Autor Wątek: LPG do PRIUSA  (Przeczytany 35761 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline legaz

• Prawie Toyot
LPG do PRIUSA
« dnia: 14 Marca 2015, 20:38:04 »
czy ktoś mo priusa na gaz

Robsajson

• Gość
Odp: LPG do PRIUSA
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Marca 2015, 20:42:18 »
czy ktoś mo priusa na gaz
Tutaj chyba nie ale znam taki jeden egzemplarz.

Offline legaz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marca 2015, 20:48:21 »
Ja mam priusa II 1,5 na gazie i szukam jeszcze innych , bo chce poznać ich opinie na temat gazu

jak ktoś ma priesa II 1.5 i chce informacie na temat gazu  do tego auta mam i jestem zadowolony
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2015, 12:32:52 wysłana przez Filu »

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Marca 2015, 11:14:07 »
No to pisz chłopaku, wiele osób z czystej ciekawości poczyta. Gdzie robiłeś, jaka instalacja, gdzie i jaka butla wylądowała no i jak to działa i ile pali :)

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Marca 2015, 11:34:00 »
Wiele osób jak sądzę czeka z niecierpliwością na takie informacje. Nawet zagazowany Hummer Pudziana mnie tak nie ciekawi jak Twój Prius :grin:
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

Offline pplar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marca 2015, 15:06:28 »
ile Cie kosztuje przejechanie 100 km (oczywiście na gazie)?

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Marca 2015, 15:27:01 »
musisz naprawdę duuuuuuuuużo jeździć lub bardzo długo mieć samochód, że ci się opłacało gaz zakładać...
Prius naprawdę bardzo mało pali.

Offline legaz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Marca 2015, 17:59:27 »
prius 2009 1,5  instalacja BRC zbiornik 42l a spalanie na trasie od 5l lpg do 6,5 lpg ta zależy od jazdy, gaz kosztuje 1,80 zł w mieście około 6l gazu + bezyna

Offline @lex

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Marca 2015, 21:53:53 »
Ja też mam Priusa na gaz. Jest to Prius II z 2007 roku.
Gaz BRC został założony jeszcze w Niemczech, skąd samochód został sprowadzony. Zbiornik toroidalny mieści się we wnęce koła zapasowego (pod podłogą bagażnika), wlew (tzw. sportowy z dokręcaną przejściówką) schowany pod klapką wlewu paliwa. Pod maską też instalacji nie widać (wtryski są pod kolektorem, filtr i inne elementy bliżej podszybia).

Jeżdżąc w warszawskich korkach (tylko po mieście) i bez specjalnego oszczędzania na zbiorniku wyciągam do 800 km. Koszt gazu wychodzi na poziomie 8,2-8,4 zł / 100 km (obecnie tankuję za 1,76 zł zawsze w tym samym miejscu, gdzie tankuje w Warszawie sporo taksówkarzy, oni zresztą mi to miejsce podpowiedzieli). Co drugie tankowanie dodaję benzyny za ok. 70 zł, tak więc całkowite koszty paliwa zamykają się w 12,5-13 zł / 100 km.
Komputer pokazuje spalanie 5,7 l / 100 km. I to by się zgadzało - ok. 4,7 l / 100 km LPG + dodatkowo ok. 1 l / 100 km benzyny.
Trasa - z Wrocławia do Warszawy przyjechałem w 4 godziny (nie jechałem 90 kmh) za 50 zł (tankowałem do pełna przed wyjazdem i następnie do pełna w Warszawie, z czystej ciekawości).
Idzie wiosna i lato, nie trzeba będzie grzać samochodu (obecnie nocuje pod chmurką i trzeba nagrzać by dzieci i małżonka w drodze do szkół i pracy nie zamarzli), spodziewam się dalszego spadku zużycia paliwa i kosztów.

LPG serwisuje znajomy gazownik (gazowałem u niego Audi małżonki jak również kilka innych Audi kolegów), wymieniam regularnie filtr LPG (10.000 km). Z nim też konsultowałem kwestię zakupu Priusa na LPG. Wymieniłem świece (po ponad 50.000 km przebiegu, choć mogły pracować dalej, po wykręceniu wyglądały zupełnie normalnie). Poprosiłem o sprawdzenie luzów zaworowych - wyszły jak fabryka napisała. Olej w silniku czysty i chyba go nie ubywa.

Pozdrawiam,
@lex

Offline legaz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Marca 2015, 20:42:00 »
Ja zamontowałen gaz BRC do priusa w PILE i zrobiłem nim juz 7.000km , jestem zadowolony i niemam żadnych problemów :-). warsztat montuje gaz do hybryd ( HONDA ,LEXUS i PRIUS) .

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Marca 2015, 02:28:28 »
No to teraz czas na hak holowniczy z piłką tenisową i nareszcie Prius dostosuje sie do nadwiślańskich standardów.

Offline Bodzio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Marca 2015, 09:26:51 »
Do standartow brakuje jeszcze...magnetyzera, choinki zapachowej, malowanych zacisków hamulcowych :-)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Marca 2015, 10:01:05 »
hak do priusa - mów mu jeszcze, jak zacznie się interesować tym tematem to dopiero się zacznie
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Marca 2015, 10:35:40 »
Nie wiem, czy tak Was bawi LPG w Priusie, czy może przypominają się czasy zabawy w piaskownicy ze szczeniackimi docinkami?

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Marca 2015, 19:17:35 »
No dobrze, nasz Prius pali 5-5,2 l/100km i teraz proszę wyliczyć po ilu km zwróci mi się instalacja gazu w tym samochodzie, skoro robię nim 15-20 tys km rocznie? Ile będzie mnie kosztowało serwisowanie instalacji? Jak gaz wpłynie na stan silnika? Czy olej silnikowy do gazu nie trzeba zmieniać częściej niż normalnie?
PS Miałem kilkanaście aut z gazem LPG. Wg moich doświadczeń to się opłaca tylko wtedy gdy naprawdę auto wiele jeździ...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl