Autor Wątek: Auris I problem z silnikiem. POMOCY!  (Przeczytany 16279 razy)

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Auris I problem z silnikiem. POMOCY!
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Czerwca 2015, 10:31:26 »
To takie polaczkowe zachowanie ze aż boli.....

Dokładnie takie samo zaprezentowałeś dwa posty wcześniej. Auta na oczy nie widziałeś, ale oczywiście wiesz, że jest szpachlowane, ma cofnięty licznik i ogólnie jest kupą złomu.

Jedyny, cokolwiek wnoszący do tematu post, to Darka, który podał konkret, a nie płakał nad rozlanym mlekiem. Mam nadzieję, że moderator tu posprząta, bo aż żal czytać.

Rencista, to, że masz pecha, to pomińmy. Jeśli chcesz dochodzić swoich praw na drodze sądowej, to samochód trzeba zawieźć do rzeczoznawcy, który rozbierze silnik i zrobi ekspertyzę. Zanim to jednak zrobisz, to musisz odpowiedzieć sobie na kilka kluczowych pytań:

1) jeśli samochód jest sprowadzony przez handlarza, to jak zostały załatwione papiery (czy masz książkę serwisową, itp, bo jeśli tak, to sprawdzisz historię pojazdu i możesz ewentualnie wymagać czegoś od producenta)
2) czy handlarz go sprowadził, zarejestrował, a Tobie sprzedał już samochód na polskich tablicach, czy masz fikcyjną umowę z Niemcem, a formalności załatwiałeś sam ?
3) czy dopilnowałeś wszystkiego do strony mechanicznej (przegląd po zakupie, głównie mam na myśli olej) - w skrócie: wykluczyć winę użytkownika
4) czy masz chęć/siłę użerać się z handlarzem, bo jeśli to kwestia silnika i jest to jedyny mankament samochodu, to kupisz za 2-3kzł kolejny i będziesz jeździł samochodem a nie od sądu do sądu
3VZ.pl

Offline rencista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Czerwca 2015, 11:04:20 »
Dzięki wszystkim za zainteresowanie moim tematem.

Auto kupiłem wcale nie po jakiejś atrakcyjnej cenie - 42 tys zł. Miernik lakieru niczego nie pokazał lakier orginał. Silniczek chodził super na jeździe testowej. Jedyny mankament to brak książki serwisowej i drugiego kluczyka bo gdzieś zaginęły podobno. Pojazd sprawdzaliśmy na OSKP i wszystko wyszło ok.
Zastanawiam się nad wlaniem motodoktorka czy pomoże i ewentualnie sprzedać to auto dalej, bo tak być nie może.
Nie chce nam się z córką chodzić po sądach i przepychać z polskim prawem. Ogólnie przykra sytuacja i szkoda mnie tych pieniędzy.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Czerwca 2015, 11:21:32 »
42tys. Tańszych chyba niema.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Czerwca 2015, 11:54:45 »
No chyba, że kolega jednak pomylił generacje i zakupił Aurisa I po lifcie a nie Aurisa II. 42k za I FL jest zrozumiała, za II dość podejrzana..
W obecnej sytuacji (nie masz żadnej dokumentacji serwisowej więc szanse na zwojowanie czegoś w ASO nikłe) poszedłbym tropem Marcina - wymienił silnik za 3 koła i jeździł dalej. Dobrze radzę - dorób też drugi kluczyk...  :-)

« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2015, 12:00:28 wysłana przez Damian91 »

Offline Toni

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Czerwca 2015, 12:42:26 »
No chyba, że kolega jednak pomylił generacje i zakupił Aurisa I po lifcie a nie Aurisa II.

:grin: Ktoś tu czyta posty "po łebkach" i ma kogoś za głupca  - że kolega jednak pomylił generacje. :wallbash:

Przecie napisał rocznik 2013

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Czerwca 2015, 13:32:42 »
Widzisz Robroberto, silisz się na pseudoporady a ja po prostu stwierdziłem fakt jaki na twoim przykładzie zna całe forum. I to nie ja pisałem o szpachli i kreconym liczniku.
Kolego Emeryt , jeśli umowę podpisales z handlarzem (a nie jakimś fikcyjnym niemcem) to jednak on jako sprzedawca jest gwarantem i może jednak warto u niego dochodzić swoich praw.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Czerwca 2015, 13:46:27 »
No chyba, że kolega jednak pomylił generacje i zakupił Aurisa I po lifcie a nie Aurisa II.

:grin: Ktoś tu czyta posty "po łebkach" i ma kogoś za głupca  - że kolega jednak pomylił generacje. :wallbash:

Przecie napisał rocznik 2013
To radzę zgooglować ' Auris Classic '. wyklucza go jednak 1.6 więc mowa o II generacji. EOT  :-)

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Czerwca 2015, 14:20:18 »
Nie da się przez dwa lata zrobić więcej niż 150 kkm ...
A cóż to za prawdy objawione? <zalamka>

wadą ukrytą nie może być fakt, że handlarz sprzedając sprawne silnikowo (domniemywam, że autor wątku takie kupił) auto ukrył wadę której jeszcze nie było.
Wadą ukrytą jest wada istniejąca, która jeszcze się nie ujawniła, a nie wada ukryta przez sprzedającego.
Jeżeli następnego dnia po zakupie wada się ujawniła, to "musiała" istnieć również w momencie zakupu.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2015, 14:23:46 wysłana przez robikon »

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Czerwca 2015, 14:23:14 »
do usunięcia

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Czerwca 2015, 14:26:52 »
A cóż to za prawdy objawione? <zalamka>
Teoretycznie nie wychodząc z auta jest to możliwe.Czasami jeszcze trzeba coś zjeść i się przespać więc nie wiem co to za objawione prawdy  :embarassed:

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Czerwca 2015, 14:29:10 »
A cóż to za prawdy objawione? 
Teoretycznie nie wychodząc z auta jest to możliwe.Czasami jeszcze trzeba coś zjeść i się przespać więc nie wiem co to za objawione prawdy  :embarassed:

Auto z Niemiec, kto wie może flotowe, także 150 tyś na ichniejszych autobanach wcale nie byłoby wyczynem nawet w rok.
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Czerwca 2015, 14:37:30 »
Przy więcej niż jednym kierowcy owszem, że możliwe.

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Czerwca 2015, 14:40:32 »
Żeby nie być gołosłownym ta Octavia w 2014 miała stuknięte pół bańki http://otomoto.pl/oferta/skoda-octavia-2-0-tdi-ID4paVIl.html
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Czerwca 2015, 14:47:28 »
Auto kupiłem wcale nie po jakiejś atrakcyjnej cenie - 42 tys zł.
:shock: :shock: :shock:  No chyba jednak atrakcyjna, wręcz niespotykana  :|

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Czerwca 2015, 14:54:41 »
Cytat: robikon w Dzisiaj o 14:20:18 Cytat: Robsajson w Wczoraj o 23:59:08 Nie da się przez dwa lata zrobić więcej niż 150 kkm ... A cóż to za prawdy objawione? Teoretycznie nie wychodząc z auta jest to możliwe.Czasami jeszcze trzeba coś zjeść i się przespać więc nie wiem co to za objawione prawdy
Odpowiedzi udzieliłeś sam:
Auto z Niemiec, kto wie może flotowe, także 150 tyś na ichniejszych autobanach wcale nie byłoby wyczynem nawet w rok.
Przy więcej niż jednym kierowcy owszem, że możliwe.
No chyba że znasz to auto i wiesz, że jeździł tylko 1 kierowca.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl