Autor Wątek: Woskowanie auriski  (Przeczytany 5993 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dominiiiiik

• Toyot Leżący
  • *
Woskowanie auriski
« dnia: 24 Marca 2015, 10:20:23 »
Witam, czy możecie coś polecić do woskowania czarnego auta metalic?
Widziałem, że dosyć nieźle sprawuje się ten sonax na mokro i można to zrobić mniejszym nakładem sił. Ktoś próbował tego ? Czy te szampony z woskiem coś dają?

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Woskowanie auriski
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Marca 2015, 14:50:20 »
Kiedyś po przeczytaniu testu wosków w "Motorze" kupiłem ten: http://www.autokosmetyki.pl/prestone-silikonowe-mleczko-woskujacoczyszczace,p118.html Używałem go do auta w kolorze czarna perła.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marca 2015, 17:28:52 »
Polecany był finish kare hi temp 1000. Poszukaj na forum, było kilka ciekawych tematów o woskach

Offline pietro01

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Verso
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Marca 2015, 17:34:41 »
Ja używam collinite 476 i szczerze polecam. Jest to produkt porównywalny z polecanym na tym forum finish kare 1000p niestety trochę droższy (476 ma mniejszą puszkę niż fk).
Wcześniej próbowałem Sonax Briliant Wax1. Nakładanie proste bo to mleczko ale trwałość w porównaniu z woskiem w tzw paście znacznie słabsza a przez to ochrona znacznie gorsza.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2015, 17:37:50 wysłana przez pietro01 »

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Marca 2015, 20:12:05 »
fk i cooli to BARDZO dobre twarde woski do zabezpieczeń "na zimę", w okresie letnim szkoda paćkać auto takim sealantem, lepiej zadbać o "weet look" czarnego lakieru (np. politura poorboy black hole) i do tego dobry wosk - efekt będzie olśniewający :)
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Marca 2015, 20:31:08 »
Ja też się zastanawiam, czym uraczyć ciałko aurisa na wiosnę. FK chyba nadal trzyma, bo widzę różnice w kropelkowaniu, w porównaniu z dachem, kórego juz nie miałam siły nawoskowć  :cheesy: Szkoda, że z białasa nie da się zrobić lustra. Może po prostu porządnie wymyje, zrobię zaprawki i spryskam wetcoat'em? :o
Żyj i daj żyć innym.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Marca 2015, 20:47:50 »
...albo zaprawki albo QD, daj lakierowi spokój przez kilka dni, niech się utwardzi :)
A potem: solidne mycie, glinkowanie, znowu mycie, suszenie, ZMYCIE alkoholem izopropylowym i na tak przygotowaną powierzchnie można nakładać upiększacze  :cheesy:

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Marca 2015, 20:57:46 »
...albo zaprawki albo QD, daj lakierowi spokój przez kilka dni, niech się utwardzi :)
A potem: solidne mycie, glinkowanie, znowu mycie, suszenie, ZMYCIE alkoholem izopropylowym i na tak przygotowaną powierzchnie można nakładać upiększacze  :cheesy:

Tak właśnie działam. Pełna profeska u mnie z pieszczotami karoserii  :good: Mam IPA, dobry szampon, glinkę żółtą, zestaw zaprawkowy i zapas mikrofibr do końca życia mojego lub aurisa  :cheesy: Aktywna piana tez jest, tylko pianownicy porządnej nie ma. Mam "udawacza". Skończył się tenzi prix do felg i trzeba też zakupić wetcoat'a, bo się wylalo 3/4 po pierwszym użyciu. Mam pasty manzerna różnej gradacji i pastę do plastików. Nie zdążę w jeden dzien... znów dach zostawię "na potem"  :cheesy:
Żyj i daj żyć innym.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Marca 2015, 20:59:42 »
Jaki wetcoat będziesz kupować?

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Marca 2015, 21:18:39 »
Nika - szacun  <brawo>

QD - polecam Sonax Brillant lub Gyeon WetCoat (aplikowany "na mokro")

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Marca 2015, 21:22:35 »
No właśnie ten, co Rafels napisał: Gyeon WetCoat. Bajka go nakładać. Myjesz porządnie auto (według opisów powyżej), psikasz na mokro jak popadnie, po chwili spłukujesz... i to już koniec. Jak padnie na szyby, to masz niewidzialna rękawiczkę. Fajne to :good:
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2015, 21:24:57 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Marca 2015, 21:29:39 »
czy ten GYEON Q2M WetCoat można zastosować na wosk naturalny?

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Marca 2015, 21:38:11 »
czy ten GYEON Q2M WetCoat można zastosować na wosk naturalny?

Z tego, co czytałam, to można. Położony na wosk wzmacnia jego trwałość, lub może być napsikany na goły czysty lakier. Tylko to nie może być tak, że nakładasz go po miesiącu od nałożenia wosku, kiedy auto już ma kropki smoły czy sok z drzew na sobie, bo je przykleisz bardziej :-)
Żyj i daj żyć innym.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Marca 2015, 10:16:40 »
Nieźle Wy się cackacie ze swoimi jeździdłami. A macie w ogóle czas na jeżdżenie ? :) Ja wychodzę z założenia, że to samochód ma mi służyć, a nie odwrotnie. Ważniejsze dla mnie są wymiany olejów itp. niż cackanie się nad czystością autka. To trzeba lubić chyba.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2015, 10:18:34 wysłana przez AurisBeast »

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Marca 2015, 10:22:39 »
W Lidlu bedzie polerka Parkside za 89 zeta. Już szykuje kartę do zakupu, nie będę się tak męczyć przy głaskaniu  :grin:
Żyj i daj żyć innym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl