Autor Wątek: Wszystko o oponach  (Przeczytany 384017 razy)

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
Odp: Wszystko o oponach
« Odpowiedź #495 dnia: 10 Lutego 2014, 23:56:30 »
Witam Panowie i Panie,

Stoje przed wyborem opon letnich .. 2 mam na wykończeniu (pęknięcia w dnie bieżnika) a dwie objadą na spokojnie sezon na tyle.
Chciałbym kupić 2 nowe oponki w rozmiarze 205/50/R16 Rozejrzałem się i wytypowałem sobie:

- Yokohama S.drive AS01
- Dunlop SP Sport Bluresponse
- Yokohama C DRIVE AC 01
 - Michelin Pilot Sport 3

Opony są w okolicach 400zł/szt. Co byście wybrali z tego zestawu? Może ktoś już na jakichś jeździł i ma subiektywną opinie, własne odczucia?
A może ktoś da dobrą oferte? :)
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #496 dnia: 11 Lutego 2014, 11:31:14 »
Jeżdżę na blueresponse i mogę polecić.  Są bardzo ciche :)

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #497 dnia: 11 Lutego 2014, 23:03:57 »
przymierzam sie na ten rok do blueresponse  klasa A na wodzie, B paliwożerności i 68dB w rozmiarze jaki mnie interesuje i o ile dobrze pamietam to z Japoni
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline KJR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #498 dnia: 12 Lutego 2014, 14:26:57 »
[...]klasa A na wodzie[..]
Nie "na wodzie", tylko hamowanie na mokrej testowej drodze, o odpowiedniej testowej fakturze asfaltu i odpowiedniej temperaturze...
Z przyczepnością na mokrej nawierzchni (szczególnie boczną) to nie ma wiele wspólnego. Trochę tym manipulują, jak testami bezpieczeństwa samochodów. Tak potem budują samochody, żeby lepiej w testach wychodziły.

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #499 dnia: 12 Lutego 2014, 22:58:03 »
jeśli zakładamy, że test jest w tych samych warunkach , to A dunlopa powinno być lepsze niż C mich'a, czy bridg'a. Ideału nie ma, nie można się kleić i nie mieć oporów toczenia, bo to nie logiczne (IMO)

zgadzam się, że nie wszystko jest tym na co wygląda (jak powiedział jeż schodząc ze szczotki ryżowej ;)

Offline KJR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #500 dnia: 13 Lutego 2014, 01:51:11 »
jeśli zakładamy, że test jest w tych samych warunkach , to A dunlopa powinno być lepsze niż C mich'a, czy bridg'a. Ideału nie ma, nie można się kleić i nie mieć oporów toczenia, bo to nie logiczne (IMO) zgadzam się, że nie wszystko jest tym na co wygląda (jak powiedział jeż schodząc ze szczotki ryżowej ;)

Oczywiście, że A będzie lepsze niż C, bo test jest w "tych samych warunkach", ale odnosi się tylko hamowania na mokrej nawierzchni. Przyczepność opony na mokrej nawierzchni nie jest badana w tym teście. I tego czy ta C, a nawet E (bo D nie ma w osobowych) lepiej trzyma na mokrym, się już nie dowiesz z tego testu. Tylko chciałem zauważyć taki fakt.

Z resztą się zgadzam - albo albo.  :)
Albo energooszczędność + ewentualnie dobra nota hamowania na mokrym, albo konkretna przyczepność i na mokrym i na suchym (półsportowe i sportowe), ale noty typu CB CC EC EE FE, albo super przyczepność na suchym (semislick/slick)

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #501 dnia: 11 Kwietnia 2014, 17:28:50 »
Panowie,

Jeździ ktoś na Nokian ZLine albo ZG2? Jakie opinie? Hałas?
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #502 dnia: 12 Kwietnia 2014, 12:56:04 »
Ja jeżdżę na X Line. Chwalę sobie, nie sa podsterwone itp. w testach są ok, cena też w porządku.  Hałas w porównaniu do poprzedniej Dębicy to inny świat.  W porównaniu do Potenzy też są cichsze. Tylko są dwie wersje Made in Russia lub Finland.  Ja mam Russia.  :) Przejechane ok. 35 tyś km.

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #503 dnia: 12 Czerwca 2014, 15:48:39 »
jeżdżę na Zline'ach 215/55/17 99W, już drugi sezon, jak przyklejone, opory toczenia wyczuwalne, spalanie w górę ( nawet do 1l LPG/100km/1 oponę ) mój rekord 22l/100km na autobanie w granicach 1,8-2,0 złotego, ale przy spokojnej jeździe 12l/100 w trasie bez problemu. Mam rosyjskie, jak na tzw sportowe opony, to relacja jakość cena akceptowalna, czy sa głośne hm, głośniejsze od turanzy, która mam na drugim aucie , tyle, ze tam 205/65/15 ( EU: C, C, vs. A, E dla nokiana) reasumując :do sportowej jazdy bardzo fajna opona, ze zwiększonym spalaniem i ścieraniem się , ale one wszystkie tak mają, jest głośniejsza. Z cichych to Dunlopy blue responsy (EU: A,B,67dB), GY EG , Dunlopy Sport maxx tt. niestety nie jest łatwo o kompromis.

A ja w temacie, ale z pytaniem o Yoko Geolandar H/T, czy ktoś z koleżanek i kolegów ma jakieś doświadczenia ( trakcja na trawie, błocie, szutrze, hałas na asfalcie) bo myślę nad takimi  i nie wiem, czy jako pierwsze, czy tylko do lasu, czy w ogóle nie. (jest to OEM w Outbackach, najwyżej tam popytam, ale zawsze wśród swoich jakoś łatwiej ;)

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #504 dnia: 22 Sierpnia 2014, 07:37:51 »
nadchodzi czas zimówek, teraz są one w fajnych cenach i chciałbym kupić komplet do połowinkowego sedana (teraz GY UG8), w kombi mam Alpiny A4, i myślałem nad Alpin A5 do sedana, bo niby "bardziej drogowe " niż A4, albo UG9, co sądzicie o tych oponach
Conti TS850 jest niestety niedostępne dla 205/60/16 96H

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #505 dnia: 22 Sierpnia 2014, 11:38:28 »
ciężko się wypowiedzieć o totalnych nowościach, musisz kupować w ciemno

jeśli Alpin będzie kontynuować tradycję to będzie to opona zdecydowanie najwolniej ścierająca się
TIIDA '09

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #506 dnia: 30 Września 2014, 10:38:22 »
No to zaczynam sezon zimowy  :grin:  Dzięki koledze z forum przekonałam się, żeby nie zmieniac jednak na zimę rozmiaru. Myslałam o węższych gumach lub nawet mniejszych felgach o rozmiar. Sądziłam, że będa tylko minimalne  przekłamania na prędkości czy przebiegu, a węższą oponą zyskam lepszą przyczepność podczas ruszania. Nie zdawałam sobie sprawy, że systemy abs, vsc, ba, trc czy co tam jeszcze mam, są skalibrowane pod konkretne wymiary, w tym też szerokośc opony. A przeciez to w zimie one maja najwięcej roboty, więc niech działają jak należy. Skoro już kapcie nieco szerokie, to postanowiłam dobrac opony o wysokim indeksie przyczepności na mokrym i chwalone za dobre odprowadzanie wody. Mam rozmiar 225/45R17, ma ktos jeszcze takie? Ceny dobrych opon dla tego rozmiaru to powyżej 2000 za komplet  :shock: Poprzedniego aurisa na 15' kołach załatwiłam nokianami za 800 zł komplet - nówki sztuki.
Poniżej moi faworyci. Wszystkiem mają indeks przyczepności na mokrym C, tylko Pirelli ma B i chyba ku niej bym sie skłaniała... co poradzicie? Które wybrać?:

Pirelli sottoZero Serie III 225/45 R17 91H od 505 zł
Bridgestone Blizzak LM-32 225/45 R17 około 450 zł
Continental ContiWintCont TS830P 225/45 R17 około 560 zł
Dunlop SP Winter Sport 4D 225/45 R17 około 495
GOODYEAR UG 8 Performance 225/45 R17 (UG 9 nie znalazłam w rozmiarze 17) około 490 zł
Michelin ALPIN 5 225/45 R17 około 540 zł
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2014, 10:40:44 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #507 dnia: 30 Września 2014, 11:07:45 »
w Hondzie mamy Blizzaka LM-32 i zimą w mieście (i na trasie) sprawuje  się b. dobrze
w tej cenie będąc na twoim miejscu wybrałbym te opony
TIIDA '09

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #508 dnia: 30 Września 2014, 12:12:47 »
Ewentualnie jeszcze ta:
http://znaneopony.pl/opony-zimowe-osobowe-i-suv/5370-225-45-r17-94h-wr-d3-xl.html
Mam sentyment do Nokianek, dobrze mi się jeździło na nich poprzednim aurisem... nie wiem co dokładnie oznacza XL, to chyba jeakies dodatkowe wzmocnienia, ale chyba moge takie zamontować? Indeks nośności i prędkości ma większy niz potrzebuję, ale to pewnie w niczym nie przeszkadza. No i cena około 440 zł brzmi lepiej dla portfela  :cheesy:
Żyj i daj żyć innym.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #509 dnia: 30 Września 2014, 13:09:29 »
Zwróć uwagę, że nie robią ich w większej szerokości niż 225, bo pewnie "jodełka" gorzej odprowadza wodę przy większych szerokościach, dlatego też sam wybrałem WR A3 bo robią je nawet w rozmiarze 20'/285 więc powinny równie dobrze działać dla samochodów większych/szybszych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl