Autor Wątek: Dziwnie dźwięki Prius 2  (Przeczytany 7003 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Timestudio

• Toyot Leżący
  • *
Dziwnie dźwięki Prius 2
« dnia: 21 Lipca 2015, 23:51:13 »
Kupiłem właśnie Priusa gen.2 i mam niepokojące dźwięki. Prawie cały czas coś bzyczy w odstępie ok. 10 sek.  To jest chyba ten sam dźwięk, który sie pojawia od razu po otwarciu drzwi, tyle że powinien zdaje się po chwili zniknąć. Jak go wyłączę i wysiądę to jeszcze przez parę minut bzyczy a potem milknie.
Po drugie przejechałem się dziś pierwszy raz i po jakiś 10km podjeżdżam na światłach i stoję na hamulcu na drive a on wydaje jakieś takie dziwne przerywane dźwięki jak osioł.
To samo potem było po wyłączeniu power podczas naciskania na hamulec.
2 razy też chyba się pojawiła lampka hamulców. 
Może ktoś kojarzy co to może być? Na OBDII nic nie wyskoczyło.
 Ja bym stawiał na pompę hamulcową. Jutro się okaże na komputerze.

Offline Timestudio

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Dziwnie dźwięki Prius 2
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Sierpnia 2015, 20:25:05 »
Nikt nie maił czegoś takiego ? pomooocy 
Jest tak. Ze znajomym zdjęliśmy inverter (bo to pod nim bzyczało).  Straszna robota to zdjąć. Okazało się, że to brzęczy pompa ABS. Gdy się rozłączy bezpieczniki od ABS to rzecz jasna przestaje bzyczeć za to jest pisk z głośnika, no i twarde hamulce. Z tego wniosek, że pompa ABS uczestniczy w "dopompowywaniu" płynu hamulcowego. Baliśmy się na razie ją wymieniać, bo po pierwsze nie wiemy, czy ją potem nie trzeba jakoś odpowietrzać i czy nową (znaczy taką z Allegro) czy nie trzeba programować. A może ją po prostu trzeba odpowietrzyć ale jak ? Czy to nie obejdzie się jednak bez wizyty w ASO :(   ?  W każdym razie na razie skręciliśmy wszystko z powrotem.
Kontrolka żadna się nie pali. Na kompie u kolegi wyszły błędy:  C1252  Hydro-Booster Pump Motor   i C1391  Abnormal Leak of ACC Press.  Tylko denerwuje to bzyczenie podczas jazdy, no i hałas z pompy (chyba) przy mocniejszym nacisnięciu hamulca.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sierpnia 2015, 21:26:25 »
zakladam ze plyn ci nie wycieka wiec albo masz uszkodzona pompe albo czujnik cisnienia - te bledy wywala jak pompa za dlugo pracuje.

Offline Timestudio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Sierpnia 2015, 11:37:52 »
Dzięki za odpowiedź. W poniedziałek wymieniam pompę ABS. mam nadzieję, że to pomoże. Nie wiem też czy nie trzeba będzie jej po wymianie jakoś odpowietrzać i tak w ASO.  Wczoraj jeździłem intensywnie po mieście i po 7 godz. niestety zapaliły się  wszystkie 3 żółte lampki od hamulca i czerwona, coraz częściej piszczy przerywanie przy hamowaniu i chyba wyłączyło się hamowanie regeneracyjne, bo nie słyszałem "tramwaju" przy hamowaniu i bateria słabo się ładowała.  Dziś rano znów nie było tych kontrolek, no ale trzeba to w końcu zrobić. Zastanawiam się, czy mogło się coś uszkodzić przy kołach jak go wiozłem na lawecie z Niemiec, bo gdy go kupowałem to żadnego brzęczenia nie słyszałem, dopiero po przyjeździe tutaj. Mogło też się wtedy zapowietrzyć, bo na lawecie jechał przechylony.

Offline gryzzli

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Sierpnia 2015, 14:28:03 »
A sprawdzales jazma zaciskow czy nie sa zapieczone lub same klocki w zaciskach? Z tego co opisujesz to to pompa prubuje wyrownywac ciscienia lub dobijac je w ukladzie hamulcowym.Wydaje mi sie ze bledem bylo odrazu wymiana pompy abs .

Offline Timestudio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpnia 2015, 20:03:32 »
Dziś wymieniliśmy ze znajomym tę pompę ABS i pracuje po pierwsze 2-3 razy ciszej, po drugie bardzo rzadko, tzn. generalnie po zahamowaniu się włącza na chwilę lub co kilka minut. (Nawet nie wiem, czy to jest prawidłowo, bo po kupnie samochodu nie miałem nigdy prawidłowych objawów.) Próbowaliśmy odpowietrzyć w standardowy sposób hamulce ale nie było powietrza. Z tego co przeczytałem na amerykańskich stronach trzeba niestety i tak sie przejechać do ASO, żeby odpowietrzyć samą pompę ABS (poprzez jakiś "scan tool", bo on otwiera  jakieś elektrozawory w pompie ABS i automatycznie ją odpowietrza).  Niewątpliwie trochę jest pompa napewno zapowietrzona bo pedał hamulca wpada prawie do końca, no i nadal po mocnym naciśnięciu hamulca dyskretnie coś tam skrzypi/piszczy ale teraz to już tylko pieszczoty, bo hamuje bardzo dobrze. Dostęp do pompy ABS jest fatalny. Gdyby nie to, że znajomy ma różne dziwne narzędzia przywiezione z USA (łamane długie klucze magnetyczne z diodą i różne lusterka) to byśmy tego na pewno nie zrobili. Dosłownie operacja laparoskopowa. Jakby ktoś był zainteresowany zdjęciami jak to wygląda pod inverterem to mogę przesłać.

Offline Timestudio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sierpnia 2015, 20:11:42 »
Wymieniałem równocześnie inną rzecz. (Niestety kupiłem samochód z dwoma wadami). Wymieniałem licznik prędkości/kilometrów (ten zielony) bo czasami się nie włączał i jechałem bez kontroli szybkości. Potem nieraz był problem z wyłączeniem power. Trzeba było resetować akumulator 12V  Tutaj na szczęście był amerykański tutorial na youtube i zrobiłem to w 2 godz. rozkręcając dosłownie całą deskę rozdzielczą łącznie z boczkami i schowkami. Też mam zdjęcie jak to wyglądało.

Offline ands

• Początkujący
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Sierpnia 2018, 08:00:41 »
Witam, również niedawno zakupiłem Priusa 2 i od pewnego czasu pojawiły się dziwne odgłosy z prawego przedniego koła gdy naciskam na hamulec do końca. Zrobiłem nagranie: https://youtu.be/qmg8jkt-Uhg

Czy jest to to samo o czym mowa w tym wątku? Na jakie mniej więcej koszty się szykować? Może ktoś poleca dobry warsztat w Łodzi lub okolicach, ktory się tym zajmie?

Pozdrawiam

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Sierpnia 2018, 10:13:14 »
Czy jest to to samo o czym mowa w tym wątku?
Witam miałem tak ja zmieniłem klocki i wyczyściłem i przesmarowałem prowadnice zacisków i jak ręką odjął,jak klocków masz dużo to sprawdż czy prowadnice  lekko chodzą.
Prius 3 XW30 liftback.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl