Autor Wątek: czas oczekiwania na samochód, zamówienia, negocjacje, pakiety, gratisy, akcesoria itp.  (Przeczytany 106301 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bboy

• Toyot Leżący
  • *
Witam na forum.
Nie jestem jeszcze posiadaczem Verso ale mam już pytanie. Jak długo czekaliście na nowe auto z salonu i jak to wyglądało w porównaniu do terminu odbioru podanego przez pracowników salonu?
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2015, 23:27:17 wysłana przez mgenek »

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Mój to stal za salonem ale i tak odbiór trwał prawie 2 tygodnie i to z popędzaniem.
A to dokumenty muszą być dosłane z TMP, a to jakiegoś potwierdzenia nie ma, a to przegląd zerowy, montaż akcesoriów.
IMHO w dobie kurierów i dbania od klienta powinno być do załatwienia w góra 2 dni a tak naprawdę to jak wchodzę z reklamówką wypchaną kapustą powinienem wyjechać z salonu w 5 minut.
Niezrozumiałe dla mnie to jest.
pzdr.
Michał

Offline bboy

• Toyot Leżący
  • *
"Mój" samochód jeszcze nie został wyprodukowany, więc jest jeszcze więcej niewiadomych. W każdym razie muszę uzbroić się w cierpliwość a to trudne , bo w myślach "już jeżdżę" :)

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
A na mnie dla odmiany Verso... czekało.  :grin:  Stało sobie grzecznie w salonie pod przykryciem, nim wrócę zza wielkiej wody. Wróciłem, dzień następny do salonu i po auto. Ale fakt, zamówienie złożyłem z półtora miesiąca wcześniej, by już było jak wrócę.  :-)

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
W moim wypadku koło 1 miesiąca - stało w Poznaniu na magazynie już przy zamawianiu. Sama prognoza sprzedawcy była bardziej pesymistyczne i w sumie auto było wcześniej .

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
bboy tu możesz śledzić sobie zamówienie swojego auta:
https://www.mojatoyota.pl
Ponadto termin odbioru masz podany w umowie i on powinien być wiążący a nie to co mówi Pracownik salonu. Można założyć, że
podany termin jest asekuracyjny i zawiera w sobie jakąś rezerwę .

Moderatora proszę o poprawienie błędu w temacie, skoro kolega nie edytował.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2015, 12:17:23 wysłana przez felicjator »

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
U mnie przeszło 2 miesiące od zamówienia do odbioru. Termin na umówie jest asekuracyjny. Odebrałem w ostatnim możliwym terminie przed wyjazdem na urlop. W piątek rejestracja a w weekend był już wyjazd na urlop. Myślałem ze szybciej to załatwię a tu tyle czekania i na końcu stres czym pojadę na urlop. Auto zjeżdżało z lawety na salon a ja w tym czasie stałem w kolejce do rejestracji bo inaczej byłoby po zawodach i opoźnienie. Skończyło się szczęśliwie.

Offline bboy

• Toyot Leżący
  • *
Rafał u mnie jest bardzo podobnie, bo termin odbioru wypada na początku urlopu i nie wiem czym pojadę na urlop.Mam nadzieję , że termin jest orientacyjno-asekuracyjny

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Nie zrozumcie mnie źle, ale wszystkim forumowiczom życzyłbym... zawalenia terminu ze strony ASO.  <taniec>
...gdyż to otwiera pole do negocjacji tak dużych, jakie nie są możliwe lub bardzo, bardzo trudne w innej sytuacji: można nawet kupić wersję wyższą w cenie zamawianej niższej, gdyż ASO zrobi wszystko, żeby klient nie wycofał się z zakupu.  :cool:

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
Rynek jest tak zawalony tym towarem (samochodami) że jeśli chcesz kupić auto bez czekania to bez problemu kupisz. Gorzej jak się napalisz na konkretny model. W 2011 r. chciałem kupić Forda s-max, VW toutana, Skodę oktawię, Mazdę "5", Toyotę avensis. Verso nawet nie brałem pod uwagę. We wszystkich salonach trzeba było czekać w Toyocie na Avena też 6 tygodni więc zrezygnowałem. W salonie stało moje Verso jako ekspozycja ale sprzedać mi nie chcieli więc podziękowałem i wyszedłem. Po trzech dniach do mnie zatelefonowali, że jednak to Verso mogę kupić i oczywiście pytanie kiedy przyjadę wpłacić zaliczkę he he  :laugh: Trudno mi było (czego nie ukrywałem) zrozumieć po co mam płacić zaliczkę za towar, który biorę wprost ze sklepu więc odmówiłem. Kolejnego dnia znowu telefon i tym razem się już dogadaliśmy tak, że auto odebrałem w ciągu kilku dni bez zbędnych debilizmów.

Offline bboy

• Toyot Leżący
  • *
U mnie kolor plus wersja zdecydował o tym, że muszę poczekać.

Offline plague

• Toyot Leżący
  • *
Zamówiłem Verso 15.09.2015. Szacowana data odbioru: 1.10 (nie później niż 15.10). Identyczna specyfikacja ale w innym kolorze byłaby co najmniej miesiąc później.

Zobaczymy jaka będzie rzeczywistość.

Offline bboy

• Toyot Leżący
  • *
U mnie podano 1.09 i nie później niż 15.09. Auto otrzymałem w pierwszym terminie ale już po urlopie.

Offline plague

• Toyot Leżący
  • *
To mała aktualizacja.
22.09 samochód przyjechał do Polski. Wczoraj (30.09) do salonu.
Planowany odbiór 6.10. Może byłoby szybciej, ale jest trochę dłubania przy samochodzie (bo kupujący miał różne dziwne pomysły).

@sanchopan: jak widać niestety terminu nie zawalili

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Gratulacje - jednak oni zawsze termin dają super bezpieczny, bo jak nawalą, to mają super niefajną sytuację: klient miał wersję zamówioną podstawową, nie dojechała - i w cenie podstawowej wynegocjował wyższą. Dlatego spóźnienie rzadko się zdarza.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl