Autor Wątek: Tuning mechaniczny i modyfikacja mapy  (Przeczytany 24052 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Tuning mechaniczny i modyfikacja mapy
« Odpowiedź #60 dnia: 05 Sierpnia 2015, 10:23:59 »
Jedyne co mu powiedzieli, to że nie podejmą się modyfikacji mapy. O przeróbkach mechanicznych nie było mowy.. ;)

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 05 Sierpnia 2015, 10:25:17 »
Ludzie pol wieku temu wyladowali na ksiezycu, wydaje mi sie ze sa w stanie ogarnac aurisa :P Ale kwestia oplacalonosci/kosztow jest showstopperem czesto.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #62 dnia: 05 Sierpnia 2015, 11:14:45 »
Bo w to, że ogarnie bez zająknięcia 2.0 zamiast 1.6 z tymi wszystkimi Valvematicami i całym ekobajzlem to szczerze wątpię, aczkolwiek może niedługo spróbuję

1zzfe pasi p&p zamiast 3/4zzfe i chodzi na kompie z 4zz - co prawda pelna moc dostaje dopiero po wymianie softu kompa ale i tak jest duza roznica. (soft byl przegrywany pomiedzy kompami bo wtyki nie pasowaly natomiast w x-zrfae kompy sa identyko)

Przypuszcam ze tu bedzie podobnie choc wyskakujacy check na starym ecu mnie nie zaskoczy :)

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #63 dnia: 05 Sierpnia 2015, 13:44:38 »
Właśnie tego się obawiam. Problemem to nie jest, bo jak trzeba będzie, to i na SA się taki silnik postawi,  tylko chciałbym, żeby było jak najmniej sytuacji, która wiele razy się powtarzała i powtarza:

"Panie, bo ja w internecie czytałem, że wystarczy wymienić słupek". Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że o ile przerzucenie "słupka" to - powiedzmy - dniówka, o tyle żeby to jeździło i nie pluło co chwilę inną kontrolką, to się nieraz trzeba poważnie napocić  :-)
3VZ.pl

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #64 dnia: 05 Sierpnia 2015, 14:26:50 »
na SA się taki silnik postaw

Ktore SA ogarnie 2 walki vvti i do tego zmienny lift (oczywiscie mowie o pelnej obsludze bo przestawic vvt z min na max to kazdy potrafi) - do 2zzge juz kilka podejsc mielismy - w najlepszym setupie silnik dzilal - klima nie ;)

Przerzucenie slupka trzeba na wlasnych rekach poczuc - jak ktos nie bedzie na tyle odwazny to sie nie dowiemy - najlepiej kupic rozbitka jakby cos brakowalo do pelni szczescia.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #65 dnia: 05 Sierpnia 2015, 16:41:29 »
Ktore SA ogarnie 2 walki vvti i do tego zmienny lift (oczywiscie mowie o pelnej obsludze bo przestawic vvt z min na max to kazdy potrafi) - do 2zzge juz kilka podejsc mielismy - w najlepszym setupie silnik dzilal - klima nie ;)

Już nie przesadzajmy z tą unikalnością 2zz ponieważ skoro sr ve jest ogarniane przez SA to czemu byłby problem z 2vvti ze zmiennym liftem?

Problem jest ogólnie ze stroicielami i naszymi przyzwyczajeniami do kosztów bo już widzę reakcję właściciela t.aurisa jak miałby kupić SA i go wystroić  :o

A ogólnie dla mnie wszystkie mody w populusach typu auris 1,6 są wywalaniem kasy w błoto chyba że ktoś sam sobie dłubie i coś w wolnych chwilach skleci. Reszta rozwiązań typu słupki, turbeczka itp. jest chybiona i to na maxa.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #66 dnia: 05 Sierpnia 2015, 17:06:31 »
Dwa wałki nie stanowią problemu, a kwestię zmiennego liftu ująłbym tak: jaka jest realna korzyść z jego wykorzystania, jeśli stroimy silnik pod osiągi, a nie ekologię ? 5KM przy WOT i 5-10Nm w średnim zakresie ? A i w to ciężko mi uwierzyć. Poza tym, jak już zostało napisane: kto to wystroi... ?

Pomijam kwestię, że prawie 30 lat temu 4A-GE miał bardzo zbliżone parametry (125KM względem obecnych 132 i 148Nm względem obecnych 160), nie wspominając o silver czy black topie, które miały parametry z trochę innej półki. I to wszystko bez zmiennych faz, liftów i innych cudów na kiju, a działało (i działa do dziś).

Osiągi takiej seryjnej, 125-konnej E9 względem Aurisa 1.6...no, ten, tego, ekhm...  :cheesy:

Gdyby mi przyszło takie auto rzeźbić i robić z tego na siłę hot hatcha, to poszedłbym dwoma drogami:

1) jeśli N/A to Beams, bo o 2ZZ już chyba wszystko i wystarczająco dosadnie zostało napisane
2) jeśli dmuchać, to albo 4A-GZE albo 3S-GTE

Swoją drogą, w ramach OT: widziałem dziś strasznie głupie auto, wprost idealne do denerwowania ludzi. Zwróciłem uwagę dopiero, kiedy kończyła mi się dwójka, a on wciąż był lekko z przodu. Pierwsza Zafira OPC  :cheesy:
3VZ.pl

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #67 dnia: 05 Sierpnia 2015, 17:19:25 »
1) jeśli N/A to Beams, bo o 2ZZ już chyba wszystko i wystarczająco dosadnie zostało napisane 2) jeśli dmuchać, to albo 4A-GZE albo 3S-GTE

No widzisz wszystko się zgadza tylko zadam pytanie po co ??? Oczywiście pomijam fakt chęci ma-sturbowania się przed kompem że inni się m-asturbują przed kompem  <zalamka> na widok mojego "projektu"

Jeżeli chce ktoś taniego hot hacza kupuje coś w stylu czt wtedy ma 1t. masy osiągi porównywalne z szybkawymi V8 w marketingu wieśwagenowym byłoby to oznaczone "s"/"rs" :cheesy:
Jak ktoś chce n/a to hanka civic typeR ewentualnie coś z 2zz chociaż ten silnik jest delikatnie mówiąc taki sobie.
A ja ktoś chce tanio i wygodnie z lpg to wystarczy Lex GS2 V8 który przyjemnością jazdy robi miazgę z w/w wynalazków już nie wspominając o aurisie 1,6  :) ...no i w GSku tuning można ograniczyć do lekkich felg i LSD  :good: 

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 05 Sierpnia 2015, 17:24:41 »
Jak ktoś chce n/a to hanka civic typeR
Była już tutaj taka jedna  297 KM <glodny>
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,19338.0.html

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #69 dnia: 05 Sierpnia 2015, 17:32:24 »
Była już tutaj taka jedna  297 KM  http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,19338.0.html

I widzisz tu są zagwostki tuningu bo hondzia fajna ale podejrzewam że jej mody razem z zakupem kosztowały więcej niż np: evo9 po wstępnych 400km/550Nm...gdzie wszystko podane jest na tacy a co najważniejsze  nie fwd  :cheesy:
No awiadomo co evo9 w w/w sutupie zrobi z FWD 0-100km/h  :grin:

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 05 Sierpnia 2015, 17:42:14 »
Jedno Evo IX jeździ po Wrocławiu jako pokazówka warsztatu samochodowego.
Nie raz widziałem co potrafi ale nie wiem czy jest skrobnięty.Jeżeli jest to seria to mi by w zupełności wystarczyło  :cheesy:

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 05 Sierpnia 2015, 17:48:33 »
Jakbyś chciał to mam bardzo ładną 9 z drobnymi modami  - za okolicę stowki do wzięcia.
Akurat rozwiązano by tym większość problemów autora i wygenerowało kupę nowych...
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2015, 17:52:54 wysłana przez tomasz.k »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #72 dnia: 05 Sierpnia 2015, 17:51:48 »
Jakbyś chciał to mam bardzo ładną 9 z drobnymi modami

To muszą być dobre mody żeby się sprzedała  :) za 100k. Chyba że to czerwony RSik  :grin:

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #73 dnia: 05 Sierpnia 2015, 18:05:31 »
i wygenerowało kupę nowych...

:cheesy: :good:
3VZ.pl

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #74 dnia: 05 Sierpnia 2015, 20:06:29 »
Dwa wałki nie stanowią problemu

No niestety stanowia bo potrzebujesz do nich zupelnie osobnych map - jesli ktos stroi vvti to ogranicza je do 2 stanow bo tak sie da ( tak samo jak to bylo w 4age - tam vvt (bez i) jest 2 stanowy)

wg mnie jedyny sens pakowania nowego slupka do aurisa to jakas konkretna awaria starego silnika.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl