Autor Wątek: ASO - Jakie korzyści bo koszt duży  (Przeczytany 15759 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kolnaki

• Toyot Leżący
  • *
ASO - Jakie korzyści bo koszt duży
« dnia: 03 Sierpnia 2015, 09:12:18 »
Witam,
Przeszukiwałem forum chcąc znaleźć odpowiedź czy warto serwisować w ASO. Są wpisy ale archaiczne.

Koszt przeglądu to 850 - 1200 zł.
W zasadzie obejmuje wymianę filtórw i oleju + plus jakieś tam kontrole.
Wymina oleju i filtórw gdziekolwiek to koszt 200-400 zł razem z zakupionymi przez siebie materiałami.
Podstawową weryfikację samochodu robię przy corocznej rejestracji.
Zatem - jaka jest wartość dodana ASO.
- Czy Toyota będzie partycypowała w kosztach naprawy jeśli samochód padnie a awaria była poważna?
- Jeśli odkupują samochody to tylko serwisowane w Toyocie i czy po cenach korzystnych dla sprzedającego?

Czy znacie warsztaty godne polecenia w Warszawie w tym ASO?

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: ASO - Jakie korzyści bo koszt duży
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Sierpnia 2015, 09:29:31 »
- po 15 tys wymiana oleju, filtra oleju, uszczelki pod korek oleju + przegląd zgodnie z książką serwisową w ASO koszt 790 pln - Kraków
- jeżeli auto jest na gwarancji to ASO nie może odmówić naprawy, nawet jeśli przeglądy były robione po za ASO zgodnie z wytycznmi z książki serwisowej
- jak będziesz chciał sprzedać auto w salonie to licz się z tym że obniżą cenę o dobre pare tysięcy od ceny rynkowej, nie zależnie od tego czy były robione przeglądy w ASO, salon musi na aucie zarobić

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Sierpnia 2015, 09:31:49 »
Ja przegląd w ASO robię z powodu posiadania Gwarancji Plus.  Świece i olej kupiłem we własnym zakresie i tylko na tych dwóch elementach zaoszczędzilem 320zl.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2015, 10:01:34 wysłana przez RobRoberto »

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Sierpnia 2015, 09:43:06 »
Cytuj (zaznaczone)
Jeśli odkupują samochody to tylko serwisowane w Toyocie i czy po cenach korzystnych dla sprzedającego?
Kiedyś program Toyota Pewne Auto opierał się tylko na Toyotach z polskiego salonu i serwisowanych w ASO. Teraz w ofercie mają również auta sprowadzone..  :) 
Cytuj (zaznaczone)
Czy Toyota będzie partycypowała w kosztach naprawy jeśli samochód padnie a awaria była poważna?
W feralnych dieslach 2.2 można było liczyć na dobrą wolę w przypadku poważnej awarii silnika w okresie pogwarancyjnym jeśli auto miało ciągłość serwisową... Zastanawiam się jednak co tam poważnego może się w Aurisie zadziać?
Pamiętaj, że na przegląd do ASO możesz pojechać ze swoim olejem i filtrami, które kupisz taniej na własną rękę.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Sierpnia 2015, 10:49:43 »
Przeszukiwałem forum chcąc znaleźć odpowiedź czy warto serwisować w ASO. Są wpisy ale archaiczne.

Koszt przeglądu to 850 - 1200 zł.

Czy warto czy nie to każdy musi odpowiedzieć sobie sam.
Podane kwoty też są względne (dla jednego za tyle warto , inny zrobi to poza aso za 1/2 czy 1/3 w/w kwot).

Ja jestem na bieżąco z cenami (wybieram się na dniach na tzw. przegląd po 5-ciu latach).
Znalazłem w domu faktury za tzw. przeglądy po 2 , 3 i 4-ech latach (czyli załapałem "małe" i "duże" przeglądy).

Kwoty na fakturach 360-390 pln + mój olej za każdym razem za ok. 160-170 pln.
Nie kazałem nigdy wymieniać filtrów (bo albo nie był na nie czas w/g książki lub zrobiłem to sam we własnym zakresie).

Offline kolnaki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Sierpnia 2015, 11:41:11 »
Szanowni,
To się doprecyzuję: CZY SĄ JAKIEŚ KORZYŚCI PO ZAKOŃCZENIU GWARANCJI.
Jesli warsztat oferuje tę samą usługę za 1/2 ceny to PO CO odstawiać samochód do ASO.
Czy ASO MA MOŻLIWOŚĆ sprawdzenia samochodu lepiej niż warsztat (sprawdzony warsztat).

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Sierpnia 2015, 11:47:26 »
brak korzyści

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Sierpnia 2015, 12:11:39 »
Korzyści:
- god will - czyli jak serwisujesz u nich to później czekają Cię mniejsze lub większe korzyści. Ja na przykład oberwałem jakiś czas temu osłonę silnika. Dzięki temu, że się "znamy" zamontowali mi ją za darmo. Ktoś inny na forum pisał o koszcie bliskim 100zł.
- gdy mnie jakiś czas temu martwiły dziwne odgłosy stukania przy zmianie zwrotu jazdy (przud-tył), kompleksowe sprawdzenie stanu pojazdu wyniosło mnie 0zł. (okazało się, że pukają klocki hamulcowe na prowadnicach przez skorodowane tarcze).
- przy sprzedaży auta kompletna, pełna, pięknie wyglądająca książka serwisowa.

Ja wybieram ASO ze swoimi częściami oraz płynami.
- podczas ostatniego przeglądu i tak wybrałem płyny i części ASO ponieważ dostałem bardzo dobrą ofertę cenową.

ASO Rumia polecam!

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Sierpnia 2015, 23:30:27 »
Czy ASO MA MOŻLIWOŚĆ sprawdzenia samochodu lepiej niż warsztat (sprawdzony warsztat).
w aso znają dany model bo przewija im sie w setkach egzemplarzy i nie robią druciarstwa , a w warsztacie -  wystarczy pooglądać "będzie pan zadowolony" na tvn turbo.
Jak chcesz przyoszczędzić to bzdety rób w warsztacie , a grubsze i skomplikowane  rzeczy w aso. Łatwiej w razie czego wyegzekwować odszkodowanie za żle zrobioną robote od aso niż od mietka ze stodoły.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2015, 23:37:17 wysłana przez bazi »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Sierpnia 2015, 23:49:37 »
Właśnie u takich Mietków w pseudo warsztatach nagrywane są te programy. Takie warsztaty powoli kończą swoją działalność nie wytrzymując konkurencji. Swoją drogą bardzo jestem ciekawy, czy Pan Woroniecki podeśle kiedyś autko do jakiegoś ASO i jak wypadną specjaliści?

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Sierpnia 2015, 00:36:29 »
nalezy pamietac o tym ze w ASO pracuja wymieniacze czesci, a nie naprawiacze.

Offline KubaCh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Sierpnia 2015, 08:04:42 »
Poprzednie auto (Audi A6, 2.5 TDI) serwisowałem poza ASO - jak kupiłem, to mi się wydawało, że samochód z popularnym silnikiem można serwisować u każdego "pana Mietka", bo każdy się na tym zna. Serwisowałem - i ciągle coś się psuło. Jak po 2 latach znalazłem warsztat specjalizujący się w Audi, to nagle samochód przestał się psuć, poza przeglądami nie zaglądałem do serwisu i generalnie byłem na kilka tysięcy na rok bogatszy.

Więc moje zdanie jest takie - nie jest tak ważne czy to ASO (ma swoje zalety - wpisy w książce serwisowej, łatwość odsprzedaży samochodu, akcje serwisowe na bieżąco, często również dobra lokalizacja i kawa na miejscu) czy dobry warsztat specjalizujący się w danej marce (zwykle będzie 20-30% taniej). Byle nie "pan Mietek", który naprawi każde auto, a jak trzeba to i z naprawą odkurzacza i pralki sobie poradzi. Feu Vertów i innych podobny sieci też nie polecam poza prostymi czynnościami typu wymiana oleju.

Jeszcze jedna uwaga - podczas corocznego przeglądu w SKP sprawdzają tylko elementy mające wpływ na bezpieczeństwo (zawieszenie, hamulce, układ kierowniczy), ewentualnie znajdą jakieś grube rzeczy w silniku (przez analizę spalin) - nikt nie przypilnuje za Ciebie wymiany płynów, rozrządu czy nie sprawdzi w jakim stanie jest osprzęt silnika. To musi zrobić jakiś mechanik, któremu takie czynności się zleci (i mu się za to zapłaci).

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Sierpnia 2015, 21:48:18 »
na pewno za duży przegląd w ASO z własnym olejem zapłaciłeś 360-390 pln?

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Sierpnia 2015, 22:07:21 »
to chyba nie realne 300zł za taki przeglad

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Sierpnia 2015, 22:45:31 »
na pewno za duży przegląd w ASO z własnym olejem zapłaciłeś 360-390 pln?

To koszt samej tylko robocizny, bez zadnych gratów. Manele przywozi swoje, albo wymienia sam , to i taka kwota by chyba wyszla.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl