Autor Wątek: Łożysko koła - przód  (Przeczytany 9909 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sacrum

• Toyot Pełzający
  • **
Łożysko koła - przód
« dnia: 08 Czerwca 2015, 20:15:22 »
Komu padło łożysko w przednim kole?
Jest z piastą a to podnosi cenę ale upraszcza montaż.

Mój ma 140tys km potwierdzonego przelotu i taka kicha w "japońcu" :-)

Wysłany z Tapatalk

RobRoberto

• Gość
Odp: Łożysko koła - przód
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Czerwca 2015, 20:17:52 »
jakie sa tego objawy?

Offline Sacrum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Czerwca 2015, 20:37:15 »
Buczenie z okolic koła.
Jak łożysko ma luz to w zakręcie głośniej huczy.

Diagnoza jest prosta wystarczy koło podnieść.

Wysłany z Tapatalk

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Czerwca 2015, 23:25:09 »
Mój ma 140tys km potwierdzonego przelotu i taka kicha w "japońcu" :-)
nie ma reguły - raz solidniej zakur.... w zapadniętą studzienkę i po łożysku. Dużą rolę odgrywa profil opon: na niskim cały układ jezdny dostaje ostro popalić - nie tylko amory.

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Czerwca 2015, 09:22:29 »
Mi łożysko w Aurisie I fl padło przy przebiegu 54tkm, więc Twoje 140tkm wygląda całkiem nie źle. Na szczęście miałem jeszcze gwarancję i na gwarancji mi to właśnie wymienili. Z tego co mówili na tamtą chwilę (równy rok temu), koszt takiej usługi (wraz z kompletnym łożyskiem czyli także z piastą) wycenili na 1100zł.
"Z Toyota trzeba się mierzyć. To jest skala
porównawcza. Kto ja ignoruje, ten już teraz przegrał"

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Czerwca 2015, 10:00:52 »
No ceny ASO Toyoty są przeważnie debilne. Zamienniki chodzą poniżej 200zł
http://allegro.pl/listing/listing.php?description=1&order=m&string=%C5%82o%C5%BCysko+piasta+ko%C5%82a+przedniego+auris&bmatch=s0-default-0519&requestDescription=1&mode=desc&fallback=description
zwłaszcza kiedy ori Toyoty produkty wcale nie gwarantują jakiejś niebotycznej trwałości jak opisujecie.

Offline alf1969

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Czerwca 2015, 16:29:53 »
Życzę powodzenia z łożyskiem za 200 pln  <zalamka>. Dostałem szkołę na tanich zamiennikach gdy miałem Fabię. Dwa razy wydawałem pieniądze na usunięcie tej samej usterki.
Mi właśnie padło łożysko lewego tylnego koła w Aurisie I 2007rok. Przebieg 184 tys. powiem szczerze że zabolało bo tylne łożyska są droższe od przednich a do tego zbiegło się to z wymianą tylnych amorów. Amory Kayaba + łożysko Kanaco z wymianą to 1040 pln.  :shock:
Liczę jednak że na dłuższy czas będzie spokój. Za jakość trzeba jednak zapłacić, szczerze odradzam zakup zamiennika w cenie 200 pln
"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle przesłuchani " Feliks Dzierżyński

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Czerwca 2015, 17:04:35 »
Dostałem szkołę na tanich zamiennikach. Dwa razy wydawałem pieniądze na usunięcie tej samej usterki.

Dokładnie  :good:

Przerabiałem to kiedyś w R19 (zawieszenie przednie).
Mechanik zapytał: "dajemy oryginał czy włoszczyznę za połowę ceny ?"
Wybrałem zamiennik  <zalamka>
Po pół roku (na nowym zamienniku było gorzej niż na zajechanym starym oryginale) zapłaciłem drugi raz za zawieszenie + ponowną robocizę  :cheesy:

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Czerwca 2015, 20:53:03 »
W takim razie albo ja mam szczęście albo Wy pecha bo sporo takich gratów do poprzednich zakładałem i nic z powyższych mnie nei spotkało.
Owszem - łożysko koła przedniego w VW firmy CX wytrzymało 34tys km - kiedy fabryczne zdechło po przebiegu 200 tyś km ale... ja te 34 tyś km robiłem przez 3 lata zatem...
Jakbym robił min te 40 na rok też bym na to nie patrzył ale jak się robi w okolicach 10ciu...

Offline Sacrum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Czerwca 2015, 22:08:42 »
Wymiana jest prosta więc można bez problemu samemu, jak ktoś klocki potrafi zmienić to i łożysko w A1 wymieni.
Nawet łożysko za 500zł nie gwarantuje bezproblemowej eksploatacji  :roll:
Cena na portalu aukcyjnym od 130zł za chinole
po 600 za Kanaco czy FAG

2 lata gwary na każde i wymiana na podstawie paragonu, każdy coś dla siebie może wybrać  :grin:

Offline Zyklon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Czerwca 2015, 14:03:33 »
U siebie wlasnie wymienilem przod po 87 tys ale slysze juz tyl sie odzywa... :/ jakies porady ile kilometrow moge to olewac? Na razie jest dosc cicho ale jak mi przyjdzie docelowo pozostale 3 wymienic to musze to rozplanowac finansowo... Z gory dziekuje za opinie oraz przepraszam za brak polskich znakow :)

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Czerwca 2015, 15:31:56 »
W takim razie albo ja mam szczęście albo Wy pecha
ani szczęście ani pecha

ja te 34 tyś km robiłem przez 3 lata zatem...

zatem dla ciebie bardziej wytrzymało 3 lata niż

Owszem - łożysko koła przedniego w VW firmy CX wytrzymało 34tys km -

jakbym robił 500 km rocznie w sumie nie byłoby aż tak uciążliwe wcale nie wymieniać :cheesy:
TIIDA '09

Offline rencista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Czerwca 2015, 17:24:02 »
jakies porady ile kilometrow moge to olewac? Na razie jest dosc cicho ale jak mi przyjdzie docelowo pozostale 3 wymienic to musze to rozplanowac finansowo...
U żony w fieście huczało łożysko całe 2 lata (ok 20tys km) i nic się nie działo poza tym że szum był jak w T34.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Czerwca 2015, 17:34:57 »
jakies porady ile kilometrow moge to olewac? Na razie jest dosc cicho ale jak mi przyjdzie docelowo pozostale 3 wymienic to musze to rozplanowac finansowo...
U żony w fieście huczało łożysko całe 2 lata (ok 20tys km) i nic się nie działo poza tym że szum był jak w T34.
To niech się żona cieszy, że koło się nie zablokowało albo jej nie wyprzedziło  :roll:

Offline Sacrum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Czerwca 2015, 23:08:20 »
Ja jeździłem 5mcy :-)
1000km na miesiąc
Podstawowa sprawa czy łożysko huczy bo ma luz czy bo np smar wygoniło lub są wżery na bieżni.

Ja u siebie sprawdzałem sam i wiedziałem że nie ma luzu.  Nie polecam dłuższej jazdy z luzem na łożysku .

Wysłany z Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl