Autor Wątek: Dziwne skoki obrotów na biegu jałowym.  (Przeczytany 19646 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ten1000days

• Toyot Leżący
  • *
Dziwne skoki obrotów na biegu jałowym.
« dnia: 22 Marca 2015, 00:00:48 »
Witam serdecznie wszystkich miłośników motoryzacji  :-).  Jak w temacie, od jakiegoś czasu, obserwuje w mojej Avensis dziwne skoki obrotów, jak na razie zjawisko występuje po zmianie na bieg jałowy, bardziej odczuwalne jest po zejściu z wysokiego biegu, lub po dość gwałtownym przyspieszeniu, a następnie gwałtownym zwolnieniu lub całkowitym zatrzymaniu, (rondo, światła itp.).  Owo zjawisko najbardziej męczące jest podczas jazdy miejskiej w godzinach szczytu, przy częstej zmianie prędkości.  Ciekawi mnie też fakt, że całe to zamieszanie zbiegło się w czasie od ostatniego tankowania, powiedzmy bardziej oktanowej wachy. Trochę to mnie już meczy, nie chce z tym jeszcze jechać do znawców, bo powiedzą, że jestem przewrażliwiony i robię problem z niczego.  Nie mniej jednak, trochę jestem? Pozdrawiam wszystkich i proszę o jakieś wskazówki od czego zacząć?  Avensis 1.8 vvt 2010, poniżej 100tys, serwisowany, (jak dla mnie, to nawet za często!)

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
Odp: Dziwne skoki obrotów na biegu jałowym.
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marca 2015, 08:59:35 »
Klima włączona?

Offline Ten1000days

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marca 2015, 09:25:08 »
Dobre pytanie, dzisiaj sprawdzę, bo chyba tak?

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Marca 2015, 12:32:25 »
Jeśli tak to spróbuj wyłączyć i zobacz czy podbija czy nie. U mnie w 1.6 podbijanie na biegu jałowym spowodowane jest po prostu załączającą się sprężarką klimy. I jest to normalne.

Offline Ten1000days

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marca 2015, 21:33:36 »
Dzięki Slavarok za próbę wyjaśnia tematu, ale jednak sprawa chyba będzie bardziej poważna. Jak klima chodzi to robi się jeszcze gorzej. Na obrotomierzu to bardziej ostro skacze, niż faluje lekko, jak przy kłamie? Wygląda to tak, jakbyś po wyluzowaniu depnął delikatnie podał gazu, ze dwa, trzy razy, skok jest nawet o 500 obrotów, trwa to ze 2-3 sek, a później wszystko jest ok do następnego przychamowania itp. Na dłuższej trasie, to można nawet o tym zapomnieć. Od 3go do 6go biegu to chyba nic się nie dzieje, moc jak zawsze, rozpędza się ładnie, bajka. Tyle, że jak zjedzie z autostrady, to już trochę meczy! Pozdrawiam

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Marca 2015, 22:18:53 »
U mnie w valve czasem się dzieje podobnie. Podczas jazdy wciskam sprzęgło, żeby zmienić bieg, a obroty szybują w górę i to dość sporo, dosłownie na ułamek sekundy, zaraz opadają. Zaobserwowałam to po wciśnięciu sprzęgła na niższych biegach. Jak stoję na światłach na luzie, to strzałeczka obrotomierza czasem pulsuje, "przyłapałam" ją tak kilka razy, ale nie aż o 500 obrotów, tak do 300. Nie wiem, jak często to się dzieje bo zwykle mam głośno muzykę i nie zawsze patrzę na obrotomierz, ale zwykle jak zerkam, to silnik pracuje normalnie. Zawsze mam włączoną klimę na auto i u mnie pewnie to jest faktycznie powiązane z pracą sprężarki. Ale u Ciebie wygląda to chorobliwie. Może jakiś czujnik?

Tu ciekawe artykuły, może Cie cos naprowadzi:
http://www.jak-naprawic.info/dlaczego-faluja-obroty-radzimy-jak-naprawic/artykul/1
http://www.autocentrum.pl/pytania/falowanie-obrotow/toyota/
Żyj i daj żyć innym.

Offline Ten1000days

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Marca 2015, 23:35:59 »
Dzięki Nika za linka, ciekawy temat. Nie mniej jednak zacznę od komputera. W ostatnich dniach znalazłem na necie sporo podobnych historii, niestety bez wskazania konkretnej przyczyny. Dam znać co z tego wyniknie, a  narazie muza w górę, a jak pasażer zwietrzy problem, to trzeba go wkręcić , że podeszwa śliska, albo... Ok, dam znać co poszło i dlaczego tak drogo? . Pozdro

Offline Ten1000days

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Kwietnia 2015, 18:18:17 »
No cóż, comp nie pokazał żadnych błędów, toyota rozkłada ręce, ale... Zostawiłem samochód na tydzień na lotnisku i padła bateria, nie wiem nawet czemu, wszystko niby wyłączone było! Pomijając ten kosztowny w tym dniu, a raczej w środku nocy problem, po doładowania baterii, problem z obrotami przestał istnieć, odpukać już tydzień minął i wszystko jest ok. Przyczyna bardziej tkwi w elektronice, niż mechanice, nie wiem i nie będę dążył tematu dalej, dopóki jest ok. Pozdrawiam

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Kwietnia 2015, 18:31:28 »
Gdzieś tu już był temat latania obrotów na jałowym i to w nowym aucie zaraz po odebraniu z salonu (w  aurisie chyba)   = słaby akumulator , po jeżdzeniu jak sie doladował to sie uspokoiło.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Kwietnia 2015, 18:37:58 »
po doładowania baterii, problem z obrotami przestał istnieć,

Słaby akumulator (szukaj przyczyn: alternator nie doładowuje ? , krótkie trasy ?  :o ).

Podobny efekt masz jak załączysz i wyłączycz prądożerne odbiorniki prądu (grzana szyba , grzanie foteli) - obroty falują (wzrasta obiążenie alternatora) zanim obroty się nie unormują do potrzeb zwiększonego obciążenia.
No chyba, że przepustnica jest brudna i po spadku napięcia (i doładowaniu akumulatora) się ponownie zaadoptowała.

Offline shtrek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Czerwca 2015, 22:27:41 »
Witam, jestem nowym użytkownikiem. Miałem podobny przypadek, a mianowicie skakały w mojej Avce obroty na biegu jałowym przy wyłączonej klimie (2.0 benzyna). Wystarczyło przeczyścić przepustnicę i było ok.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Czerwca 2015, 22:34:11 »
Przecież przy włączonej klimie skoki obrotów, to normalna rzecz  :o

Offline świetliklik82

• Początkujący
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Grudnia 2015, 19:30:36 »
Moze juz za pozno ale nie zgodze sie z toba ze przy wlaczonej klimie obroty faluja.silnik bedzie chodzil ciężej ale rowno. Kiedys slyszalem jak mechanik mowil ze falujace obroty przy klimie moga byc objawem konczacej sie sprezarki albo braku olej. Pozdrawiam

Offline rolet

• Prawie Toyot
  • Samochód:: avensis t25 1.8
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Czerwca 2023, 12:10:28 »
Witam. Też miałem problem z falującymi obrotami na LPG i PB. Ponadto auto coraz wiekszy problem miało na piatce wbić sie pod górkę na tej samej trasie. Wymieniacze kolejno zmieniali świece, oglądali rurki i wtryskiwacze gazowe, na koniec  "powinno sie ułożyć" itd. W końcu trafiłem na mechanika, który stwierdził że to problem z regulacją zaworów. Uznałem go za amatora i zadzwoniłem do ASO u nas na pomorzu. ASO do mnie że nie ma w tym aucie hydraulicznych zaworów ale są szklanki bez płytek regulacyjnych. Szok - auto w tej klasie bez samoregulujących sie zaworów. Z pokorą wróciłem do tego mechanika aby sprawdził te luzy na zaworach i zaproponował co robić dalej. Diagnoza katastrofa. Przejechałem moją AVE około 80tyś.km na LPG i luzów na zaworach brak. Wcześniej miałem Accorda i skojarzyłem że faktycznie co około 15tyś. km mechanik regulował mi zawory a do AVE każdy twierdził że nie ma regulacji bo same się regulują olejem. Sprawa zakończyła się zdjęciem głowicy, kilka dni trwało aż jakiś inny magik te zawory wyreguluje bo nie zgodziłem sie na szlifierza u nas za 2500zł. W sumie wyszło mi 1500zł. i byłem w szoku jak mechanik przełączał benzyna/gaz a obroty 700 ani drgnęły. Wczesniej na forach czytałem różne teorie stąd mój post aby nie dać łapać się na "fachowców" w warsztatach i poradach laików internecie ze silnik kroczący, zły olej ,świece i inne herezje.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lipca 2023, 03:59:07 »
T27 ma już hydraulikę zaworową.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl