Autor Wątek: Auris - 2miesiące po kupnie  (Przeczytany 34448 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Auris - 2miesiące po kupnie
« Odpowiedź #75 dnia: 11 Września 2015, 22:55:06 »

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 12 Września 2015, 09:40:19 »
Mówimy tu o prawie nowych samochodach ,mój ma 5 miesiecy więc uszczelki są w stanie idealnym.Ten szum jest od nowości

Offline Tymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 14 Września 2015, 11:37:54 »
pozostaje nam użytkownikom aurisów z w/w problemami/spostrzeżeniami czekać na info od nowych właścicieli aut po lifcie czy problemy występują nadal. Czytałem że w nowej wersji coś majstrowali przy zawieszeniu. Może te "krótkie drgania" zniknęły a opony już nie szumią.
pozdrawiam :good:

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 14 Września 2015, 16:14:30 »
Nawet gdyby pozbyli się tego szumu po lifcie,to co nam właścicielom wcześniejszej wersji aurisa po tym ?

Offline Aurisjusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 14 Września 2015, 16:32:59 »
A propos szumów, mam pytanie na ile w Waszych Aurisach słychać śmigło wentylacji? Na najniższym biegu wentylacji słychać wyraźnie ćwierkanie kręcącego się śmigła, z prawej strony w okolicach schowka / filtru powietrza. Rozumiem że słychać szum powietrza ale czy powinno występować to ćwierkanie. Niby ciche ale na dłuższą metę męczące. Moze ten typ tak ma? W ASO nie stwierdzono nieprawidłowości.

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 14 Września 2015, 17:42:07 »
U mnie ćwierkania nie słychać, natomiast dmuchawa jest wyraznie słyszalna nawet na 1 biegu .W corolli e12 ustawiając dmuchawę na 1 bieg nic nie słychać

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 14 Września 2015, 18:12:21 »
Proponuję wykleič schowek od wewnątrz grubą gąbką wygłuszajacą.
P.s. Od strony deski na zewnątrz schowka.
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2015, 18:14:00 wysłana przez felicjator »

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 14 Września 2015, 18:17:32 »
Auris to sie kwalifikuje żeby go całego okleić czymś wyciszającym :-)

Offline pietro01

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Verso
« Odpowiedź #84 dnia: 15 Września 2015, 08:52:14 »
U mnie też nie słychać ćwierkania. W poprzednim aucie ćwierkanie pojawiło się w wieku 10 lat i było słyszalne głównie w zimie. Podjedź do serwisu w końcu to nowe auto.

Offline Tymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 15 Września 2015, 10:55:22 »
u mnie też ćwierkało w aurisie z 2013 (w panelu centralnym nad ekranem), problem zniknął bo auto sprzedałem :-) w ts z 2015 roku nic nie ćwierka.
Zen75 chyba masz zbyt czułe ucho;) pozdrawiam

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 06 Października 2015, 08:22:34 »
Oddałem swoją Auriskę I do ASO na wymianę zderzaka (koleś nie zdążył się zatrzymać i lekko się przytulił, ale ślad został). Dostałem zastępczą Auris II z 2015 roku - niestety 1.4 benzyna - a już się śliniłem na hybrydę, bo OC sprawcy w PZU..
Jednak wrażenia są bardzo dobre! Nie będę wnikał w to, że wersja jest uboga - plastikowa kierownica, tandetnie wyglądające radio seryjne (mam wrażenie, jakby lakier z przycisków zaraz miał odlecieć, chociaż jest wszystko ok), brak czujników parkowania... to widzę dużo plusów w porównaniu do wersji pierwszej.
Lepsze plastiki wewnątrz, lepsza pozycja za kierownicą, lepszy fotel.. profil kierownicy jest bardzo fajny - brakuje mi skóry. Pojeździłem tylko po mieście, ale wrażenia pod względem dynamiki na duży plus! Byłem przygotowany na mulenie, ale silnik fajnie wchodzi na obroty, nawet bym się pokusił że dorównuje, czasem przewyższa mojego 1.6 124 KM. Fajna jest też skrzynia 6 biegowa - dawno z taką nie jeździłem (miałem w Mondeo) - super sprawa, nawet w mieście, jak nie ma korków! Mam wrażenie, że poprawił się też komfort jazdy - patrząc na zawieszenie - moim zdaniem lepiej wybiera nierówności. Może to być też kwestia opon - w mojej mam 16" koła, a w zastępczej 15".

Są też minusy - pierwszy, który się rzuca w oczy - to słaba widoczność w lusterku wstecznym - winna jest malutka szybka tylna - myślę że w takiej formie szyby tylnej, czujniki parkowania powinny być w standardzie w każdej wersji wyposażenia. Nieszczęsny zestaw naprawczy, zamiast koła zapasowego.
Minus auta z wypożyczalni - najtańsze części eksploatacyjne - tutaj myślę o filtrze kabinowym. Ja do swojej toyki wkładam filtry węglowe - średniej półki cenowej. Mam wrażenie, że wypożyczalnia włożyła do nowej Auris filtry z bibuły za 2 zł netto.. jazda po mieście z takim filtrem, obok starego diesla lub ciężarówki to męka, w kabinie zbiera się mi na pawia, jak zaciągam smrody z zewnątrz. No i niestety - to, co juz wielu z Was pisało - z tyłu mniej miejsca niż w wersji pierwszej.

Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline zen75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 06 Października 2015, 09:05:26 »
Ja nie pisałem ze cos mi cwierka,tylko ze auris jest fatalnie wyciszony i ze trzeszczy plastik wokoł wyswietlacza w ciepłe dni

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #88 dnia: 06 Października 2015, 09:38:02 »
Dostałem zastępczą Auris II z 2015 roku - niestety 1.4 benzyna

Chyba cos pomyliles 1.33 lub 1.2 turbo

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 06 Października 2015, 10:02:05 »
rzeczywiście - w dowodzie 1329 cm3
gość, który przekazywał operował terminem "1.4 benzyna" - więc przy tym zostałem :)
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl