Autor Wątek: Boczna szyba  (Przeczytany 2394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adik4785

• Toyot Leżący
  • *
Boczna szyba
« dnia: 21 Marca 2015, 20:49:35 »
Witam! Od dłuższego czasu mam problem z szybą boczną kierowcy, a mianowicie jeszcze wcześniej dało się ją bez problemu opuścić, ale teraz z dużym oporem się opuszcza, ale od połowy już schodzi normalnie.  :-( Gdy szyba wraca do góry to dopiero się dzieje do połowy podnosi się super, ale od połowy wypada bardzo mocno z prowadnic w stronę maski i staje i muszę ją ciągle przesuwać co kawałek aż w końcu zajdzie na swoje miejsce. Czy czeka mnie wymiana silniczka, podnośnika czy obydwu lub czy da się to zrobić samemu? Wkurza mnie to, bo nie raz trzeba opuscic szybę czy to na autostradzie czy wjeżdzając do galerii i trzeba się bawić by ją zamknąć, a to nie jest takie szybkie bo muszę ją mocno przesuwać i wysiaść z auta  :wallbash:
Z góry przepraszam jak był taki wątek  :-)
ps. Toyota camry 2.2 94 kanada

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Boczna szyba
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marca 2015, 21:11:56 »
Zdemontuj boczek i zobacz co się dzieje.Będziesz widział co jest nie halo.Nie ma czym się przejmować.Jutro niedziela,będziesz miał zajęcie.

Offline adik4785

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marca 2015, 21:17:59 »
W tym sęk, że boczek już demontowałem i zauważyłem, że bardzo napina się ta linka w momencie gdy szyba wypada z prowadnic.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marca 2015, 21:44:50 »
Smarowałeś prowadnice i linkę?

Offline adik4785

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marca 2015, 21:53:04 »
no własnie nie, a czym to najlepiej przesmarować? WD czy innym smarem w sprayu?

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marca 2015, 22:02:01 »
Ja używałem wazeliny technicznej.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marca 2015, 22:18:24 »
no własnie nie, a czym to najlepiej przesmarować? WD czy innym smarem w sprayu?
WD nie jest smarem tylko środkiem oczyszczającym!!!
Wazelina techniczna,smar stosowany do maszyn szyjących lub smar w sprayu pomogą.
Uszczelki z bocznych prowadnic lubią się wysunąć z rynienek w dolnych częściach.Wtedy szyba ma opór, przesuwa się i jest ogólny problem z jej działaniem.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Marca 2015, 23:57:29 »
Z Twojego opisu wynika, że raczej nie będzie to wina silniczka. Musisz określić przyczynę wypadania szyby z prowadnic. Już nie pamiętam jak to dokładnie wygląda w Camry ale w większości samochodów gdzieś tam zawsze są elementy plastikowe więc czasem to się wyrabia. Prowadnice też często można w pewnym zakresie regulować więc sprawdź to. Do smarowania uszczelki możesz użyć smaru silikonowego. Moim zdaniem powinieneś jeszcze raz zdjąć boczek i dokładniej przyjrzeć się co powoduje luz.

Offline adik4785

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Marca 2015, 16:36:51 »
A wiec zauwazylem ze na tych malych bialych plastikowych elementach jest luz co jezdza po prowadnicy. Jak bede w domu to wkleje zdjecie.

Offline adik4785

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Marca 2015, 21:23:09 »
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2015, 21:26:26 wysłana przez adik4785 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl