Autor Wątek: Dziwny dzwiek pracy silnika  (Przeczytany 48010 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Dziwny dzwiek pracy silnika
« Odpowiedź #60 dnia: 17 Kwietnia 2015, 21:36:57 »
A moje durnowate czułe ucho coś nadal wychwytuje. 

Musisz się zgłosić na jakiegoś spota i posłuchać na żywo. Trudno jest nagrać dźwięk silnika podczas jazdy, bo są szumy i inne zakłócenia, nawet szelest kurtki słychać  :cheesy:
Żyj i daj żyć innym.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #61 dnia: 17 Kwietnia 2015, 21:39:31 »
Valvematic chodzi dziwnie, takie jest moje zdanie jako użytkowniczki :)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 17 Kwietnia 2015, 22:01:27 »
patkrz a słyszysz w silniku takie jakby przekładanie łopatek?
W moim ASO naprawdę nie widzą problemu :(

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 17 Kwietnia 2015, 22:02:30 »
Fajnie, ale chciałbym usłyszeć czy u Was też słychać coś takiego jak u mnie? Mi sie wydaje, że nadal coś minimalnie słysze. Aso Toyota osłuchała i mówią ze wszystko OK, mówią, że w każdy Valve będzie dało się wyczuć dźwięk pracy tłoków/zaworów :wallbash: - wierze im, bo przeciez jakby coś wysłuchali to bt powiedzieli, bo naprawa to dla nich kasa. A moje durnowate czułe ucho coś nadal wychwytuje.  :wallbash:
Zmień auto. Proste.
Czemu mam zmieniać auto skoro je uwielbiam? Po prostu chce mieć 100% pewność, ze wszystko jest OK? Dla Aso wierzę w 99%.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #64 dnia: 17 Kwietnia 2015, 22:32:00 »
Sprostuję trochę poprzednia wypowiedź. Prócz filtra kabinowego w klimatyzacji znajduje się jeszcze jeden filtr - w osuszaczu. Na jednych stronach pod hasłem filtr klimatyzacji pojawia się kabinowy, na innych osuszacz. Ale Toyota filtrem klimatyzacji nazywa filtr kabinowy:

http://www.toyota.pl/service-and-accessories/genuine-parts/filtry-klimatyzacji.json

Swoją drogą filtr osuszacza należy wymieniać co dwa lata. Ktoś wiedział? Dlaczego nie powiedział?  :grin:
Żyj i daj żyć innym.

volti

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 17 Kwietnia 2015, 23:23:34 »
Swoją drogą filtr osuszacza należy wymieniać co dwa lata. Ktoś wiedział? Dlaczego nie powiedział?  :grin:
Nie ma potrzeby wymiany (filtra) osuszacza, są to niepotrzebne koszta (200-300 zł). Wymienia się go w starych klimatyzacjach, kiedy jest przegnity i są nieszczelności czynnika chłodzącego albo jak układ jest długo otwarty i nałapie wilgoci. Tak samo nie wymienia się gazu tylko uzupełnia lub w przypadku gdy jest go bardzo mało - czyści układ pompą próżniową i napełnia od nowa.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2015, 23:30:40 wysłana przez volti »

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 18 Kwietnia 2015, 01:07:55 »
A w starych inaczej gniło ? Niby mocniej ? W nowych nie gnije, bo czas inaczej leci ? Chciałbyś ;)

volti

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 18 Kwietnia 2015, 12:08:14 »
Twoja 5-letnia klima też kiedyś będzie stara i trzeba wymienić, prawda? O to mi chodziło. Czytanie ze zrozumieniem to taka trudna sztuka...

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 18 Kwietnia 2015, 14:10:19 »
Twoja 5-letnia klima też kiedyś będzie stara i trzeba wymienić, prawda?
Tak dla wyjaśnienia, bo czegoś nie rozumiem.
Nie wymieniać co dwa lata, bo klima jest "nowa".
Wymieniać gdy będzie "stara".
A po ilu latach klima jest "stara" ? :o
Gdy przegnije i są nieszczelności? Czy wcześniej? Ale kiedy. :o
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2015, 14:31:37 wysłana przez robikon »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 18 Kwietnia 2015, 17:48:38 »
Prócz filtra kabinowego w klimatyzacji znajduje się jeszcze jeden filtr - w osuszaczu.

:good:

Tylko, dla ścisłości to są dwa różne "urządzenia".

Filtr kabinowy filtruje POWIETRZE wpadające do kabiny (i z klimą jako taką niewiele ma wspólnego , w samochodach bez klimy też występuje  :cheesy: )
A osuszacz jest integralną częścią UKŁADU klimatyzacji (jako zbiór elementów w których krąży czynnik chłodniczy).
Przez osuszacz i filtr w nim zamontowany krąży CZYNNIK CHŁODNICZY.
Zadaniem tego filtra (i osuszacza) jest wyłapywanie opiłków i innych zanieczyszczeń, żeby nie dostały się do sprężarki , oraz wychwytywanie pary wodnej krążącej w UKŁADZIE (gdyby tam przypadkiem się znalazła).
I akurat ten filtr ze smrodem w kabinie nie ma nic wspólnego, bo nie styka się z powietrzem klimatyzowanym  <zalamka>

Swoją drogą filtr osuszacza należy wymieniać co dwa lata. Ktoś wiedział?

:laugh:  :laugh: :laugh:   :laugh:

Nie ma potrzeby wymiany (filtra) osuszacza, są to niepotrzebne koszta (200-300 zł). Wymienia się go w starych klimatyzacjach, kiedy jest przegnity i są nieszczelności czynnika chłodzącego albo jak układ jest długo otwarty i nałapie wilgoci.

:good:  :good:  :good:  :good:  :good:  :good:

A w starych inaczej gniło ? Niby mocniej ? W nowych nie gnije, bo czas inaczej leci ?

Dopóki układ jest szczelny w powodów opisanych powyżej nie ma potrzeby dotykania się do tego filtra.
A czy w "nowym" czy "starym" samochodzie jak ci się klima rozszczelni i do układu wejdzie wilgoc , to porządny zakład próżniowo ci ją z układu odessie , wymieni osuszacz na nowy (bo stary jest "mokry" od wilgoci) i dopiero wtedy nabije nowy czynnik.

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 18 Kwietnia 2015, 18:38:43 »
I wszystko jasne.
"Stary" jest wtedy gdy się zepsuje.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #71 dnia: 18 Kwietnia 2015, 19:55:11 »
Tomery, o filtrze w osuszaczu dowiedziałam się analizując budowę klimatyzacji.  Doczytałam więc także, do czego służy i że nie ma on nic wspólnego z powietrzem w kabinie  :good: więc nie musisz się uderzać w czoło  <zalamka> Poza tym to nie jest temat o klimatyzacji, chciałam tylko sprostować swoja poprzednią odpowiedź do RobRoberta.
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2015, 20:04:36 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 18 Kwietnia 2015, 20:31:16 »
Wracając do tematu - nagra ktoś prace swojego silnika?  :grin: :grin:

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 20 Kwietnia 2015, 08:18:12 »
Pisałem w innym wątku o niepokojącym mnie odgłosie silnika powyżej 2 tyś. obrotów (jak by pierdzenie). Byłem w sobotę w ASO Anwa Kraków ale Panowie mechanicy nie stwierdzili nic niepokojącego choć podczas jazdy Pan powiedział że też to słyszy. Odgłos jest wyraźnie słyszalny tylko przy mocniejszym dodawaniu gazu powyżej 2 tysięcy na biegach od 3 w górę. Niestety nagranie telefonem tego dźwięku mi się nie udało. Ale czy możecie mi polecić jakiegoś dobrego diagnostę w Krakowie który ma duże doświadczenie z Aurisami?

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 20 Kwietnia 2015, 14:44:26 »
Wracając do tematu - nagra ktoś prace swojego silnika?  :grin: :grin:

Nagranie z wewnątrz? zewnątrz? podczas jazdy? postoju? jakie wolisz?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl