Autor Wątek: Wszystko o oponach  (Przeczytany 383980 razy)

Dagon

• Gość
Odp: Wszystko o oponach
« Odpowiedź #345 dnia: 11 Stycznia 2010, 16:55:21 »
To zależy. Na głęboki śnieg im bardziej cienka opona, tym lepiej... Na suchym szersza opona lepiej się sprawdzi, na błotku coś po środku :P

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #346 dnia: 11 Stycznia 2010, 17:51:25 »
Zastanawiam się czy na zimę brać ciut szersze tzn 185 czy 195 x14.
A nawet 175; na głęboki śnieg im węższa tym lepiej.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #347 dnia: 11 Stycznia 2010, 19:00:37 »
185 jak na mazdzioche jest w sam raz moim zdaniem. 175 jest zbyt biedne do tej wielkosci auta
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #348 dnia: 11 Stycznia 2010, 22:07:02 »
185 jak na mazdzioche jest w sam raz moim zdaniem. 175 jest zbyt biedne do tej wielkosci auta
Nie twierdzę, że nie masz racji.
U mnie, w carince, 175 na parkingu, który żadnego odśnieżania nie pamięta, te właśnie zimówki spisują się wyśmienicie.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #349 dnia: 11 Stycznia 2010, 22:09:41 »
Ja w Carince mialem 185 ( zreszta teraz w nissanie tez) i bylo idealnie, Gruszek ma 175, i jakos tak nie do konca mi sie podoba jak to auto jedzie, ale to moje subiektywne odczucie
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #350 dnia: 11 Stycznia 2010, 22:20:55 »
Ja w Carince mialem 185 ( zreszta teraz w nissanie tez) i bylo idealnie, Gruszek ma 175, i jakos tak nie do konca mi sie podoba jak to auto jedzie, ale to moje subiektywne odczucie
W tych warunkach drogowych wszystko jest względne!
Żebyś zobaczył minę kierowcy całkiem wypasionego merca, który na rzeczonym parkingu poruszał się jak przysłowiowa świnia na łyżwach (tylny napęd), podczas, gdy najgorsze rzęchy kręciły przed nim figury niczym mistrzyni świata w łyżwiarstwie figurowym  :grin:

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #351 dnia: 12 Stycznia 2010, 00:03:24 »
Akurat na wyjazdy z parkingu, to ja bym wolał mieć napęd na normalną oś, a nie na przód...

175 w Cari miałem... Na suchym prowadzenie kiepskie, ale na grząski śnieg idealne.... Ale nie kupuje się opon tylko na grząski śnieg... Gdyby tak było, to i 165 bym na Cari wcisnął :P

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #352 dnia: 12 Stycznia 2010, 11:42:00 »
Wiem już że więcej nie kupię Barumów i Fuldy. Co do Nokianów to oczywiście zawsze były celem, ale nigdy środków nie wystarczało. Ja zaraz jadę zakupić i wymienić 2 oponki zachęcony wyprzedażą:
http://www.salon-opon.com/
Oczywiście Lublin ale prowadzą sprzedaż wysyłkową. Kupowałem tam Fuldy.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #353 dnia: 12 Stycznia 2010, 19:20:30 »
Merce to mają w ogóle mają problemy z ruszaniem <diabel> szef mojego taty ma E klasę automat i dzisiaj nie mógł ruszyć na błocie pośniegowym na równiej drodze <zalamka>

Wiem już że więcej nie kupię Barumów i Fuldy.

Nie jeździłem na Barumach, ale Fuldy letnie bardzo sobie chwalę :-)

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #354 dnia: 12 Stycznia 2010, 20:18:07 »
Fuldy to IMO jakieś nieporozumienie a nie opony. Na fuldach nabyłem Cari. Myślałem sobie, że może jednak dam im szansę.... ale jak zobaczyłem, że jest z nimi tak, jak z każdą fuldą, to puściły się na allegro :P

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #355 dnia: 12 Stycznia 2010, 20:40:40 »
Zaczynam się rozglądać za letnimi do Yarka Co możecie polecić w rozmiarze 195/50r15
Wcześniej jezdziłem na bridgestone potenza re 040 Były super opony nigdy na lepszych nie jezdzilem ale głownie te opony przeznaczone są na tor. Są za twarde i strasznie głośne. Chce teraz bardziej coś cywilnego, ale żeby się trzymały drogi jak potenza. Mysłałem na bridgestone turanza er300 jezdzi ktoś na takich ?

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #356 dnia: 12 Stycznia 2010, 21:04:36 »
T1R pod warunkiem, że nie będziesz zbyt często na tor wyskakiwał (zbyt miękka ścianka boczna). Do codziennej jazdy są idealne. Polecam również C.drive od yokohamy (bardzo przyjemnie się na nich śmiga, bardzo stabilnie się zachowuje autko) oraz nokiany H (ja byłem w szoku jak ta opona się trzyma podłoża i jak się autko prowadzi, ale w sieci jest też trochę negatywnych opinii - ale polecam, bo ich nie podzielam).

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #357 dnia: 12 Stycznia 2010, 21:16:46 »
Wiem już że więcej nie kupię Barumów i Fuldy. Co do Nokianów to oczywiście zawsze były celem, ale nigdy środków nie wystarczało. Ja zaraz jadę zakupić i wymienić 2 oponki zachęcony wyprzedażą:
http://www.salon-opon.com/
Oczywiście Lublin ale prowadzą sprzedaż wysyłkową. Kupowałem tam Fuldy.
A ja jestem b. zadowolony z Fuldy (Cristal Montero) i w przyszłości nie wiem czy nie wrócę do nich. Dodam że jeździłem na Michelinach alpine i te również polecam ale to nie ten przedział kasowy co Fulda......
Pozdrawiam
Obi

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #358 dnia: 22 Stycznia 2010, 22:04:04 »
...Co możecie polecić w rozmiarze 195/50r15...
Tak jak pisał Dagon, również polecam Nokiany H, opony zrobiły na mnie takie wrażenie, że dzisiaj gdybym znów kupował opony bez wahania biorę je jeszcze raz  <diabel>
Dodam, że przesiadałem się na nie z Michelin Energy, obecnie na Nokianach prześmigałem jeden sezon, ale było to bardzo miłe śmiganie, opona dosłownie klei się do drogi, nie ważne czy mokro, czy sucho, czy zakręt, hamowanie bądź ruszanie :) Polecam, choć fakt że początkowo obawiałem się je kupić, czytając w necie tyle samo opini za co i przeciw :P

Offline starter5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #359 dnia: 27 Stycznia 2010, 17:01:47 »
Cześć
Do Cariny 1.6 kombi producent zaleca rozmiar ogumienia:
185/65 R14 (promień 298,0mm)
175/70 R14 (promień 300,3mm)

Podobają mi się koła z oponami 
195/65 R15 (promień 317,2mm)
i takie chciałbym założyć do Cariny.

Czy  ktoś z Was jeździ/jeździł na takim lub zbliżonym rozmiarze?
Jakie są przeciwwskazania przed takim powiększeniem kół?
Nie chodzi mi o spalanie, hamowanie czy przyspieszanie tylko o praktycznych przeszkodach przed takim zwiększeniem kółka.

Pozdrawiam
Carina 4AFE 1,6 '97

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl