Autor Wątek: Camry IIIGEN problem z ładowaniem  (Przeczytany 3248 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomzal

• Toyot Leżący
  • *
Camry IIIGEN problem z ładowaniem
« dnia: 23 Czerwca 2015, 19:27:18 »
Witam wszystkich kubowiczów po wczorajszej jezdzie swoją camry dziś rano zauważyłem że padł mi akumulator i podpiąłem pod prostownik po całym dniu ładowania ledwo mi centralke otworzył wstawiłem drugi akumulator odpaliła ale zobaczyłem że mi sie ładowanie świeci zobaczyłem też dziwne piski z alternatora podczas pracy silnika,zdjąłem kleme gdy silnik pracowal i w tym momencie zaczął silnik skakac ,nie równo pracował i samoczynnie mi się włączyły wycieraczki a gdy podpiąłem kleme spowrotem ustało to, ale ładowanie nadal swieciło i co zauważyłem że po minucie pracy silnika alternator był tak gorący że nie dało się go dotknąć.wczoraj wszystko było ok problem sie pojawił nagle co to możę być czy coś z alternatorem?proszę o pomoc :o

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Camry IIIGEN problem z ładowaniem
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwca 2015, 19:35:01 »
Samoczynne włączenie się wycieraczek to nie wina alternatora. Problem z elektryką jak sądzę ale niech mądrzejsi się wypowiedzą
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwca 2015, 19:54:51 »
Altek do sprawdzenia.Pewnie pada.Piski mogą się brać z zacierającego się łożyska.Brak ładowania, winne będą pewnie szczotki/regulator napięcia/diody.Regeneracja albo używka.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwca 2015, 19:59:30 »
Samoczynne włączenie się wycieraczek to nie wina alternatora. Problem z elektryką jak sądzę ale niech mądrzejsi się wypowiedzą
Nie wiem jak to jest w Camry ale w Mondeo wycieraczki samoistnie się włączały właśnie przy padniętym akumulatorze.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Czerwca 2015, 20:06:07 »
wstawiłem drugi akumulator odpaliła ale zobaczyłem że mi sie ładowanie świeci zobaczyłem też dziwne piski z alternatora podczas pracy silnika,zdjąłem kleme gdy silnik pracowal i w tym momencie zaczął silnik skakac ,nie równo pracował i samoczynnie mi się włączyły wycieraczki a gdy podpiąłem kleme spowrotem ustało to, ale ładowanie nadal swieciło i co zauważyłem że po minucie pracy silnika alternator był tak gorący że nie dało się go dotknąć
Kurna,dwa padnięte aku?Raczej altek

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Czerwca 2015, 20:10:57 »
wstawiłem drugi akumulator odpaliła ale zobaczyłem że mi sie ładowanie świeci zobaczyłem też dziwne piski z alternatora podczas pracy silnika,zdjąłem kleme gdy silnik pracowal i w tym momencie zaczął silnik skakac ,nie równo pracował i samoczynnie mi się włączyły wycieraczki a gdy podpiąłem kleme spowrotem ustało to, ale ładowanie nadal swieciło i co zauważyłem że po minucie pracy silnika alternator był tak gorący że nie dało się go dotknąć
Kurna,dwa padnięte aku?Raczej altek
Po odłączeniu klemy reszta zareagowała jak przy padniętym aku.Ja też obstawiam awarię alternatora.

Offline tomzal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Czerwca 2015, 21:06:54 »
witam właśnie dziwne to dla mnie było że jak odłączyłem klemy przy uruchomionym silniku to gdyby nie było ładowania  przeciez miał prawo zgasnąć  a nadal chodził tylko wycieraczki sie włączyły i silnik głupiał tak jak bym przepływke odpiął.odkręciłem plusowy kabel od alt a potem zdjąłem kleme i wtedy zgasł...

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Czerwca 2015, 21:09:25 »
Pewnie alternator ładuje na pół gwizdka.Miernik w rękę i zmierz napięcie  :good:

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Czerwca 2015, 21:18:48 »
Istnieje cos takiego jak miernik,  nawet na wschodzie Polski juz miewaja takie w sklepach jak nie masz. 

Offline tomzal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Czerwca 2015, 21:39:06 »
tak wiem zmierze jutro  bo pożyczyłem kumplowi i napisze co i jak dzięki. :good:

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Czerwca 2015, 15:15:24 »
Spokojnie,na obecna chwile powodem nie naladowanego akumulatora jest;
nie naciagniety pasek wielorowkowy.Dlatego piszczy i silnik skacze gdyz pracuje na napieciu skaczacym z alternatora.Kiedys pisalem ze jak napiecie zacznie spadac ponizej 11V to przestaje dzia
lac ochrona elekroniczna calej  i elektroniki.Dlatego komp dostal szalu i wlacza sie wszystko naraz lub wedlugg swojej kolejki i nic nie dziala.
Wiecej nie probuj gdyz narobisz wiecej szkody niz pozytku.
Robisz tak naciagasz pasek ewentualnie wymien na nowy.Po odopowiednim naciagnieciu  paska startujesz silnik.Ma prawo nie ladowac musisz odczekac pol minuty i wystapi wstepne namagnesowanie i alternator zacznie dzialac jak tego nie zrobil to idziesz do ASO i kupujesz regulator ladowania.On jest razem scalony z szczotkotrzymaczem.Zdejmuesz tylnia oslone na alternatorze i masz dostep do
regulatora ladowania jest on przykrecony na dwoch srubach i pod gwiazdka srubokret.Po zamontowaniu nowego regulatopra ladowania odpalasz silnik i czeksz dom momentu zgasniecia lampki okolo 1minuty max 2 minuty.Winna zgasnac i wszystko bedzie okey.Wlaczsz przyrzad uniwersalny i kontrolusz napiecie winno na chodzacym silniku nie przekraczac 14,2V.
 Nie wolno jezdzic z swiecaca sie lampka ladowania,narobisz sobie kosztow idacych w setki zlotych. Srednio w Camrach do pierwszej wymiany szczotko -trzymacza z regulatorem ladowania wynosi    okolo  300 000km  w wypadku prawidlowej eksploatacji akumulatora, nie startowanie z kabli i potem gaz i jazda w droge to zawsze dostaje po siedzeniu alternator.
Pozdrawiam Camry 2,2 Michal.
P.S Masz problemy pytaj 30 lat w branzy samochodowej w Szwecji obecnie dziadzio emeryt.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Czerwca 2015, 15:25:37 »
Myślę że kolega jest na tyle rozgarnięty,że zanim opisał w/w problemy, sprawdził pasek.

Offline tomzal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Grudnia 2015, 20:34:17 »
Witam po długiej nie obecności,wróciłem z zagranicy kupiłem drugi alternator pasek był ok ale kupiłem też nowy założyłem i auto lata ładowanie na poziomie 14.1V a stary alternator zregeneruje wolnym czasem tzn drugi szczotkotrzymacz i regulator zapewne.dzięki za pomoc.pozdrawiam. :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl