Autor Wątek: Chce Kupić toyote auris  (Przeczytany 37460 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Chce Kupić toyote auris
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Kwietnia 2015, 22:25:20 »
Witek
szerokość calkowita 176 cm

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Kwietnia 2015, 22:26:28 »
Sorki między 2000 a 3000 obr

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Kwietnia 2015, 22:32:20 »
AurisBeast to jest właśnie taki malutki minusik benzynek  :-)  maja swoja moc, maja swoje przyspieszenie ale dopiero od 4000. Sprawe rozwiazuje konstruowanie benzyniakow z turbinami co zreszta coraz wiecej producentow robi. Tylko czy przez to benzyny nie zaczna byc awaryjne?

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Kwietnia 2015, 22:36:21 »
Bardziej awaryjne i na bank mniej trwałe. No ale coś za coś

Offline Cacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Kwietnia 2015, 22:44:07 »
2.0 d4d 126km

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Kwietnia 2015, 22:49:46 »
Downsizing... Gdyby to było po staremu czyli np.: 3.0 + turbo = 233KM to by nie było problemu. A teraz z bzyczka 1.4 + turbo = 150KM = wyżyłowany na maksa. No ale cóż świat idzie do przodu.

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Kwietnia 2015, 22:51:25 »
Cacek
ja bym sie rozglądal za benzyna. Diesel poza niskim spalaniem i wiekszym monentem to nie oferuje nic az takiego szczególnego. Na stacjach ropa jest teraz troche drozsza niz benzyna wiec co z tego ze diesel spali jej mniej jak i tak kwota za przejechane 100 km wyjdzie taka sama jak benzyna. Ale to juz twoja decyzja

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Kwietnia 2015, 23:01:06 »
Auto które chce kupić ma przejechane 91 tys udokumentowane z 2008r, cena 26000zl

90 tysi to nic dla diesla. Dziwnie mało ma przejechane, może ktoś nim jeździł tylko 5km do pracy i z powrotem?

W aurisie może Cię spotkać mokry bagażnik, klosze lamp mają tendencje rozszczelniać się i przepuszczać. Ja miałam 1.4 d4d z 2007 i silnik był zdrowy jak rydz, najmniejszych problemów przez 140 kkm. Tata ma d4d 2.0 w corolli, przebieg chyba większy niż 90kkm i zero stresów jak dotąd.

A jeśli chodzi o d4d vs. valve, to pierwszy szybciej się zbierze na początku, bo nadrabia momentem obrotowym, ale valve go dogoni, bo nadrobi bardzo szeroką tolerancją obrotów na biegu. Kopa dostaje dopiero powyżej 4k rpm, ale można przeciągnąć jeszcze spokojnie o dodatkowe 2 tys na danym biegu. Licząc, że załóżmy wrzucamy dwójkę i wchodzimy od 2 tys rpm do możemy pociagnąć do 6. Diesela tak nie pokręcisz.

Tak na oko wydaje mi się, że kiedy ja jeszcze w valve mogę ciagnąć na drugim biegu, to w d4d trójka już będzie poza połową swoich możliwości? Tak jak ktoś pisał przyspieszenie do setki obydwa silniki mają takie same, valve zbierze się ciut później, ale mniej czasu traci się na zmianę przełożeń i się dogoni diesla. 

Silniki d4d wolniej się nagrzewają, ale sądząc, że chcesz zdobić więcej niż 15 kkm, to pojedyncze trasy pewnie będą dłuższe niż 10 km? W dieslu będziesz miał nagrzewnicę spalinową, używana w zimie pozwoli szybciej dogrzać silnik i kabinę. Zanim oskrobiesz szyby już będziesz miał ciepło  :-) Będziesz go musiał czasem pogonić, żeby przepalić dpf, bo pewnie będziesz go miał.
Ja uważam, że 2.0 to fajny silnik, sama miałam chrapkę na niego w nowym aurisie, ale za drogo było  <zalamka>

Aaa, czesta przypadłością aurisów jest rozszczelnianie kloszy lamp, przednie parują, a tył przepuszcza wode do bagażnika. Zerknij pod podłogę, czy nie ma sladów wilgoci. I sprawdź, czy w rogach przednich drzwi (dół od strony zawiasów wewnątrz) nie ma jakiegoś ogniska rdzy. W moim 6letnim poprzednim aurisie zrobiły się tam rdzawe nacieki. To w sumie pierdoły... ale tak tylko napomykam.

Żyj i daj żyć innym.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Kwietnia 2015, 23:01:33 »
Auto które chce kupić ma przejechane 91 tys udokumentowane z 2008r, cena 26000zl

90 tysi to nic dla diesla. Dziwnie mało ma przejechane, może ktoś nim jeździł tylko 5km do pracy i z powrotem?

W aurisie może Cię spotkać mokry bagażnik, klosze lamp mają tendencje rozszczelniać się i przepuszczać. Ja miałam 1.4 d4d z 2007 i silnik był zdrowy jak rydz, najmniejszych problemów przez 140 kkm. Tata ma d4d 2.0 w corolli, przebieg chyba większy niż 90kkm i zero stresów jak dotąd.

A jeśli chodzi o d4d vs. valve, to pierwszy szybciej się zbierze na początku, bo nadrabia momentem obrotowym, ale valve go dogoni, bo nadrobi bardzo szeroką tolerancją obrotów na biegu. Kopa dostaje dopiero powyżej 4k rpm, ale można przeciągnąć jeszcze spokojnie o dodatkowe 2 tys na danym biegu. Licząc, że załóżmy wrzucamy dwójkę i wchodzimy od 2 tys rpm do możemy pociagnąć do 6. Diesela tak nie pokręcisz.

Tak na oko wydaje mi się, że kiedy ja jeszcze w valve mogę ciagnąć na drugim biegu, to w d4d trójka już będzie poza połową swoich możliwości? Tak jak ktoś pisał przyspieszenie do setki obydwa silniki mają takie same, valve zbierze się ciut później, ale mniej czasu traci się na zmianę przełożeń i się dogoni diesla. 

Silniki d4d wolniej się nagrzewają, ale sądząc, że chcesz zdobić więcej niż 15 kkm, to pojedyncze trasy pewnie będą dłuższe niż 10 km? W dieslu będziesz miał nagrzewnicę spalinową, używana w zimie pozwoli szybciej dogrzać silnik i kabinę. Zanim oskrobiesz szyby już będziesz miał ciepło  :-) Będziesz go musiał czasem pogonić, żeby przepalić dpf, bo pewnie będziesz go miał.
Ja uważam, że 2.0 to fajny silnik, sama miałam chrapkę na niego w nowym aurisie, ale za drogo było  <zalamka>

I sprawdź, czy w rogach przednich drzwi (dół od strony zawiasów wewnątrz) nie ma jakiegoś ogniska rdzy. W moim 6letnim poprzednim aurisie zrobiły się tam rdzawe nacieki. To w sumie pierdoły... ale tak tylko napomykam.

Żyj i daj żyć innym.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Kwietnia 2015, 23:26:41 »
najwiekszy moment obrotowy uzyskuja od 1800 do 4000 obr/min potem to mozesz miec pedal gazu w podlodze
No Patkrz kiedyś mi pisała że jej 2.0 D4D ciągnął równomiernie od 1800 obr do czerwonego pola czyli do ponad 5000 obr. Jakieś rozbieżności. Hehe

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Kwietnia 2015, 23:28:26 »
AurisBeast to jest właśnie taki malutki minusik benzynek    maja swoja moc, maja swoje przyspieszenie ale dopiero od 4000
Przez ten "mały minusik" niektórzy sprzedają z tego powodu te benzyny ;)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Kwietnia 2015, 23:36:30 »
najwiekszy moment obrotowy uzyskuja od 1800 do 4000 obr/min potem to mozesz miec pedal gazu w podlodze
No Patkrz kiedyś mi pisała że jej 2.0 D4D ciągnął równomiernie od 1800 obr do czerwonego pola czyli do ponad 5000 obr. Jakieś rozbieżności. Hehe
E nie sądzę żebym to pytała bo ja do czerwonych pól się nie dotykam raczej :)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Kwietnia 2015, 23:40:08 »
Nie wiem czemu nie ma opcji "modyfikuj"? Oczywiście chodziło mi o "pisała", a nie "pytała", a po tym chciałam napisać, że pewnie się nie zrozumieliśmy skoro tak to zinterpretowałeś :)
Ja byłam super zadowolona z 2.0 D4D kiedy miałam Aurisa I, dziś wróciłam Avensisem z tym silnikiem z Gdańska do centrum i odczuwałam z jazdy jedynie przyjemność. Jednak do miasta już tej jednostki bym nie kupiła, robię po prostu za małe przebiegi.

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Kwietnia 2015, 07:39:58 »
Ogolnie rzecz biorac z silnikami jest jak z kobietami - jedni wola blondynki drudzy brunetki. Analogicznie jedni wolą diesle drudzy benzyny. Ja kiedys mialem lagune II 1.9 w dieselku i postanowilem ze to byl mój pierwszy i ostatni diesel. Potem jezdzilem corolka e12 1.4 vvt-i a teraz jezdze aurisem 1.6 dual vvt-i i nastepne auto ktore kupie tez bedzie benzyna. Leje paliwo, zmieniam olej co 10 tys i nie wiem ze mam samochod. Ot taka moja mala refleksja ale oczywiście jak kto woli

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Kwietnia 2015, 13:00:17 »
Nie wiem czemu nie ma opcji "modyfikuj"?

Uff, czyli to nie tylko mnie zniknęła. Tez chciałam zmodyfikować, nie zauważyłam i wrzuciło mi się jako cytat drugi raz  <zalamka>
Żyj i daj żyć innym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl