Witam ponownie

Jako, że świeżak ze mnie TOYOT`owy. Pytanie może wydać się abstrakcyjne i amatorskie. Jednak jako, że to forum i służyć ma, więc pozwolę sobie na takie oto zagadnienie

W skrócie,
auto sprowadzone dość niedawno.... sprowadzający po rodzinie, więc osoba zaufana i godna. Mechanik z zawodu i z zamiłowania. Auto od Niemca, wprost z podwórka

Wskoczyło u nich EURO4 (emisja spalin) a miał EURO3, koszt modernizacji zbyt drogi więc poszedł do Polaka

Pytanie tyczy się pracy silnika bez klimatyzacji i po włączeniu klimatyzacji. Nie wiem jak Wy ale ja osobiście słysząc prace dieslowskiego silnika Audi albo VW czy Opla to słyszę harmonijną pracę bez rzężenia, jak by dobrze obudowaną plastikiem z charakterystyczną pracą trykotania ale nie rzężenia.
U mnie zaś, SAM silnik, rozgrzany pracuje miło i ładnie jak wspomniane auta zachodnie, jednak z miejsca rozrządu dochodzi odgłos, jak by rzężenia i luzu, co powoduje dość niemiłe dla ucha odgłosy pracy. Po włączeniu klimatyzacji, odgłosy rzężenia znikają i pracuje jak wspomniane diesle zachodnie.
Pytanie,

Czy możecie na sucho laikowi podpowiedzieć, co może być przyczyną?
Jakaś podpowiedź sugestia?
Wiem, że to abstrakcja

, bez sprawdzania bezpośrednio przy aucie, jednak może spotkaliście się z czymś takim albo wasze ucho jest równie wrażliwe jak moje

<regulamin>Pozdrawiam i traktujcie ten temat jako zgaduj zgadula.....