Autor Wątek: Sterowanie z kierownicy. Czy ktoś w końcu coś wie??  (Przeczytany 2517 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline palermo

• Toyot Leżący
  • *
Sterowanie z kierownicy. Czy ktoś w końcu coś wie??
« dnia: 19 Lipca 2015, 18:16:23 »
Przeszukałem całe forum i praktycznie cały Polski i nie ma konkretnej odpowiedzi jak to jest w końcu z tym sterowaniem z kierownicy. Mam Yarisa Verso z 2004 1.5, którego użytkóję od ok 2 tygodni. Usiłuję wymienić całe audio. Chcę podłączyć Kenwood'a KMM-120Y. Nawet dystrybutor radyjka od dwóch miesięcy się nie odzywa. Radyjko ma jeden przewód niebiesko-żółty z napisem "steering wheel remote input". Moje pytanie gdzie mogę znaleźć chociaż schemat gdzie przychodzi lub przychodzą przewody ze sterowania z kierownicy??

Jeżeli mi się uda podłączyć to sterowanie to wrzucę na forum materiał fotograficzny z montażu całego audio. Obecnie przygotowuję skrzynię subwoofera typu "custom" (dokładnie dopasowany do wnęki, wykonany z żywicy poliestrowej), który będzie pracować w schowku pod fotelem kierowcy gdzie wchodzi fotel z tylnej kanapy. W drugim będzie wzmacniacz oraz kondensator. Dam też pełną relację z wymiany radyjka (pod warunkiem że sterowanie będzie działać) oraz wymieniać będzię głośniki z przodu i z tyłu łącznie z okablowaniem.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Sterowanie z kierownicy. Czy ktoś w końcu coś wie??
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lipca 2015, 23:24:07 »
sterowanie jest cyfrowe po 2 kablach idacych do wszystkich podzespolow audio ( kierownica , radio, wyswietlacz, navi, kaseciak )

Offline palermo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Sterowanie z kierownicy. Czy ktoś w końcu coś wie??
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipca 2015, 06:56:52 »
Dzięki za info. Po dłuższym śledztwie dowiedziałem się (na piloty.pl), że w moim modelu jest pilot, który nie współpracuje z żadnym adapterem więc klapa. Sprzedam mojego Kenwooda KMM-120Y używanego przeze mnie przez pół roku i kupię cyfrową zmieniarkę MP3.
Moja wizja przebudowy audio trochę się zmieniła. Zamiast wzmacniacza 2 kanałowego podłączę 4 kanałowy z kondensatorem. Jedynie muszę użyć dodatkowo konwertera sygnału z poziomu głośnikowego na liniowy aby podłączyć go z fabrycznego radia do wzmacniacza. Subwoofer i głośniki jak wyżej. Jak skończę dam cały reportaż na forum dla potomności jeśli kogoś to interesuje...
Temat sterowania z kierownicy w Yaris Verso FL mogę uznać na zamknięty.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl