Autor Wątek: Auris - niewygodne siedzenia  (Przeczytany 24665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jarrro

• Toyot Leżący
  • *
Auris - niewygodne siedzenia
« dnia: 30 Maja 2015, 17:27:28 »
Od tygodnia  jestem  posiadaczem  aurisa  1,4 D4-D. No i  byłbym w pełni  szczęśliwy a raczej zadowolony, gdyby nie   potwornie  niewygodne siedzenia. Fotela   w żaden sposób nie mogę  ustawić , by  było wygodnie. Po  całym dniu  za kółkiem bolą   plecy. Czy   przyzwyczaję  się ? Czy  można temu problemowi  jakoś  zaradzić? Kupiłem   takie  bambusy pod tyłek, ciut lepiej,  od bólu  jednak  to nie chroni.
Tyle kasy  wywaliłem w to autko, a   przyjemności  brak. Najgorsze jest to, że  foteli nie da się  ocenić  tak od razu. Trzeba   kilka  długich  godzin  spędzić w nich, by  stwierdzić, że  to  nie to
Pozdrawiam wszystkich

jarrro

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris - niewygodne siedzenia
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maja 2015, 17:32:32 »
Cytuj (zaznaczone)
Czy   przyzwyczaję  się ? Czy  można temu problemowi  jakoś  zaradzić?
Nas pytasz czy się przyzwyczaisz do foteli w swoim aucie?  :cheesy: 
Jeśli aż tak Ci to doskwiera to może pomyśl nad... wymianą foteli. Nie wiem czy do Aurisa podejdzie coś innego Plug & Play ale może warto zainteresować się tematem.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maja 2015, 18:08:23 »
A ten auris to classic, czy II?

Ja mam bardzo wygodne fotele w wersji dynamic, polecam, jeśli pasuja do Twojego. Mają wbudowana nadmuchiwaną poduszke pod lędźwia i miękkie siedzisko. I sa kubelkowe, więc nie kładziesz się w zakrętach na pasażera. Fakt, że z ich ustawieniem jest trochę problem, bo jakby nimi nie manewrować, to albo ręce za krótkie, albo nogi za długie, ale może jeszcze jakaś inna kombinacja, której nie wypróbowałam. W każdym razie tyłek nie boli po 8 godzinach jazdy  :good: Bolą za to ramiona i kark  <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2015, 18:15:47 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maja 2015, 18:13:08 »
Niestety standardowe fotele to straszna kicha - mnie bolaly plecy po 100km.
Podobno te z wyzszych wersji sa lepsze - siedzialem w aurisie HSD i z wygladu takie same a jednak sie siedzi inaczej - niestety nie mialem okazji sie dalej przejechac.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Maja 2015, 20:34:01 »
No tam na swoje nie narzekam --> wersja Dynamic.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Maja 2015, 20:37:22 »
Który to auris i jakie masz wymiary?
Ja przy aurisie 1 i 184cm mam problem, pozycja nie jest super ale coś sobie znalazłem, natomiast nie pożyczam auta bo później tydzień szukam swojej pozycji

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Maja 2015, 20:44:31 »
A I v Dynamic 182 cm wzrostu jest bardzo wygodnie. Tak dobrze fotel mi trzyma plecy, że jak po dłuższej jeździe wysiadam to mięśnie grzbietu mam mega rozluźnione i gdy się lekko przeciągnę to mi wszystko w kręgosłupie chrupie.

Offline jarrro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Maja 2015, 00:03:42 »
To  Auris  I  po liftingu, 2010  rok produkcji. Wersja   chyba  ta najtańsza, ale ma  klimę  dwustrefową , alufelgi . Nie wiem, czy  od nowości, czy poprzedni   właściciel  koła  wymienił. Wyświetlacz  ten ładniejszy, elektroniczny.
Mam  186  cm  wzrostu   i ok  88  kg wagi. Dziś  koleżanka  podpowiedziała  mi , co mam  zrobić  z podłym fotelem -  zacząć  chodzić  na basen. I pływać  na plecach. Hmmm , chyba zacznę  to robić, chociaż  wolę  jazdę  na rolkach.

Co do fotela, to  jest  na dole   taka  wajcha  do zmiany  położenia . Jedna z tyłu  reguluje  oparcie, druga   przesuwa  lekko  do przodu i chyba  do  góry -  podnosi  siedzisko.  I to podniesienie    jest  dla  mnie nadzieją  na lepsze  ustawienie  pozycji.
W hyundaiu getzie  fotele  były naprawdę   bardziej  wygodne, mimo że to klasa niżej.

Może  to moja wina, bo  jeszcze nie znalazłem optymalnej  pozycji, jednak w ciągu  tygodnia posiadania  auta  zrobiłem  min  1000  km.
Zlekceważyłem  regulację  niby  podnoszenia  fotela  do góry,  bo   to dziwne  podnoszenie  siedziska, skoro  każde naciśnięcie  powoduje
przesunięcie  fotela  do przodu. Tutaj  będę musiał   popróbować  różnych   ustawień.

No i na koniec  dziękuję  za   odzew  w kwestii  braku wygody  tej legendarnej  marki. Z hyundaia  wszyscy się  śmiali, że  to koreańskie  g.
A tu proszę.
Pozdrawiam wszystkich

jarrro

Offline john_00

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Maja 2015, 00:07:17 »
potwierdzam fotele masakra, auris I, mam 194cm 88kg, jeden z powodów dla których myślę o sprzedaży ale mi szkoda

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Maja 2015, 00:22:48 »
Może ta niewygoda to nie jest wina samego fotela?  Mój jest świetny, miękki, dobrze wyprofilowany, tylko nijak nie potrafię go ustawić tak, żeby ręce nie były za krótkie ani nogi za długie. Myślałam, że po prostu jestem za niska do średniej wzrostu, dla której projektowano te ustawienia, ale Wy macie ponad 20 cm więcej niż ja i tez nie potraficie się odpowiednio "skonfigurować". Obstawiam, że to kierownica i pedały są źle położone względem siebie, dlatego żadne ustawienia fotela nie są idealne.
Żyj i daj żyć innym.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Maja 2015, 08:05:43 »
Nika właśnie z tym bardziej mam problem niż z niewygodą samego fotela. Albo nogi za blisko i ręce wygodnie, albo nogi wygodnie ale rękami ledwo sięgam do kierownicy.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Maja 2015, 11:02:12 »
A jak jest z ustawieniami kierownicy? Tylko góra/dół czy do siebie/od siebie również? Może po prostu ' przyciągnijcie ' do siebie maksymalnie kierownicę ;)

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Maja 2015, 12:17:13 »
A jak jest z ustawieniami kierownicy? Tylko góra/dół czy do siebie/od siebie również? Może po prostu ' przyciągnijcie ' do siebie maksymalnie kierownicę ;)

Kierownica reguluje się w dwóch płaszczyznach. Niestety, zakres do siebie-od siebie jest niewielki, a przesunięcie w dół powoduje, że przesuwa się nie tylko samo koło kierownicy, ale też jej dolna obudowa, co skutkuje brakiem miejsca na nogi  <zalamka> Próbowałam wielu kombinacji kierownicy i fotela, niestety, nie znalazłam tej idealnej pozycji.
W poprzednim aurisie tez długo się "kokosiłam" z fotelem, a jak juz udało się w końcu przypadkiem ustawić dobrze, to sprzedałam auto  :cheesy:
Żyj i daj żyć innym.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Maja 2015, 13:40:50 »
chyba rzecyzwiscie regulacja do siebie jest za mala - w starlecie tez mialem z rym problem i przy okazji modów przesunąłem kolumne o 1-2 cm do siebie i byla mega odczuwalna roznica.

Offline jarrro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Maja 2015, 16:03:49 »
To jednak  bardzo  trudna rzecz - ustawić  odpowiednio pozycję   za kierownicą. Trudna  i ważna. Idę  dziś  na basen  leczyć   zbolały kręgosłup. Kupiłem  w międzyczasie  w Jysku  poduszkę   lędźwiową , może  poprawi  się    wygoda
Pozdrawiam wszystkich

jarrro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl