Autor Wątek: kupno corolli 98 rok  (Przeczytany 1814 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nikus25

• Gość
kupno corolli 98 rok
« dnia: 31 Marca 2005, 06:45:27 »
Witam mam na oku corolle z 98 rokuprzebieg 90tys. autko od roku za gazowane przegladalem forum i znalazlem kilka rzeczy co moga sie przydac przy jej za kupie ale i tak mam kilka pytan :D autko to htb 3 silnik 1.4 86KM
1) Na co zwrocic uwage przy zakupie takiego autka
2) czy taki przebieg nie jest duzyi na przyklad jak przejezdza nia 50tys nie bede mial problemow ze sprzedaza
3)Co powinno sie w tym aucie zrobic po zakupie wymiana plynow czy cos jeszcze
4) co jest przewidziane w przegladzie po 90tys i ile to kosztuje i dlaczego tak drogo
5)w jednym watku przeczytalem ze warto oddac auto do sprawdzenia wna przegladzie przed kupnem gdzie mozna zrobic to we Wrocławiu i ile to moze kosztowac
6)czytalem tez o regulacji luzow zaworowych ze przy gazie trza sprawdzac co 20tys.czy dotyczy to tego modelu tez?
7)Pytanie dowolne co powinienem jeszcze wiedziec przy zakupie takie autka
dziekuje i zycze milego dzionka

krystek

• Gość
kupno corolli 98 rok
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Marca 2005, 09:46:49 »
to tak ajak moja tylko moja w lifcie, jednak silniczek ten sam i też na gazie. Moja jednak ma już 186 tyś zrobione - i w moim odbiorze aut z tego rocznika to tyle właśnie powinny mieć przebiegu. To 90 tyś to coś mało, ale zdaje sobie sprawęże i tak może być.
Na co zwrócić uwagę, napewno na:
1. sprwadzenie tego przebiegu - przy przeglądach jest wpisywany aktualny przebieg (dość często wychodzi to że np w ciągu 2 lat gostek zrobił 50 - 60 tyś a potem nagle "przestał jeżdzić, bo licznik auta pokazuje 90tyś po 7 latach - tak ostatnio zdażyło sięu kumpla - tam jeszcze udało sięznaleść kwity na gaz z przebiegiem dużo większym niż ten co pokazywał l;icznik auta)
2. Sprawdz czy nie ma wycieków między blokiem silnika a skrzynią biegów - ten rocznik to najprawdopodobniej sprzęgła Schack-sa (a co za tym idzie i uszczelniacz) a nie Asin. A te niemieckie lubieją pociec.
3. Wycieraczkętylnej szyby - czy sie nie zatrzymuje, podczas pracy - to samo też dotyczy wycieraczek przednich.
4.Maskęprzednią - lubi dość ciężko chodzić.
5. Zawieszenie i łączniki stabilizatorów - czy coś nie stuka na torach.

A co wymienić po zakupie:
1. płyny, paski - i tu jeżeli przebieg jest oryginalny (i jesteś tego pewien) to możesz narazie olać sprawępaska rozrządu (w 4EFE przy 150tyś jest dopiero wymiana).
2. hamulce - bo to chyba nawet i pora przy tym przebiegu.

Napewno decydując sie na zakup zrobił bym diagnostykęw ASO - 200zł (dane z przed roku), analizator spalin - 120zł (dane z przed roku). We Wrocku jest ASO nie jedno - napewno na Karpacz jak sie śmiga, bo niestety to na Wawkęjuż nie istnieje. Jednak ja nigdy nie odwiedziłem wrocławskiego ASO. NIe było takiej potrzeby.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl