Autor Wątek: Dziwny odgłos  (Przeczytany 8229 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
Dziwny odgłos
« dnia: 07 Kwietnia 2015, 13:24:02 »
Witam,

Jestem nowym klubowiczem i chcę poprosić o podpowiedź.
W moim Aurisie 1.6 Valvematic 2011 r. zaobserwowałem dziwny odgłos z silnika. Podczas jazdy (zazwyczaj na wyższych biegach) kiedy dodaje gazu dochodzi do mnie z lewej strony odgłos podobny do odgłosu powodowanego przez dziuirkę w układzie wydechowym. Mechanicy sprawdzali i nie ma nieszczelności. Czy ma ktoś jakiś pomysł co to może być?

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
Odp: Dziwny odgłos
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwietnia 2015, 13:32:31 »
Postaraj się nagrać to może pomożemy bardziej :)

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Kwietnia 2015, 13:36:26 »
Spróbuje nagrać telefonem ale boje się że będzie słabo słychać.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwietnia 2015, 13:37:54 »
No to zawsze coś. Bo nie wiem czy nie chodzi Ci o taki charakterystyczny gwizd silnika który jest normalny dla Valve.

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Kwietnia 2015, 14:18:09 »
Nie jest to gwizd a raczej buczenie, jak zdejmę nogę z gazu też jest słyszalne i ze zmniejszaniem się obrotów silnika odgłos zanika.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwietnia 2015, 14:45:58 »
u mnie w AII 1.6 - tez slychac buczenie... przy wyższych prędkościach bardziej slychac wydech niż szum opon, powietrza i silnik :) - chyba tłumik końcowy ma takie buczenie zaprogramowane :)

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwietnia 2015, 18:36:30 »
Niestety to co zarejestrował telefon to tylko szumy więc postaram się opisać ten dźwięk. Występuje on na wyższych biegach 3, 4, 5, 6, przy obciążaniu silnika (obroty powyżej 2 tys.). Dziś wracając z pracy jadąc pod górkę (ul. Powstańców Śląskich w Krakowie od strony ul. Wielickiej w stronę Ronda Matecznego) na 4 biegu wciskając gaz pojawia się dźwięk ewidentnie z lewej strony silnika podobny do odgłosu diesla, może nie taki mocny, takie jakby ciche pierdzenie :) w momencie odpuszczenia gazu ustaje. Chyba będę się musiał przejechać do ASO. Chyba że polecacie jakiegoś fachowca w Krakowie który ma doświadczenie z Aurisami? Ewentualnie piszcie na bogluszka@gmail.com

Offline fcss

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Stycznia 2016, 23:44:55 »
Wiem, że minęło już dobrych kilka miesięcy od powstania tego wątku ale szukam rozwiązania bo też pojawił mi się podobny problem, buczy, trykota jakby układ wydechowy był dziurawy, a nie jest. Zaczyna się przed 2 tys. obrotów i kończy przy około 2600. Przy delikatnym wciskaniu gazu tego nie słychać, ale kiedy wdepnę gaz mocniej na tych niskich obrotach to zaczyna buczeć. Udało się rozwiązać ten problem?

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Stycznia 2016, 07:59:06 »
sprawdź mocowanie osłony termicznej pomiędzy wydechem a płytą podłogową - u mnie pomogło
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline pospieszalskijanek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Stycznia 2016, 08:03:33 »
Też stawiam na nie dokręconą osłonę termiczną.

Offline fcss

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Stycznia 2016, 16:57:09 »
Dzięki za odpowiedzi, problem tkwil we wkladce filtra powietrza. Byl to zamiennik,  który z racji swoich wymiarow odbiegajacych od oryginału sie ruszal w obudowie. Postanowilem na ranty w miejscu dociskania przez plastik obudowy nakleic cienka tasme budowlana taka silikonową i przestalo buczeć.

Offline Kryminal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Stycznia 2016, 10:14:11 »
Miałem tak samo. Pokrywa filtra powietrza dostaje luzu i przy większym obciążeniu silnika zaczyna terkotać. Najlepiej wkładać filtry oryginalne lub np tego typu jakie sprzedaje Mann filter z uszczelką na rantach. Ciężej się go wkłada ale nie ma potem problemów. Druga kwestia takiego terkotania jest związana z rurą wchodzącą do filtra powietrza. Na zakończeniu jej jest gąbka która po latach się wyciera i rura dostaje luzu. Wtedy najlepiej kilka razy owinąć ją taśmą izolacyjną i problem z głowy :)

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Stycznia 2016, 11:55:34 »
Dzięki za odpowiedzi, problem tkwil we wkladce filtra powietrza.

Niestety tylko oryginalny filtr Toyoty zapewnia odpowiednie dopasowanie. Filtr Knechta wydaje się być solidny, ale ciężko go zamknąć w pokrywie. W dodatku samochód chodzi głośniej, bardziej twardo, bo filtr przepuszcza powietrze.

Offline Kryminal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Stycznia 2016, 20:29:16 »
bo filtr przepuszcza powietrze.

Gdyby nie przepuszczał to byśmy nie pojeździli :D

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Stycznia 2016, 08:45:24 »