Autor Wątek: Kilka pytań  (Przeczytany 3860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maro429

• Toyot Leżący
  • *
Kilka pytań
« dnia: 01 Kwietnia 2015, 23:02:53 »
Witam wszystkich,mam kilka pytań odnośnie eksploatacji czy tez zachowania mojego nabytku Priusa z 2007 roku.

Kontrolka READY-przy starcie systemu zapala się i gaśnie kilka razy w ciągu 2-3 sekund,jednocześnie z tyłu słychać stuk chyba przekażnika,potem wszystko ok.
Mam wrażenie ślizgania się sprzęgła przy przyspieszaniu
Lekkie poszarpywanie przy wytracaniu szybkości od 10km/h do 0
Stuk w ostatniej fazie hamowania tuż przed całkowitym zatrzymaniem,i prawie taki sam przy ruszaniu.

Czy jest to normalne zachowanie,cz jest coś nie tak?

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
Odp: Kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Kwietnia 2015, 17:11:33 »
Też witam

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,34.0.html   ;)

1. Może (ale nie musi) być częściowo rozładowane aku 12V - ten akumulatorek w bagażniku po prawej stronie;
2. Sprzęgło jako takie nie istnieje - taki po prostu jest urok układu przeniesienia napędu w Priusie. Należy przywyknąć, jak i do wycia silnika spalinowego przy ostrym przyspieszaniu :/

Polecam zaznajomienie sie z działaniem tzw. "Power Spilt Device" - to coś co zastępuje skrzynię biegów i sprzęgło. Super zrobiona animacja, moża sie bawić suwaczkami i obserwować reakcje układu napędowego:
http://eahart.com/prius/psd/

4. Myślę, że może być u mnie podobnie, kładę to na karb aktywacji lub deaktywacji układu hamowania hydraulicznego.

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Kwietnia 2015, 23:21:25 »
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,34014.0.html

Jeden z użytkowników już obalił mit braku sprzęgła. Może to sprzęgło akurat nie jest użytkowane jak w klasycznych układach napędowych ale jednak jest tarcza cierna do łączenia silnika z resztą układu. Tylko- kwestia jest taka, że praktycznie tego nie wymienia się przez cały przebieg auta (chyba z tego co wiem). To rzuca pewne podejrzenia co do przebiegu auta.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Kwietnia 2015, 00:13:49 »
No dobra, zgoda. Ale nie umniejsza to faktu, ze "swiezy" uzytkownik Priusa przyzwyczajony do klasycznego manuala, a nawet i do klasycznego automatu moze odniesc takie wrazenie.
Zrob test przyspieszenia, gdzies na plaskiej i prostej. Od zera do setki, gaz do dechy i zmierz czas ;) Jak sie bedzie baaardzo roznic od deklarowanego to problem. Jak niewiele - nie problem. Ale przeglad w ASO i tak by sie przydal, niezaleznie od wszystkiego.

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Kwietnia 2015, 10:51:05 »
Ogólnie to dziwnie się czyta takie wiadomości na temat samochodu który teoretycznie nie ma prawa się psuć :)
Ale dobra..nie ma co przesadzać nic nie jest wieczne.

Ten pierwszy objaw to musiałbym zobaczyć ale wydaje mi się że to jest akurat normalne. Praca stycznika jest właśnie wyraźnie słyszalna przez taki charakterystyczny stuk.

Co do objawu poszarpywania to wszystko zależy jak to jest odczuwalne. Czy to jest pulsowanie czy bardziej szarpanie. Jeśli chodzi o pulsowanie to wg mnie norma. To dlatego że w P2 silnik elektryczny to typ wysoko momentowy niskoobrotowy (chyba tylko 1000obr/min nominal). Kiedy wchodzimy w faze niskiej prędkośći może być już odczuwalne przechodzenie wirnika przez zmienne pole magnetyczne i będzie się wg mnie dało odczuć lekkie pulsowanie. Pytanie tylko czy chodzi o wytracanie prędkości z włączonym napędem (pozycja D) jako że przecież wytracenie prędkości 10-0 jest niemożliwe bo chyba od 8km/h silnik będzie cały czas chciał napędzać pojazd.
Uważam że w P3 inzynierowie poszli sluszna droga wybierajac silnik wysokoobrotowy co powinno zniwelowac efekt pulsowania.

Sprawa trzecia ze stukiem to znów tak na prawde nie wiadomo jak to wygląda. W hybrydach toyoty daje się silnie odczuc efekt przejscia miedzy hamowaniem rekuperacyjnym a tym z użyciem klocków. Tuż na granicy tego przejścia pojawia się nagły przyrost siły hamującej co jest efektem tarcia statycznego klocków hamulcowych które to generują zawsze większą siłe niż magnetyzm. Do tego trzeba się przyzwyczaić i często jest to wypominane jako coś nienaturalnego i trochę nieprzyjemnego. To samo może być odczuwane tuż przed zatrzymaniem kiedy jest właśnie przejsci z tarcia slizgowego na statyczne jak chodzi o prace klocka hamulcowego z tarczą. Zazywczaj w materiałach jest tak żę to tarcie statyczne jest większe niż slizgowe i stad powstaje szaprniecie tuż przed zatrzymaniem. Za chwile gdy chcemy ruszyć siła napędowa w priusie pojawia się od razu gdy puszczamy hamulec więc to przejście między fazami tarcia ponownie odczuwane jest szarpnieciem. I teraz jeśli jest coś nie tak z hamulcami, jakiś luz..coś jest nie dokręcone albo zużyte są hamulce to różnego rodzaju stuki mogą być słyszalne. Ale to jest tylko jedna z potencjalnych przyczyn. Tak jak mówie wszystko zależy kiedy to dokładnie się pojawia i jak to słychać.

Pozdro
Spritmonitor.de" border="0

Offline gryzzli

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Kwietnia 2015, 03:38:26 »
Napewno nie ma sie zaswiecac i gasnoac ready .Wlaczasz i jesli odrazu trzymasz noge na hamulcu powino sie zaswiecic ready i tyle .Dodajesz gazu do oporu i samochod naprawde rwie do przodu bez zadnego uslizgiwania tak ze na mokrym asfalcie  potrafi blysnac esp :-). Szczegolnie czuc ta moc jak samochod jest cieply .Przy chamowaniu jest tak jak w tradycyjnym samochodzie nie ma zadnego pulsowania jesli mocno zachomujesz to jest tylko taki dzwiek jak w trolejbusie i tyle :-) Pisze na przykladzie priusa z 2007r

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Kwietnia 2015, 18:04:12 »
gryzzli - wracaj do stolu, rodzina czeka  :-P

Offline gryzzli

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kilka pyta�
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Kwietnia 2015, 21:36:32 »
Akurat bylem w pracy a rodzina spala :-)

Offline maro429

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Kwietnia 2015, 22:42:49 »
W teście przyspieszenia od 0 do 100 wyszło ok.11,8.Bardziej niepokoi mnie to że jadąc z prędkością ok 70 km/h przy mocniejszym wciśnięciu gazu silnik osiąga wysokie obroty a rozpędzanie samochodu jest bardzo powolne.Reakcja na gaz jest też opóżniona o ok.1-2 sek.We wtorek jadę na test baterii trakcyjnej i ew. przedłużenie gwarancji i sprawdzenie ukł.napędowego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl