Autor Wątek: Wszystko o oponach  (Przeczytany 384088 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GAK

• Gość
Odp: Wszystko o oponach
« Odpowiedź #120 dnia: 22 Lutego 2006, 12:19:15 »
Niedlugo zacznie sie wymiana opon dletego odswiezam temat ;)

Na ebay.de znalazlem opony YOKOHAMA z poprzednich lat w granicach 40-45 EUR i juz mialem zamawiac ale sie zorientowalem ze firma wypuscila jakas nowa opone w tym sezonie ktora jest dziwnie tania. Nie wiem czy taka firma jak Y moze wypuscic tani badziew... i czy warto sie w to pakowac?

moj rozmiar 195/50/15 kosztuje tylko 210 pln co jak na ta firme jest raczej malo.

Co o tym sadzicie?

kitza

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 22 Lutego 2006, 13:39:31 »
Nie wiem gdzie znalazłeś te oponkę ale jeśli chodzi o opis to tu jest o niej conieco napisane:
http://www.opony.com.pl/opony/opony_producenci2.asp?model=A%2Edrive&producent=Yokohama&rozmiar=wszystkie&rodzaj=osobowe&pora_roku=letnie&link=

Też myslałem o Yokohamach na lato ale te ceny 8)

lukigondi

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 21 Marca 2006, 22:22:00 »
Szukam opon do mojej AVE.
215/45/17

Zależy mia na wystającej osłonie bocznej chroniącej felgę.

Przeglądalem strony z oponami, ale nie mogę dojść które opony mają taką osłonę:-(

interesują mnie do kwoty 500pln

Porszę o pomoc ;)

pozdr.

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 22 Marca 2006, 14:04:28 »
Cytuj (zaznaczone)
Przeglądalem strony z oponami, ale nie mogę dojść które opony mają taką osłonę:-(
W tym rozmiarze większość klasowych opon ma osłonę o której piszesz, a w tej cenie ma ją np. FULDA Carat EXELERO.
Dodatkowo, zawsze możesz zapytać doradcę ze sklepu internetowego o dany typ opony.

Z mojej strony powielę pytanie odnośnie innych opon (pisałem o tym w wątku na Ave ale tam póki co cisza, więc może tutaj ktoś odpowie).
Cytuj (zaznaczone)
Potrzebuję porady - zastanawiam się nad zakupem opon Goodyear F1 GSD3. Niestety opinie użytkowników na różnych serwisach internetowych są skrajne - od zachwytów w stylu "na suchej drodze trzyma jak przyklejona", "rewelacyjna na mokrym", po dramaty w stylu "na mokrym dryfuje jak łódka", "głośna jak odrzutowiec", "po 12 tys km były łyse i wylądowały na śmieciach".
Z pewnościa na TKP są użytkownicy tych opon - jakie są Wasze wrażenia? Jedyna rzecz, której osobiście nie znoszę w oponach, to ich buczenie - kiedyś miałem Michelin Pilot Exalto - trzymały i wyglądały super ale po tygodniu je sprzedałem. Powód - nawet podczas spokojnej jazdy hałasowały niemiłosiernie... Czy F1 też takie są?

Offline ArTi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #124 dnia: 22 Marca 2006, 17:28:32 »
Mam mozliwosc zakupu opon Yokohama A509 z likwidowanego magazynu w Niemczech. Ale nie wiem jaka jest ich data produkcji. Przy DOT jest 2 litery(nie pamietam jaka i F)  a potem 06.  ???
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2006, 17:48:16 wysłana przez ArTi »
Cari E  Black demon

daniel-intruz

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 22 Marca 2006, 19:47:02 »
DOT DM 6P 38T (467)

DOT - opona spełnia zalecenia Departament of Transportation (USA)
DM 6P 38 T - kod opisujący producenta, fabrykę, wymiar i model opony
467- data produkcji (46-ty tydzień, 1997 rok)
M + S - specjalne właściwości mieszanki gumowej i bieżnika przystosowane do jazdy zimą.
tubetype - opona dętkowa
tubless - opona bezdętkowa

Offline ArTi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #126 dnia: 22 Marca 2006, 20:03:26 »
To moze inaczej. Kiedy byl produkowany taki model i czy oplaca sie kupic komplet 185x65 R14 (4szt) za 480 zlotych czy lepiej dolozyc i kupic jakies nowe za ~600 np AA01
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2006, 21:33:20 wysłana przez ArTi »
Cari E  Black demon

Offline miodek997

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #127 dnia: 22 Marca 2006, 20:18:40 »
Ja natomiast w tym roku szykuje się na zmianę opon i tak jak poprzednie miałem dwusezonowe ( letnio-zimowe) standart w Yarisku ....tak i teraz kupuje podobne.... jedynie z braku dostatecznej ilości szmalcu... zamiast GY V.... wybrałem Dębicę Nawigator 2 ....czyli inaczej ... GY III. Spełniły poprzednie swoje zadanie zarówno w lecie jak i w porze zimowej. Tak też sądzę, że i te nie będą gorsze a i jazda 2 razy w roku w celu ich wymiany z zimowych na letnie i odwrotnie nie uśmiecha mi się. Obecnie cena kształtuje sie ( z wymianą) po 160 PLN za sztukę.
Pozdrawiam.

"DIABEŁEK" Toyota Yaris 1,3 Luna 2003. Tak było .... obecnie Audi A6 C5 2,4 benz. ale wracam do Toyoty ;-)

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #128 dnia: 22 Marca 2006, 21:22:12 »
Co prawda nie wiem kied je produkowano( wiem tylko ze teraz jest juz model 539) ale jakbys mial dojscie do rozmiaru 195/ 55 R15 za podobna cene to ja tez bym chetnie kupil

Pozdro
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: 22 Marca 2006, 21:59:25 »
Za taką kase to warto nawet na sezon kupić zobacz date, indeksy prędkości i decyduj więcej w temacie oznaczeń opon www.ballon.pl lub www.opony.pl

Fidel

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 22 Marca 2006, 23:04:00 »
Data produkcji jest zapisana w owalu w postaci XXYY, gdzie XX to tydzień, a YY rok produkcji. W poprzednim dziesięcioleciu rok był kodowany jedną cyfrą.
Przykłady:
2000 - to jest dwudziesty tydzień 2000 roku.
439 - to jest czterdziesty trzeci tydzień 1999 roku.

We wcześniejszych dziesięcioleciach oznaczenia były trzycyfrowe, a różnił się kształt, w jakim były umieszczane.

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 28 Marca 2006, 12:16:44 »
po ubiegłorocznym sezonie letnim wywaliłem 2 opony które juz się do niczego nie nadawały. Zostały mi 2 fuldy które pewnie jeszcze 1 sezon pojeżdżą, więc  potrzebuje dokupic 2sztuki.

do wyboru cos z nższej półki z uwagi na koszty:
Barum Brillantis, Kleber VIiaxer, BFGoodrich Touring lub Fulda Diadem Linero.
Co polecacie? jakies pozytywne lub negatywne opinie lub doswiadczenia?

nur

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 29 Marca 2006, 19:56:44 »
tak sie zastanawiam dlaczego ludzie wola kupowac ladnie wygladajace opony (czytaj szerokie kapcie) skoro najprostsze prawo fizyki mowi ze na sniegu im ciensza tym lepsza (czytaj bezpieczniesza, lepiej kierowalna)

Offline borkomar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #133 dnia: 29 Marca 2006, 21:20:10 »
Juz po zimie wiec moge powiedziec tyle:
Dunlop SP WinterSport M3 to najlepsze opony jakie kiedykolwiek mialem.
Na suchym mozna sunac z wiekszymi predkosciami prawie jak na letnich bez zbednego halasu i wibracji towarzyszacym oponkom z nizszej polki.
W sniegu tez supcio (a troche go bylo tej zimy) - nic dodac nic ujac.

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 30 Marca 2006, 09:38:40 »
Przy takim nawale podopwoedzi nie wiem co wybrać, ale chyba wezme FULDY... będę miał cały komplet ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl