Witam serdecznie, wszystkich użytkowników forum.
W tym lub na początku przyszłego roku będę chciał zmienić mój samochód. Obecnie jeżdżę Fordem Focusem MK2 FL kombi z silnikiem 1.8 TDCI 115 KM. Jestem bardzo zadowolony z tego autka ale mam już przejechane 112 000 km i myślę że za rok będzie czas na zmiany, póki jeszcze za autko można będzie dostać jakieś godziwe pieniądze. Wiem jedno - to super silniczek, oszczędny i jak na moje potrzeby bardzo dynamiczny a przy tym nie ma DPF-a.
Jako następcę Forda wybrałem albo Toyotę Auris II TS albo Skodę Octavię kombi. I teraz moje dylematy. Otóż do pracy mam głupią odległość około 6 km - na piechotę z małym dzieckiem za daleko, a na diesla... no właśnie trochę blisko. Te 6 km jest po terenie zabudowanym ale nie jest to miasto z korkami. Oprócz tego 2x w tygodniu jadę trasę około 40 km w obie strony. 1-2 razy w miesiącu trasę około 200 km, no i z 5-6 razy w roku trasę 900 km w obie strony. Mając silnik bez dpf-a nie martwiłem się o nic, spalanie w jazdach wokół komina około 6.5-7 litrów na trasie 5.2 litra. Moment obrotowy i przyśpieszenie w pełni zadowalające. Jestem spokojnym kierowcą, jeżdżę ostrożnie, a osiągi są mi głównie potrzebne przy wyprzedzaniu na naszych zatłoczonych drogach.
Teraz wszystkie diesle mają wymysł ekoterrorystów - DPF, który przy moim stylu użytkowania auta podobno może mi przysporzyć problemów. W ten sposób odcina się takich ludzi jak ja od przyjemności fajnej dynamicznej i ekonomicznej jazdy dieselkiem.
W rozważanej Auris II TS mam więc do dyspozycji albo benzynkę: 1.6 132 km valvematic - będzie bezawaryjnie ale drogo na stacji i podobno nie czuć tej mocy, albo mimo wszystko małego diesla 1.4 D4D 90 KM, ponoć też bezawaryjnie ale słyszę skrajne opinie - jedni mówią że super i naprawdę jedzie jak znacznie większy silnik a inni że to nieporozumienie w Aurisie TS. Nie mam jak się przejechać tym autkiem bo dieller w moim regionie nie ma auriski z tym silnikiem do jazd próbnych. Podobnie jest w skodzie, albo 1.6 TDI 105 KM - ale mi odradzają z uwagi na moje przebiegi roczne - 15 000 km i ewentualny problem z DPF, albo 1,4 TSI 140 KM w benzynie, dynamicznie, mało oszczędnie i ryzykownie, poprzedni silnik 1.4 TSI 122 KM miał bardzo poważne usterki ale ten 140 KM jest niby pozbawiony wad ale jak będzie okaże się z czasem.
Bardzo proszę użytkowników Aurisa II TS o opinie tak o samym samochodzie, jak i o silnikach 1.6 132 Km vs 1.4 D4D 90 KM.
Auris z zewnątrz bardzo mi się podoba, środek (myślę o wersji Premium +STYLE) jest taki sobie. Do przyjęcia.
Napiszcie proszę co jest fajne a co wkurza w Aurisie II, co sądzicie o wyborze silnika. Tylko nie piszcie proszę że benzyna przy mojej jeździe będzie niemal tak samo ekonomiczna jak diesel bo to nieprawda. Dziś na stacji u mnie w miejscowości ON klasy premium 4.99 zł a benzyna zwykła 95 tez po 4.99 a 98 już po 5.13 zł. 9 litrów benzyny a 7 litrów ON robi więc różnicę, a autko chce kupić roczne lub dwuletnie, gdzie cena za silnik diesla i za wersję benzynową nieco już się wyrównuje.
Pozdrawiam i będę wdzięczny za porady i opinie.
Czy ktoś porównywał - wiek że 1.6 ma z tyłu zawieszenie wielowahaczowe a 1.4 D4D belkę skrętną. Czy różnicę czuć w codziennym użytkowaniu? Czy to może decydować o wyborze silnika?