witam zas kol. Darek i dzieki za zainteresowanie
1) do menu akurat wchodze 2gim sposobem

2) problem juz rozwiązany po 2ch dniach slęczenia nad nim, ale opisze bo moze innym sie przydać, mianowicie:
metodą prob i błędów, uwazając extremalnie by czegos nie uwalić /zwłaszcza radia/, wyczailem przy pomocy pomiarów i schematów
sciągnietych z neta do Priusa i podobnych (Takuma, Awensis i inne mają podobnie), dzieki przy okazji kol. Darkowi za podesłane schematy,
ale podobne pobrałem juz nieco wczesniej, mianowicie problem moj polegał na, jak juz opisałem wyzej w postach, podłączeniu mikrofona z
linka powyzej, z trzema nozkami do tej plytki z 4-ma pinami, poniewaz system ma tzw. MIC CONNECT DETECT i przy odłączonym mikrofonie
na ekranie brak ikonki telefonu - po wcisnieciu INFO-TEL miałem tylko kalendarz oraz brak było tez opcji TELEFON po wcisnieciu SETUP.
przez moment pomyslałem sobie nawet ze cos z systemem w radiu nie tak i ze bedzie koniecznosc przeinstalowania czy jakiegos upgrade-u,
i tu tylko niestety serwis w gre by wchodził - a wiec koszta dodatkowe/niepotrzebne, znamy to z autopsji ze stajni B. Gates-a - jak Winda nie
działczy to tylko re-instalka pomagała, ale sie obyło, bo na szczescie Toyota nie instaluje softu z M-softu, no ale to tak na marginesie
podłaczyłem najpierw tak ze opcje z telefonem pokazały sie na ekranie (nastąpiła radość i euforia) ale mikrofon jescze nie działał bo nie tak podałem zasilanie,
potem znowu kolejne kombinacje i mikrofon zaczął juz działać /system rozpoznawał komendy głosowe uruchamiane z kierownicy/ ale zas znikły ikonki z ekranu,
głowienia sie i drapania po głowie nie było konca, ale w koncu udało sie i finalnie podłączenie wygląda tak:
MACC na zasilanie mikrofonu VCC (system/radio podaje 5,1V)
MIC+ na wyjscie OUT sygnału z mikrofonu
MIC- na mase GND mikrofonu
i w tym momencie mikrofon juz działał, ale nadal nie był widoczny dla systemu - wyzej wspomniany Mic Connect Detect, przy okazji w 1szym poscie opisałem
w pinologii ze MGND to masa, otóż zle bo MGND w opisie w schemacie nie występuje, ja dałem jako mase MIC-, zamiast MGND w schemacie jest SNS2 i to
jest tenże własnie tajemniczy MCD - mic connect detect, bez ktorego system nie widzi mikrofonu, i tu tę wisienke zostawiłem na koniec, mianowicie w moim
przypadku wystarczyło tenże SNS2 /u mnie pin 5/ podłaczyć/przylutowac na żywca lub po "chamsku" do MIC- czyli zwykła zworka, polam i wszystko jasne

ja akurat skorzystałem ze schematu "73669_JBL2010_Toyota_Prius_Electrical_Wiring_Diagrams" bo najbardziej pinologia sie zgadzała, jest w sieci PDF do pobrania
za darmoche
wszystko przetestowane - działa, gra i buczy, wszyscy mnie słyszą i ja wszystkich tez, tak wiec tym sposobem dzwonienie stało sie o wiele przyjemniejsze, az chce sie
dzwonic tu i tam

dodam tylko ze ten mikrofon kosztował mnie JEDYNE NIECAŁE 10 jurków

dzieki raz jeszcze kol. Darkowi za zainteresowanie i fatyge no i DUZE

oczywista,
PS: przy okazji kolego, może wiadomo ci cos na temat ładowanie muzy na HDD, tzn. ciekawi mnie czy mozna zapodać mp3 przez to złącze pod ekranem mikro fire-wire na HDD z lapka?
bo w manualu nic nie znalazłem, a kopiowanie z cd odpada - nie te czasy juz, zainteresowany jestem tez zapodaniem USB bo brak, ale takiego np. do muzy a nie do ładowania tel. bo
takie to mam na "zapalniczke", no ale moze lepiej załoze nowy watek
jesli kto potrzebuje skorzystać ztego opisu w razie problemów z mikrofonem to zapraszam - częstować sie wiedzą bez krempacji
pozdrawiam wszystkich i temat zamykam