Autor Wątek: Zakup Aurisa 2 TS - jaki silnik  (Przeczytany 29432 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radziulasek

• Toyot Leżący
  • *
Zakup Aurisa 2 TS - jaki silnik
« dnia: 14 Czerwca 2015, 20:13:02 »
Witam serdecznie, wszystkich użytkowników forum.
W tym lub na początku przyszłego roku będę chciał zmienić mój samochód. Obecnie jeżdżę Fordem Focusem MK2 FL kombi z silnikiem 1.8 TDCI 115 KM. Jestem bardzo zadowolony z tego autka ale mam już przejechane 112 000 km i myślę że za rok będzie czas na zmiany, póki jeszcze za autko można będzie dostać jakieś godziwe pieniądze.  Wiem jedno - to super silniczek, oszczędny i jak na moje potrzeby bardzo dynamiczny a przy tym nie ma DPF-a.
Jako następcę Forda wybrałem albo Toyotę Auris II TS albo Skodę Octavię kombi. I teraz moje dylematy. Otóż do pracy mam głupią odległość około 6 km - na piechotę z małym dzieckiem za daleko, a na diesla... no właśnie trochę blisko. Te 6 km jest po terenie zabudowanym ale nie jest to miasto z korkami. Oprócz tego 2x w tygodniu jadę trasę około 40 km w obie strony. 1-2 razy w miesiącu trasę około 200 km, no i z 5-6 razy w roku trasę 900 km w obie strony. Mając silnik bez dpf-a nie martwiłem się o nic, spalanie w jazdach wokół komina około 6.5-7 litrów na trasie 5.2 litra. Moment obrotowy i przyśpieszenie w pełni zadowalające. Jestem spokojnym kierowcą, jeżdżę ostrożnie, a osiągi są mi głównie potrzebne przy wyprzedzaniu na naszych zatłoczonych drogach.
Teraz wszystkie diesle mają wymysł ekoterrorystów - DPF, który przy moim stylu użytkowania auta podobno może mi przysporzyć problemów. W ten sposób odcina się takich ludzi jak ja od przyjemności fajnej dynamicznej i ekonomicznej jazdy dieselkiem.
W rozważanej Auris II TS mam więc do dyspozycji albo benzynkę: 1.6 132 km valvematic - będzie bezawaryjnie ale drogo na stacji  i podobno nie czuć tej mocy, albo mimo wszystko małego diesla 1.4 D4D 90 KM, ponoć  też bezawaryjnie ale słyszę skrajne opinie - jedni mówią że super i naprawdę jedzie jak znacznie większy silnik a inni że to nieporozumienie w Aurisie TS. Nie mam jak się przejechać tym autkiem bo dieller w moim regionie nie ma auriski z tym silnikiem do jazd próbnych.  Podobnie jest w skodzie, albo 1.6 TDI 105 KM - ale mi odradzają z uwagi na moje przebiegi roczne - 15 000 km i ewentualny problem z DPF, albo 1,4 TSI 140 KM w benzynie, dynamicznie, mało oszczędnie i ryzykownie, poprzedni silnik 1.4 TSI 122 KM miał bardzo poważne usterki ale ten 140 KM jest niby pozbawiony wad ale jak będzie okaże się z czasem.
Bardzo proszę użytkowników Aurisa II TS o opinie tak o samym samochodzie, jak i o silnikach 1.6 132 Km vs 1.4 D4D 90 KM.
Auris z zewnątrz bardzo mi się podoba, środek (myślę o wersji Premium +STYLE) jest taki sobie. Do przyjęcia.       
Napiszcie proszę co jest fajne a co wkurza w Aurisie II, co sądzicie o wyborze silnika. Tylko nie piszcie proszę że benzyna przy mojej jeździe będzie niemal tak samo ekonomiczna jak diesel bo to nieprawda. Dziś na stacji u mnie w miejscowości ON klasy premium 4.99 zł a benzyna zwykła 95 tez po 4.99 a 98 już po 5.13 zł. 9 litrów benzyny a  7 litrów ON robi więc różnicę, a autko chce kupić roczne lub dwuletnie, gdzie cena za silnik diesla i za wersję benzynową nieco już się wyrównuje.
Pozdrawiam i będę wdzięczny za porady i opinie.
Czy ktoś porównywał - wiek że 1.6 ma z tyłu zawieszenie wielowahaczowe a 1.4 D4D belkę skrętną. Czy różnicę czuć w codziennym użytkowaniu? Czy to może decydować o wyborze silnika?

Offline Akwarysta6

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zakup Aurisa 2 TS - jaki silnik
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwca 2015, 20:30:57 »
Polecam 1.6 valvematic i zagazować go w salonie. Spalanie 8l LPG. Dynamika w  zupełności wystarczający. Jeżeli ktoś jeździł wcześniej autem japońskim, to będzie wiedział jak tymi silnikami należy kręcić. Ja jestem bardzo z auta zadowolony. Też myślałem o skodzie, ale zrezygnowałem, gdyż auto to nie ma  w sobie nic porywającego. Jest to auto dla przedstawicieli handlowych. Pozdrawiam.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2015, 21:25:54 »
Cześć Radziulasek
Postawiłebym w Twoim przypadku na etylinę 1.6 V-matic. Dynamiczniejszy od 1.4 D4D, mniej od 2.0D4D. Nie będziesz się stresować że zarżniesz silnik w drodze do pracy bo będzie non stop niedogrzany. Poza tym uważam, że na tereny miejskie, benzyną się lepiej jeździ niż klekotem (klekoty które wcześniej miałem w mieście jakoś mi się tak męczyły). Nauczysz się go trzymać na obrotach to  takiemu 2.0 D4D na ogonie prawie siądziesz jak będzie trzeba. Celuj w 1.6 V-matic. Ale to tylko moja podpowiedź. Zrobisz sobie średnią z wątku ;)

Offline misiopysio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwca 2015, 21:37:40 »
Witaj Radziulasek, a może tak Hybryda? Przy takich przebiegach rocznych i to w większości w mieście, to jak znalazł.:good:

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Czerwca 2015, 21:58:29 »
Postawiłebym w Twoim przypadku na etylinę 1.6 V-matic.

Etyliny to już z 15 lat nie sprzedają

Offline radziulasek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Czerwca 2015, 22:33:36 »
Dzięki za podpowiedzi. Hybryda odpada nie mój klimat a to "miasto" to ma raptem 4000 mieszkańców i ani jednego skrzyżowania ze światłami. Podpowiedzcie bezstronnie warto Aurisa II TS? Czy ta niezawodność Toyoty to tylko legenda? Poprzednio miałem Astrę F a jeszcze wcześniej Kadetta. Nie znam aut japońskich.Czasem jeżdzę Ojca Yarisem z 1.0 i dziwię się że takie małe g... A jak jadę sam to nawet jedzie...
Czekam na Wasze rady i opinię.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Czerwca 2015, 00:21:06 »
Mając silnik bez dpf-a nie martwiłem się o nic, spalanie w jazdach wokół komina około 6.5-7 litrów na trasie 5.2 litra.
mi ze skrzynią CVT  ciągnie po mieście 7,5 (teraz z klimą w trzydziestostopniowe upały litr więcej), na dłuższej trasie jak jade spokojnie i zgodnie z przepisami to zrobie i 5,5. Z reczną skrzynią podejrzewam że w okolicach  6l sie zmieścisz, tym bardziej ze piszesz ze spokojnie jezdzisz. Chociaż jak ktoś buta nie oszczedza to i 10 robi spokojnie.
W rozważanej Auris II TS mam więc do dyspozycji albo benzynkę: 1.6 132 km valvematic - będzie bezawaryjnie ale drogo na stacji

Nie drożej niż dieslem. Jeszcze zaoszczędzisz na turbie, dwumasie , wtryskach, nerwów z dpf i resztą gratów.
Czy ktoś porównywał - wiek że 1.6 ma z tyłu zawieszenie wielowahaczowe a 1.4 D4D belkę skrętną. Czy różnicę czuć w codziennym użytkowaniu?
chyba tylko w portfelu jak przyjdzie coś z tymi wahaczami modzić przy wymianie.

podobno nie czuć tej mocy,
najlepiej sie przejedz dla testu, budzi sie do życia powyżej 4000 obr

Czy ta niezawodność Toyoty to tylko legenda?
nie
Napiszcie proszę co jest fajne a co wkurza w Aurisie II
Tak na szybko : Na plus klima w 3 profilach - soft fast medium i kamera cofania. Na minus - radio jakoś nie porwało mnie brzmieniem. Brak mi takiej "głębokości" dżwieku. Z istotnych wad , to hamulce z tyłu potrafią zapiszczeć przy np. delikatnym hamowaniu pod swiatłami.
Klima na 20,5*C i nawiew na szybe i daje rade. Chłodno i żadnego chamskiego zimnego podmuchu. 
[...] skodzie[...]
popatrz sobie na forum octavi co tam sie psuje, to dojdziesz do wniosku, że nawet klimy nie potrafią zrobić - pozwole sobie rzucić cytatem z tamtejszego forum:
Cytuj (zaznaczone)
Ostatnio śmigałem Aurisem - nie mogłem się przyzwyczaić, że w aucie jest chłodno i cicho 8)  (choć klima bardzo agresywna w sposobie chłodzenia, jak do chłodni).

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=77748&postdays=0&postorder=asc&start=150

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Czerwca 2015, 12:38:36 »
Osobiście użytkuje TS z 1.6 Valve. Silnik wybrałem wiedząc, że to "zwykła" benzyna bez turbiny, wiedząc, że szaleństwa nie ma. Okej, jak dosickam do 5k rpm dopiero czuje jak płynie krew. Nie o to chodzi. Po roku czasu użytkowania stwierdzam jednak, że w moim przypadku lepszym rozwiązaniem byłaby hybryda ale tylko i wyłącznie z powodu miasta (80%). Obecnie spalanie mam na poziome 8-9 litrów - miasto, trasa najmniej 6,5 - skrzynia manual.
Na plus dla mnie to zawieszenie - super, nie bałbym się wielowahaczowego wogóle, kamera cofania, SIPA - należy mieć nerwy troche ze stali  :-),
Denerwuje mnie brak miękkiego otwórz/ zamknij szyby,autozamykanie działa tylko po stronie kierowcy. Pewnie dlatego, że użytkuje jeszcze Volvo V50 i życzyłbym sobie podobnego działania w Toyocie.
To tak na szybko co mi do głowy wpadło.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Czerwca 2015, 13:01:29 »
Czy ktoś porównywał - wiek że 1.6 ma z tyłu zawieszenie wielowahaczowe a 1.4 D4D belkę skrętną. Czy różnicę czuć w codziennym użytkowaniu? Czy to może decydować o wyborze silnika?
Ja miałam aurisaI 1.4 d4d z belką skretną, a teraz AII z wahaczami. Nie wiem, czy uda mi się odnieść adekwatnie, bo teraz mam opony niskoprofilowe i szerokie 225, a w starym miałam 15tki wąskie balony i to tez ma wpływ na odczucia komfortu jazdy i prowadzenie. Nie odczuwam jakiejś znacznej róznicy, pewnie przez te opony, bo na profilu 45 czuć każdy kamyk pod kapciem  :cheesy:  Ale prowadzi się pewnie, dobrze trzyma w zakrętach, nie buja za bardzo na dziurach. Zawieszenie uważam, że jest super.
Z SIPA faktycznie trzeba miec nerwy ze stali bo z miejsca kierowcy wygląda to tak, że na pewno obstuka. Choc wiem o tym, że przód wydaje się duzo dłuższy niz jest, to czasem córce każę wychodzic z auta i zerkac jak uzywam SIPA, bo ciagle nie dowierzam  :cheesy:
Klima działa super, szybko chłodzi i szybko grzeje, tylko ma tendencje dawać szmatą. Ponoć jedyny sposób, by uniknąć smrodku to wyłączac ją na kilka minyt przed dotarciem do celu, aby osuszyć parownik.
Żyj i daj żyć innym.

Offline rencista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Czerwca 2015, 17:28:53 »
Miałem nowego aurisa 1.6 i powiem tyle że mocy mało ale za to kultura pracy niesamowita. Do miasta idealny silniczek bo w mieście nie ma gdzie tych koni wygalopować. Teraz mam 420km w m3 i nie zamieniłbym tego w życiu na nic słabszego. Chociaż kusi mnie instalacja gazowa bo swoje pali  :-) albo jaka turbinka kowalskiego haha.

Offline radziulasek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Czerwca 2015, 18:59:18 »
Nika a jak jeździło Ci się małym dieslem? Faktycznie dziadkowóz czy może to krzywdzące opinia? Chodzi mi o przyspieszanie na 4 czy 5 biegu podczas wyprzedzania np tira albo autobusu. Dzięki wszystkim za wpisy i proszę o jeszcze. Co do Octavii hmmm mnie się bardzo podoba a te awarie itd to pewnie dużo w tym zasługi popularności tego autka. Wielu użytkowników duże forum to i usterki częstsze. Ja Octavii nie skreślam. Tym bardziej że wnętrze dużo ładniejszych i przestronnijesze a jest też w ofercie TDI 1.6 105 Km....a ten kto jeździł 1.4 TSI 140 km jest zachwycony tyle że to ryzykowny ciągle silnik. Nikt nie wie jak się będzie sprawował po 150 000 przebiegu a Toyota jeździ i drugie tyle... Pozdrawiam

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Czerwca 2015, 20:36:58 »
ale to 1.6 tdi ma już dpf prawda?

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Czerwca 2015, 20:43:41 »
wszystkie teraz mają
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2015, 20:46:59 wysłana przez bis24 »

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Czerwca 2015, 21:08:30 »
No właśnie. Ja tam się wzdrygam na samą myśl o kupnie diesla. Benzyny znacznie lepiej radzą sobie w mieście, są tańsze w utrzymaniu i nie palą już dużo więcej niż ropniaki. Do tego ropa jest już od dawna w tej samej cenie co benzina.

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Czerwca 2015, 21:09:34 »
Mój Auris 1,6 Velvematic użytkowany niemal identycznie jak  opisuje radziulasek pali obecnie 7,7 l/100 km. Średnia z komputera za ostatnie 2700 km. Uważam, że przy takim użytkowaniu samochodu, nowoczesny silnik diesla ze wszystkimi jego uciążliwościami typu dpf, koło dwumasowe, turbina itp nie ma racji bytu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl