Autor Wątek: Auris II - ekojazda a trwałość silnika  (Przeczytany 10530 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
Auris II - ekojazda a trwałość silnika
« dnia: 12 Kwietnia 2015, 11:34:17 »
W moim Aurisie jest wbudowany "podpowiadacz" zalecanego przełożenia skrzyni biegów. Podpowiada zmianę biegu w dół, w górę lub bez zmian. Instrukcja tu pisze o ułatwieniu stosowania ekojazdy i zminimalizowaniu zużycia paliwa. Zasady ekonomicznej jazdy nie są mi obce, stosuję od zawsze, ale mimo to Auris mnie zaskakuje. Dość regularnie każe włączać wyższy bieg wbrew mojej logice. Np. jadę pod górkę na 4-ce, szybkość 60 km/h, obroty silnika ledwie 2000 obr/min, a na wskaźniku strzałka w górę (włącz wyższy bieg). System, jak mi się wydaje, nakłania mnie do "duszenia" silnika. Taka jazda raczej chyba musi się odbić na mechanicznej trwałości silnika, co eko już nie jest. Co prawda, jeśli silnik przyduszę, to zdarza się polecenie obniżenia biegu, jednak wydaje mi się, że system nie działa optymalnie i naraża silnik na przeciążanie nadmiernie niskimi obrotami.
A może jestem przewrażliwiony?   
Spalanie - Motostat.pl

AurisBeast

• Gość
Odp: Auris II - ekojazda a trwałość silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwietnia 2015, 11:45:07 »
Uważam dokładnie tak samo, dlatego zapomniałem o tych zielonych strzałkach tydzień po kupnie auta. Choć z drugiej strony konstruktorzy nie przewidzieliby tego że ECO szkodzi przeciążeniom elementów ?

volti

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwietnia 2015, 12:25:26 »
Te wskaźniki zmiany biegu są bezsensowne. Chyba od tego roku są obowiązkowe w każdym nowym aucie więc trzeba przywyknąć.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwietnia 2015, 12:30:40 »
Zgadzam się, że są bezsensowne. W niektórych przypadkach moim zdaniem nawet niebezpieczne - np. sytuacja jaką opisujesz, tj. 60 km/h i piąty bieg pod górkę. Po prostu się nimi nie sugeruj, to kierowca ma decydować, nie komputer - takie jest moje zdanie.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwietnia 2015, 13:05:36 »
A według moich obserwacji jednak jest w tym jakas logika  :-)

System zdaje się nie przelicza po aktualnie wrzuconym biegu i prędkości, ale po zapasie mocy, jaką posiada w stosunku do tego, jak w danej  chwili wciskasz pedał gazu. Jeśli jechałeś na czwórce pod górkę (nie wiemy jaka stroma ta górka, jaka sila wiatru i z której strony) a komputer "stwierdził", że jest zapas mocy, to zaproponował wyższy bieg. Pewnie gdybyś go wrzucił, prędkość zaczęłaby spadac, docisnąłbyś gaz, a silnik nie miałby mocy przyspieszyć, to kazałby zredukować bieg.

Po drodze do pracy jadąc autostradą mam górkę do wdrapania się. Jadę 140 na szóstym biegu, żaden shift się nie świeci. Nie wciskam gazu do oporu tylko trzymam pedał tak, jak trzymałam, prędkość spada, ale strzałka nie świeci. Jeśli jednak wdepnę gaz do oporu a silnik nie ma mocy by prędkość zwiększyć, to proponuje redukcję mimo, iż wcale się nie dławi i daleko mu jeszcze do tego. Ale nie ma siły wykonać polecenia "przyspiesz" przekazanego przez wciśnięty do końca pedał, dlatego sugeruje zmianę przełożenia.

Oczywiście ja się tymi strzałkami nie sugeruję, bo komputer nie wie, co za chwile będę chciała zrobić: przyspieszyć, czy zwolnic, czy utrzymać prędkość.
Według mnie taka eko-jazda zwłaszcza w warunkach miejskich, kosztowałaby znacznie częstszą zmianę przełożeń (niepotrzebne obciążanie sprzęgła i skrzyni biegów), poza tym ten silnik kocha wysokie obroty. Co prawda nie ma turbiny do rozruszania, ani dpf-a do przepalania, ale jednak też potrzebuje "przedmuchania" przynajmniej od czasu do czasu.

To tylko moje zdanie laika, taka chłopska logika, jeśli nagadałam głupot to sprostujcie  :grin:

Żyj i daj żyć innym.

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwietnia 2015, 13:15:13 »
A u mnie jakoś tak na ogół wychodzi, że strzałka pokazuje mi się w momencie, gdy sama chcę wrzucić wyższy bieg metodą "na ucho" - czyli jeżdżę słuchając silnika. Poza tym minimalnie zwracam uwagę na strzałki. I cieszę się, że graficy Toyki poszli po rozum do głowy i nie katują nas zielenią rodem z AI :)
Co dziwne, w mojej AII baaardzo rzadko zapala się trójkącik w dół, ale to pewnie kwestia mojej ciężkiej nogi :)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwietnia 2015, 13:20:36 »
Z drugiej strony zgadzam się z tym, że przy jeździe po płaskiej drodze, także często moja zmiana biegu pokrywa się z zapalenien strzałki w górę. Bardziej chodziło mi o to, że nie sugeruję się strzałkami, a własnymi odczuciami i uchem tak jak napisała vannkama :) A że czasem się z shiftem zgadzamy, to inna sprawa :cheesy:

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Kwietnia 2015, 13:48:26 »
wychodzi na to, że im więcej techniki tym człowiek bardziej się gubi i staje.. głupi  :cheesy:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Kwietnia 2015, 15:46:04 »
Zielone strzałki czy też czerwone. Jak nie strzałki to jakiś badziewny zegarek ;)

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Kwietnia 2015, 20:24:37 »
A gdzieś tu czytałem, że strzałki są podpięte po prostu pod spalanie chwilowe, i na tej postawie się zapalają.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Kwietnia 2015, 20:30:13 »
A gdzieś tu czytałem, że strzałki są podpięte po prostu pod spalanie chwilowe, i na tej postawie się zapalają.

Gdyby tak było, to przy ruszaniu od razu musiałby pokazać UP, bo wtedy spalanie chwilowe zajmuje mi cały pasek  :| Poza tym przy większych prędkościach i wyższych obrotach spalanie jest spore, a mimo tego pokazuje mi strzałkę w dół pod górę.
Żyj i daj żyć innym.

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Kwietnia 2015, 20:31:59 »
strzałki są podpięte po prostu pod spalanie chwilowe, i na tej postawie się zapalają
Raczej pod obroty i skrzynię biegów

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Kwietnia 2015, 20:33:03 »
Nie no, nie wgłębiałem się w temat aż tak bardzo. Tak mi na forum gdzieś przemknęło. Ja na prostej drodze używam, ale gdy się zaczynają utrudnienia, jakieś górki, zakręty itp. to cisnę po swojemu tak aby nie dusić silnika.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Kwietnia 2015, 20:42:21 »
Ile Wam pokazuje spalanie chwilowe przy ruszeniu na jedynce z miejsca ? Mi gdzieś w granicach 20L/100km, a rekord miałem 9L/100km

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Kwietnia 2015, 20:45:37 »
Raczej pod obroty i skrzynię biegów

I chyba tez pod pedał gazu. Może niekoniecznie pod sam pedał, ale próbę przyspieszania. Zaobserwowałam to wielokrotnie, że jak gazu nie duszę, to nic się nie świeci, jak przyduszę, a nie da rady zwiększyć prędkości to pojawia się shift down.
Żyj i daj żyć innym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl