Autor Wątek: Jak zlikwidować / wyciszyć głośny damski głos przy odpalaniu?  (Przeczytany 6799 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomek666

• Toyot Leżący
  • *
Witam wszystkich.. Koledzy.... mam problem w Aurisie z roku 2008. Mianowicie przy przekręceniu zapłonu i odpaleniu silnika pojawia się głośny damski głos który coś gada w niezrozumiałym dla mnie języku (hiszpański albo włoski).. nadmieniam że auto jest z niemiec. Może pomożecie jak to cholerstwo zmienić na język polski ewentualnie całkowicie wyciszyć? po parunastu sekundach milknie i można jechać.. jednak już mi nerwy puszczają jak mam co dziennie przy każdym odpaleniu tego słuchać.. będę mega wdzięczny za wszelkie wskazówki...
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2015, 22:24:03 wysłana przez Tomek666 »

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Jak zlikwidować / wyciszyć głośny damski głos przy odpalaniu?
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marca 2015, 22:22:21 »
Witam wszystkich.. Koledzy.... mam problem w Aurisie z roku 2008. Mianowicie przy przekręceniu zapłonu i odpaleniu silnika pojawia się głośny damski głos który coś gada w niezrozumiałym dla mnie języku (hiszpański albo włoski).. nadmieniam że auto jest z niemiec. Może pomożecie jak to cholerstwo zmienić na język polski ewentualnie całkowicie wyciszyć bo nerwy mi już puszczają jak mam co dziennie przy każdym odpaleniu tego słuchać.. będę mega wdzięczny za wszelkie wskazówki...

:shock: A możesz to nagrać i wrzucić na forum linka?
Żyj i daj żyć innym.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marca 2015, 22:23:44 »
Nie umiem pomóc, ale kiedyś przed centrum handlowym słyszałam też jak Auris I gadał coś do swojej właścicielki kiedy wysiadała i przymierzała się do zamykania drzwi  :o

Offline Tomek666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Marca 2015, 22:33:19 »
Linka z nagraniem nie wrzucę ponieważ się na tym nie znam  :-( kurcze.. może jakiś bezpiecznik można wyjąć żeby to uciszyć? Wierzę że nie jestem jedynym posiadaczem w Polsce "gadającego"Aurisa z roku 2008..  :o

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Marca 2015, 22:35:42 »
Może dla Polaków jest brzęczek i tekst na wyświetlaczu (niezapiętych pasów, pozostawionych świateł etc.) a do Włochów/Hiszpanów komputer gada. Jeśli to gadający komputer,  to pewnie da się to wyłączyć przez interfejs? Nie wiem, chłopcy tu potrafią wyłączać beeper cofania czy alarm niezapiętych pasów, ale takiego tematu z gadającym aurisem jeszcze na forum nie widziałam. Chyba, że to jakiś bajer z serwisów aukcyjnych podpięty pod głośniki, ale też nie słyszałam o takich. Poczekaj na odpowiedzi innych forumownych, może się z czymś takim spotkali. Wrzucić na forum link to nie problem, nagraj i powiemy Ci jak to zrobić.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2015, 22:37:35 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Marca 2015, 22:37:07 »
Linka z nagraniem nie wrzucę ponieważ się na tym nie znam  :-( kurcze.. może jakiś bezpiecznik można wyjąć żeby to uciszyć? Wierzę że nie jestem jedynym posiadaczem w Polsce "gadającego"Aurisa z roku 2008..  :o
W np. Lagunach była to opcja komputera.
Pod kierownicą był głośnik.Można go było łatwo odłączyć.
U Ciebie dźwięk dochodzi z głośników podłączonych do radia czy jest jakieś inne źródło ?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Marca 2015, 22:38:11 »
Zestaw głośnomówiący . Trzeba wypiąć przejściówki z radia żeby to wyłączyć . Już nie pamietam jak, ale jest procedura na zmianę języka komunikatów. Polskiego i tak tam niema.

Offline Tomek666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Marca 2015, 22:40:41 »
Dżwięk dochodzi z głośnika po lewej stronie na desce rozdzielczej przy podszybiu... oraz miło że w tak krótkim czasie tyle osób chce mi pomóc... dzięki koleżanki i koledzy.. czekam na jeszcze więcej..  :good:
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2015, 22:47:46 wysłana przez Tomek666 »

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Marca 2015, 22:45:08 »
Bo widzisz. Jak ktoś pisze po raz miliard setny jaki olej zalać do mojego Yarisa, mimo tego, że 2 strony wcześniej jest po raz 100 kompleksowa odpowiedź to nikt się nie kwapi. Na takie nowinki to my jesteśmy bardzo łasi.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marca 2015, 22:47:47 »
Jeśli to zewnętrzny zestaw głośnomówiący, to musiałoby być gdzieś jeszcze zamontowane jakieś urządzenie z mikrofonem chyba?  :o Masz coś takiego?
Żyj i daj żyć innym.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marca 2015, 22:50:27 »
Jeśli to zewnętrzny zestaw głośnomówiący, to musiałoby być gdzieś jeszcze zamontowane jakieś urządzenie z mikrofonem chyba?  :o Masz coś takiego?
To jest zestaw głośnomówiący ale działa w jedną stronę.Z innym to raczej w Bentley-u albo Ferrari można się spotkać  :-)
Taki komputer podaje przeważnie informację o niezapiętych pasach, przymrozku lub po prostu o sprawnym systemie albo jakimś problemie  :good:
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2015, 22:53:49 wysłana przez Robsajson »

Offline Tomek666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Marca 2015, 22:51:16 »
Nika... mam na podsufitce przy lampkach coś czarnego niedidentyfikowanego w sumie wyglądającego jak mikrofon... może to to o czym piszesz?  :o sprawdzę jutro...  :-)

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Marca 2015, 22:56:31 »
Myślałam, Darkowi chodziło o zestaw do telefonu, tylko nie miałam pomysłu, co on miałby do powiedzenia sam od siebie i trochę mi to nie pasowało  :cheesy:

Chyba, że cos w stylu: "nie wykryłem telefonu z sygnałem bluetooth", albo "nie podłączono żadnego urządzenia"

A co do pozostałej komunikacji z autem, to system Touch&Go w Toyocie  potrafi się porozumiewać w obydwie strony, nawet mam przycisk do rozpoznawania mowy na kierownicy, tyle, że u mnie to nie działa. Nie mam tego modułu. Może to nie to, co w Bentleyu, ale pogadasz i z Aurisem jeśli ma to coś :)
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2015, 23:00:48 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Marca 2015, 22:59:37 »
W Lagunie to wygląda tak:
https://www.youtube.com/watch?v=-PhGlgN3KUQ
Nika mnie by kusiło aby taki bajer sobie zamontować  :good:
Nie wiadomo tylko ile taki moduł by kosztował i czy warto  :o

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl