Autor Wątek: czas oczekiwania na samochód, zamówienia, negocjacje, pakiety, gratisy, akcesoria itp.  (Przeczytany 106369 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline galeonfunk

• Toyot Leżący
  • *
Mam 2 pytania, do których nie znalazłem odpowiedzi na forum.

1. Czy jest możliwość wymiany w przyszłości (np. jeszcze na gwarancji i przez salon) ksenonów do Verso, która ich nie posiada fabrycznie? Jaki to szacunkowy koszt?

2. Czy ktoś z Was przyciemniał (przez oklejanie) sobie tylne szyby u dilera i jaki może być koszt takiej operacji?

Pozdrawiam,

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Ja przyciemniałem - zewnętrzna firma mająca umowę z dealerem zrobiła to tak fachowo, że wygląda jak fabrycznie. Koszty - w ramach zakupu auta, ale normalnie jakieś parę stówek.
Co do ksenonów, to o ile (nie wiem) ksenony w nowym Verso nie są "eco-nowoczesne" (czyli te słabiutkie bodaj 35 W czy jakoś tak), to z reguły taka operacja jest nieopłacalna, bo trzeba - prócz lamp - dołożyć: samopoziomowanie (czujnik ugięcia tylnej osi) oraz spryskiwacze. Pomijam kwestię "chińszczyzny". :cool:
...a poza tym - to już moja prywatna opinia - ostatnio ze światłami zrobiły się nieprzewidywalne jaja: słabiutkie ksenony, w nowym Aurisie soczewki mijania świecą gorzej niż stare H4 w wiekowym aucie (TMP wymienia to na gwarancji co prawda, jak się ktoś zgłosi), więc w dobie nowych wynalazków jakoś tak dziwnie się zrobiło, że nowe często jest... gorsze!  :cry: A żarówkę w tradycyjnym zawsze można wymienić na lepszą, która co prawda krócej będzie świecić, ale jednak lepiej.  :cool:

Offline galeonfunk

• Toyot Leżący
  • *
O ksenonach właśnie kiedyś czytałem na forum innej marki, że producenci dają je coraz słabszej mocy co praktycznie powoduje, że ich jasność nie jest już tak drastycznie różna od dobrych halogenów. Chociaż kilku znajomych, którzy mają ksenony (akurat nie w Toyotach) twierdzą, że nigdy by nie wrócili do halogenów...

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
Ja żałuję, że wcześniej nie poczytałem o systemie nagłośnienia (wróć: tandetnych podpierdółkach zamiast głośników) w Verso.
Myślałem że coś jest zepsute, że basy za mocno podbite w konfiguracji radia ale nie - to chyba tak ma.

Teraz się zastanawiam ile może kosztować montaż innych głośników w ASO - zakładam że muszę u nich robić nie chcąc tracić gwarancji.
Ktoś mógłby polecić jakieś niedrogie (a na pewno lepsze) zamienniki za te oryginalne do Verso ?

Offline galeonfunk

• Toyot Leżący
  • *
A te audio Verso to przy odtwarzaniu radia i cd/mp3 też kiepsko gra?
W moim poprzednim samochodzie radyjko grało jakoś płasko, ale za to przy odtwarzaniu płyt lub MP3 dźwięk był już naprawdę przyzwoity i ucho się cieszyło.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Nie musisz robic tego w aso.
Jedynie po takiej operacji gwarancje na glosniki bedziesz mial u montazysty.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Potwierdzam - nic nie musisz robić w ASO.
...ja pod CANa się podpiąłem NIE w ASO i wszystko git, a co dopiero tylko radio.  :-P

Offline galeonfunk

• Toyot Leżący
  • *
Czuję, że muszę w telegraficznym skrócie jakoś podsumować sprawę zakupu mojej nowej Verso 1,8 MT z wyprzedaży 2015r. w wersji Premium +Comfort +Park +Family :D...
Auto zamówione w połowie lutego z terminem dostawy do pierwszej dekady marca. Odebrane dziś, około tygodnia przed umownym terminem...

Stary samochód, ze względu na niską wycenę przez dilera Toyoty, został sprzedany przy pomocy internetowych ogłoszeń w dwa dni, w dużo bardziej zadowalającej dla mnie kwocie :)

Odbiór nowego auta odbył się, mimo moich pewnych obaw spodowanych przeczytaniem zbyt dużej ilości pesymistycznych wpisów na forach...niezmiernie przyjaźnie.

Na "sądny dzień" przygotowałem sobie check listę zebraną z kilku motoryzacyjnych forów, ale szczerze powiedziawszy trzymałem ją w kieszeni  - główne punkty i tak miałem w pamięci :).
Sprzedawca prowadzący, który miał nas w swojej opiece od kilku miesięcy wahania i wybierania modelu, po naszych zewnętrznych oględzinach, przeprowadził dla nas pełną obsługę samochodu, co, pomimo przeczytanej przeze mnie instrukcji, okazało się mimo wszystko całkiem pożyteczne...

Mapy mam najnowsze jakie są dostępne, lakier zmierzony miernikiem (wyszło to w zupełnie przypadkowo w trakcie luźnej rozmowy o tym, jak to różnie bywa z nowymi samochodami - sprzedawca nie miał żadnych oporów przed weryfikacją i przyniósł z serwisu miernik, po czym posprawdzał przy nas wszystkie blachy - wszędzie pięknie równo około 100um z rozrzutem +-~10)

Versinę mieliśmy dozbrojoną o kapcie zimowe, dywaniki gumowe, chlapacze, folie pod klamki i przyciemnienie tylnych szyb.

Przejechane dzisiaj około 40km. Co mogę powiedzieć, to fakt, że rodzinowóz nie zrobił na mnie jakiegoś kolosalnego wrażenia jak to miało miejsce np. 5 lat temu, gdy przesiadałem się z 3 cylindrowej Skody na wypasionego dieselka z dużym zapasem mocy i topowym wyposażeniem, ale jazda Verso jest całkiem przyjemna. Pierwsze co rzuciło mi się w uszy, to fakt ciszy na światłach (a myślałem, że mój stary diesel był cichy :))
Na razie staram się nie katować silnika i nieco ograniczam się przed wciskaniem pedału gazu (maks. 3500-4000obr/min), ale i tak czuję, że z czasem polubimy się z naszą Toyotą...

Telefony już sparowane, nawigacja wypróbowana, wszystko gra i buczy jak ta lala. W weekend pierwsza podróż w granicach 250km.
Dzieci zadowolone, pierwsze okruchy jedzenia spadły na wycieraczkę. Zadomowiły się w nowej bryce, co cieszy mnie niezmiernie :D Miłym dodatkiem okazały się otrzymane dziś przesyłki dla młodych z Toyota Kids (papierowe modele samochodów - córka nieco mniej zadowolona niż syn :))

Wkrótce pierwsze fotki i więcej informacji o wrażeniach z jazdy, spalaniu etc....

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Gratulacje! :good:

...wspomnicie za parę lat moje słowa: zimówki, tak jak i diesle, odchodzą powoli w niepamięć. Przyszłość - poza specyficznymi warunkami do jazdy - należy do opon pokroju Michelin Cross Climate, czy jestem bardzo mocno ale i pozytywnie zaskoczony.  :-) :cool:

Offline Jk606

• Toyot Leżący
  • *
Jestem nowy - witam wszystkich!

Na "dzień dobry" taka śmieszna sprawa:
W umowie kupna-sprzedaży mam wpisany model: VERSO 7MPV 1,8VVT_147 CVT PRESTIGE (odbiór za ok. 1,5 m-ca).
 Nie wiem, co oznaczają litery_cyfry: VVT_147 (bo7MPW - to zapewne 7-osób; CVT - automatyczna skrzynia biegów). Czy mogą się tu kryć czujniki parkowania? W spisie dodatkowego wyposażenia nie są one wymienione.
Byłbym wdzięczny za pomoc w rozszyfrowaniu.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
VVT-147 to oznaczenie silnika. 147 to moc w KM, a VVT oznacza zmienne fazy rozrządu. Nie ma to nic wspólnego z czujnikami parkowania.

Z tego co widzę na stronie Toyoty, w wersji Prestige jest w standardowym wyposażeniu kamera cofania, a o czujnikach  nic nie ma. Kiedy ja w lutym podpisywałem umowę na swoją VERSO PREMIUM z rocznika 2015, oprócz kamery były wymienione jako wyposażenie czujniki parkowania. Jeśli nie masz tego w umowie, a umawiałeś się, że będzie, to dzwoń do dilera i wyjaśniaj.

Pozdrawiam

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
Odszczekuję. Sprawdziłem w kalkulacji zamówienia, i czujników nie wymieniono literalnie na liście wyposażenia. Były ukryte jako zawartość pakietu PARK.

Z tego co widzę, teraz czujniki są w pakiecie Voyage razem z 3 rzędem foteli, więc sprawdź, czy masz coś o tym pakiecie w umowie.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2016, 20:04:47 wysłana przez felicjator »

Offline Jk606

• Toyot Leżący
  • *
Dzięki za wyjaśnienia!

Pozdrawiam

Offline Tadeusz1

• Toyot Leżący
  • *
Witam wszystkim jestem nowy na forum Toyoty, zamówiłem Verso Premium + Comfort + Voyage, czekam na razie opuściła fabrykę , około 20 stycznia odbiór. Mam pytanie do osób które użytkują taki samochód, zalety i oczywiście wady. Do tej pory jeździłem skodami, ale postawiłem na zmianę marki, mam nadzieje że to dobra decyzja. Pozdrawiam

Offline Leszek79

• Toyot Leżący
  • *
Cześć
Dobrze że odbierasz w zimie. Obserwuj sobie szybę przy czujnikach safety sence. Szyba paruje jak jest zimno, leje deszcz itp. Nie pomaga klima, nawiew na szybę itp. Ten feler naprawiają w serwisie poprzez dodanie jakieś grzałki. Być może w tym Twoim już poprawili fabrycznie.
Leszek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl