół muszą być w zasięgu anteny TMPS i owszem, da radę
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline solcon124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Marca 2015, 00:31:39 »
do czego Ci to ? jak w priusie tego nie masz , to tyle spokoju , szkoda kasy.

w innym samochodzie miałem i sobie chwaliłem
mam AII HSD nie priusa.
twierdzisz że jak założę to nie będę miał spokoju ?
CHR HSD Selection 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl