Autor Wątek: pierscienie uszczelniajace wydechu  (Przeczytany 3326 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TheNaturat

• Gość
pierscienie uszczelniajace wydechu
« dnia: 08 Czerwca 2015, 23:27:06 »
pany skad wziac idealne wymiarowo lub dedykowane konkretnie do 1mz-fe pierscienie uszczelniajace kolektorow z lacznikiem wydechowym oraz katalizatora z dalsza czescia ukladu, wszystko co bylo w podrzeszowskich sklepach bylo zblizone wymiarem, ale po zalozeniu dalej pierdzialo a juz szlag mnie trafia z wydechem...

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: pierscienie uszczelniajace wydechu
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Czerwca 2015, 23:32:14 »
Może ASO ukoi Twój słuch w tym wypadku, a dla portfela nie będzie to rujnujące, warto zapytać. Czasami faktycznie ciężko coś podpasować po taniości.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwca 2015, 00:44:48 »
pany skad wziac idealne wymiarowo lub dedykowane konkretnie do 1mz-fe pierscienie uszczelniajace kolektorow z lacznikiem wydechowym oraz katalizatora z dalsza czescia ukladu, wszystko co bylo w podrzeszowskich sklepach bylo zblizone wymiarem, ale po zalozeniu dalej pierdzialo a juz szlag mnie trafia z wydechem...

A pewny jesteś, że nie masz popękanych kolektorów ? Ludzie często wymieniają uszczelki, pierścienie, a przyczyna leży zupełnie gdzie indziej...
3VZ.pl

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Czerwca 2015, 08:45:52 »
Wymieniałem swego czasu w łaciatej.(3vz-fe) Nie bawiłem się w poszukiwania oryginału,podjechałem po prostu do gościa od tłumików.Wymienił mi łączniki elastyczne i pierścienie uszczelniające.Cała operacja trwała ze 2 godziny.Znaczy się można pierścienie dopasować.Wydech ucichł,a oto wszak chodziło.Wydechowi było obojętne, czy pierścienie były dedykowane czy dopasowywane.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Czerwca 2015, 15:01:46 »
Podczas montażu użyj pasty montażowej. Nie wiem czy to Toyota jest tak dobrze wykonana czy ta pasta ale chwilę jeździłem z przykręconymi rurami tylko po jednej szpilce do poszczególnego kolektora+pasta i trzymało idealnie :)

TheNaturat

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Czerwca 2015, 14:03:58 »
kupilem w hurtowni moto takie pierscienie

, ale gowno uszczelnily. wiem ze to pierscienie, z tego wzgledu ze jak kupilem to bylo cichutko, potem wypierdziala sie przelotka, wymienilem przelotke ale nie stety wysypaly sie pierscienie <i przy okazji gwinty na kolektorach >

Bylem dzis w aso, zamowilem <74pln> i jutro wymiana, mam nadzieje ze sie uspokoi

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Czerwca 2015, 14:31:01 »
Fotka nie działa. Jak poradziłeś sobie z gwintami? Urwały się szpilki czy skopały same gwinty. U mnie pourywało się po jednej szpilce. Szczęśliwie to co zostało ze szpilek wystawało ponad kolektor i dało się nakręcić nowe nakrętki. Daj dużo pasty miedzianej albo czegoś podobnego żeby w przyszłości łatwiej było to wszystko poodkręcać.

TheNaturat

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Czerwca 2015, 20:46:22 »
jedna szpilka sie urwala, wiec wiercenie i 4 wiertla szlag trafil w ***,

czwarte podejscie na czesciach z aso  prawie zalatwilo sprawe,

to bylo wlasnie gowno za kilka zl z hurtowni ktore bylo warte tyle co kosztowalo

bardziej zblizonych wymiarem nie bylo, sam grzebalem po regalach dla pewnosci bo niektorym nie da sie wytlumaczyc...

i dzisiejsza wizyta w dakarze

widac od razu ze to bedzie gralo, idealnie pasuja do kolektora, i tak tez dzialaja i jestem w 101% zadowolony, najlepiej wydane 74plnw tym miesiacu.

pozatym doszly nowe flansze za katalizatorem ciete laserowo z czarnej stali, spawane tigiem drutem nierdzewnym,  po uszczelnieniu orginalnym pierscieniem jest bajka

Ta naprawa nauczyla mnie ze partyzantka sie msci i zlosci duzo bardziej niz wydanie paru pln-ów wiecej i zrobienie wszystkeigo raz  naprawde dobrze. reszta zdjec z robot na dole-aha i bez pneumata nie podchodz! :D

ostatni obrazek z postu prezentuje zwymiarowany rysunek flansz gdyby ktos sie kiedys glowil nad tym tematem, wprawdzie robiony w robocie na kolanie ale niemal identycznie wymiarujacy orginalne flansze

Słownictwo  <zolta>
//Filu
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwca 2015, 17:59:45 wysłana przez Filu »

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Czerwca 2015, 23:57:53 »
Flansze za katalizatorem? Jakie flansze, u mnie jest na stałe  :cheesy:

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Czerwca 2015, 09:38:05 »
W oryginale za katem jest flansza tak jak u kolegi, następna jest przed końcowym tłumikiem.

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Czerwca 2015, 11:42:23 »
Jakbym dobrze poszukał to znalazłbym takie pierścienie. Też przechodziłem swoje z wydechem w Avalonie. Odkręcenie kolektora od strony grodzi przysporzyło mi wielu problemów :wallbash:   
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

TheNaturat

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Czerwca 2015, 23:44:23 »
jak odkreciles kolektor? mowimy dalej o avalonie 1gen?

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Czerwca 2015, 16:14:05 »
U mnie też do niedawna były flansze ale "trochę" przerdzewiały więc zaspawałem  :cry:

TheNaturat

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Czerwca 2015, 18:25:11 »
to rozwiazanie raczej na krotka mete, a ze mam TIG-a i wszystko sobie na spokojnie zrobilem, raz a dobrze :)

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Czerwca 2015, 19:37:31 »
jak odkreciles kolektor? mowimy dalej o avalonie 1gen?

Tak o Avalonie 1 gen. To było dobrych kilka lat temu więc dokładnie Ci nie napisze. Nigdy nic przy aucie nie sprawiło tyle problemu co ten kolektor. Próbowałem raz od góry raz od dołu kupiłem kilka kompletów kluczy i jakoś poszło. Wydaję mi się, że jakby była możliwość obniżenia silnika od strony grodzi sprawa byłaby łatwiejsza.
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl