Ogólnie to dziwnie się czyta takie wiadomości na temat samochodu który teoretycznie nie ma prawa się psuć

Ale dobra..nie ma co przesadzać nic nie jest wieczne.
Ten pierwszy objaw to musiałbym zobaczyć ale wydaje mi się że to jest akurat normalne. Praca stycznika jest właśnie wyraźnie słyszalna przez taki charakterystyczny stuk.
Co do objawu poszarpywania to wszystko zależy jak to jest odczuwalne. Czy to jest pulsowanie czy bardziej szarpanie. Jeśli chodzi o pulsowanie to wg mnie norma. To dlatego że w P2 silnik elektryczny to typ wysoko momentowy niskoobrotowy (chyba tylko 1000obr/min nominal). Kiedy wchodzimy w faze niskiej prędkośći może być już odczuwalne przechodzenie wirnika przez zmienne pole magnetyczne i będzie się wg mnie dało odczuć lekkie pulsowanie. Pytanie tylko czy chodzi o wytracanie prędkości z włączonym napędem (pozycja D) jako że przecież wytracenie prędkości 10-0 jest niemożliwe bo chyba od 8km/h silnik będzie cały czas chciał napędzać pojazd.
Uważam że w P3 inzynierowie poszli sluszna droga wybierajac silnik wysokoobrotowy co powinno zniwelowac efekt pulsowania.
Sprawa trzecia ze stukiem to znów tak na prawde nie wiadomo jak to wygląda. W hybrydach toyoty daje się silnie odczuc efekt przejscia miedzy hamowaniem rekuperacyjnym a tym z użyciem klocków. Tuż na granicy tego przejścia pojawia się nagły przyrost siły hamującej co jest efektem tarcia statycznego klocków hamulcowych które to generują zawsze większą siłe niż magnetyzm. Do tego trzeba się przyzwyczaić i często jest to wypominane jako coś nienaturalnego i trochę nieprzyjemnego. To samo może być odczuwane tuż przed zatrzymaniem kiedy jest właśnie przejsci z tarcia slizgowego na statyczne jak chodzi o prace klocka hamulcowego z tarczą. Zazywczaj w materiałach jest tak żę to tarcie statyczne jest większe niż slizgowe i stad powstaje szaprniecie tuż przed zatrzymaniem. Za chwile gdy chcemy ruszyć siła napędowa w priusie pojawia się od razu gdy puszczamy hamulec więc to przejście między fazami tarcia ponownie odczuwane jest szarpnieciem. I teraz jeśli jest coś nie tak z hamulcami, jakiś luz..coś jest nie dokręcone albo zużyte są hamulce to różnego rodzaju stuki mogą być słyszalne. Ale to jest tylko jedna z potencjalnych przyczyn. Tak jak mówie wszystko zależy kiedy to dokładnie się pojawia i jak to słychać.
Pozdro