Autor Wątek: Listwy boczne  (Przeczytany 5239 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pospieszalskijanek

• Toyot Leżący
  • *
Listwy boczne
« dnia: 21 Kwietnia 2015, 16:20:01 »
Szanowni forumowicze może ktoś z Was odklejał listwy boczne domowym sposobem? Muszę odkleić ale nie wiem czy przy okazji nie zerwę ich z lakierem. Podajcie jakieś rozwiązania.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Listwy boczne
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Kwietnia 2015, 16:46:29 »
Z lakierem nie powinny odejść choć w dzisiejszych czasach motoryzacji wszystko jest możliwe  :cheesy:
Możesz pomóc sobie opalarką (oczywiście z czuciem żeby lakieru nie usmażyć) po prostu podgrzać trochę żeby były bardziej elastyczne. Nie wiem w jakim celu chcesz zdjąć? Jeśli chcesz je usunąć, to sprawdź, czy przypadkiem nie siedzą też na kołkach ustalających. Po zdjęciu będziesz miał dziury :)

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Kwietnia 2015, 19:02:16 »
Można też cienką struną pod warunkiem, że listwa przyklejona do płaskiej powierzchni.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwietnia 2015, 08:01:20 »
Opalarka?  :shock: Ja bym chyba suszarką probowala. Fabrycznie z listwami chyba aurisy nie wychodzily wiec jest szansa, że tylko na kleju sie trzyma. Sa jeszcze preparaty na naklejki na przyklad Pattex, ale nie wiem  czy w tym przypadku pomoze, bo spray nie ma którędy wejsc do warstwy kleju.
Żyj i daj żyć innym.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Kwietnia 2015, 08:19:58 »
No co ja Ci poradzę, że ten sprzęt tak się nazywa? Szlifierką kontową też w kącie nie wyszlifujesz  :laugh: Napisałem wyraźnie "podgrzać" !!
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2015, 08:22:38 wysłana przez AGILESS »

Offline Ciechi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Kwietnia 2015, 08:35:54 »
Listwy są na pewno montowane na klej/taśmę. Fabrycznie ich nie montują, tylko dokładają w ASO, nawet jak się je zamówi razem z samochodem. Ze struną bym uważał, aby lakieru nie porysować. Raczej bym się skupił na odpowiednim podgrzaniem (opalarka lub od biedy suszarka), a potem podważaniu czymś plastikowym (są takie długie plastykowe kostki do tego typu prac).

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Kwietnia 2015, 08:58:56 »
A może podjechać do blacharza jakiegoś. Oni zdejmują takich pierdół mnóstwo więc pewnie maja swoje sposoby.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Kwietnia 2015, 10:09:34 »
Szlifierką kontową też w kącie nie wyszlifujesz   

Szlifierka kątowa nazywa się kątowa nie dlatego, że jest do kąta, za to opalarka jest do opalania  :-P bawiłam się opalarką próbując zedrzeć lamperię ze ścian podczas remontu i nie potrafiłabym komuś z czystym sumieniem powiedzieć, żeby próbował tym "podgrzewać" klej. Sekunda nieuwagi i plastik stopiony, a lakier w bąblach.
Żyj i daj żyć innym.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Kwietnia 2015, 10:27:29 »
nazywa się kątowa nie dlatego, że jest do kąta,
A ja kiedyś tak myślałam  :laugh:

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Kwietnia 2015, 13:01:29 »
Szlifierką kontową też w kącie nie wyszlifujesz   

Szlifierka kątowa nazywa się kątowa nie dlatego, że jest do kąta, za to opalarka jest do opalania  :-P bawiłam się opalarką próbując zedrzeć lamperię ze ścian podczas remontu i nie potrafiłabym komuś z czystym sumieniem powiedzieć, żeby próbował tym "podgrzewać" klej. Sekunda nieuwagi i plastik stopiony, a lakier w bąblach.

To co w takim razie,opalarka do opalania kurczaków i innego drobiu między innymi dla Ciebie służy?  :o Nazywa się jak się nazywa, nie ja nazwę wymyśliłem natomiast zastosowanie tego urządzenia jest różnorodne. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że są opalarki z regulacją temperatury poczynając od 50'C.
Z tą sekundą nieuwagi to przypadków można sypać jak z rękawa, że o żyjącym bąblu już nie wspomnę  :cheesy:
Oczywiste jest, że jeśli kolega nie czuje się na siłach, to niech skorzysta z wiedzy i umiejętności kogoś kompetentnego, który też może popełnić "sekundę nieuwagi" tyle, że powinien za to zapłacić.
Ale ok, nie będę Wam więcej zawracał głowy swoimi szalonymi "pomysłami" , szkoda czasu i życia.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Kwietnia 2015, 13:09:54 »
Nie denerwuj się na mnie, czasem szalony pomysł jest dobrym pomysłem. Nie wiedziałam, że można regulować temperaturę od 50 stopni, moja miała chyba tylko dwustopniowy pstryczek jak suszarka, na mniejszy i większy ogień. I nie opalałam nią kurczaków  :cheesy:
O ile pamiętam, to chyba Filutkowi przysmażyli trochę lakier w IQ podczas zdejmowania jakiejś naklejki, dlatego mnie wystraszył Twój pomysł.
Żyj i daj żyć innym.

Offline Ciechi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Kwietnia 2015, 08:21:40 »
Nika opalarka o której mówimy nie 'dmucha' ogniem, tylko ciepłym powietrzem (zwykle od 50-60 stopni). :)

Offline kazakoff

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Lipca 2018, 07:41:40 »
Czy ktoś z Was sam dokładał listwy boczne?
Czy taśma dwustronna (firmy 3M) wytrzyma mycie i różne warunki atmosferyczne, a w przypadku chęci demontażu nie zejdzie z lakierem?
Auris I 2008 1,6 124 KM
www.karcher-poznan.pl

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Lipca 2018, 09:25:30 »
Dokładali mi listwy boczne przy kupnie Aurisa I w ASO,przez pięć lat żadnych śladów zużycia czy uszkodzeń,polecam dobrze chronią przed uszkodzeniami.

Offline Anubis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Sierpnia 2018, 08:48:50 »
Ja się zastanawiam nad kupnem listew, portal aukcyjny oferuje komplet czarnych plastikowych przyklejanych taśmą 3M za ok 160 zł ale są też stalowe, polerowane, ładne.. Które warto kupić? Muszą się żonie podobać i być trwałe. Czarne wyglądają kiepsko, stalowe mogą się rysować i zbierać wgniotki. Bez listew, drzwi zaraz ktoś obije.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl