Odwiedziłem kolejnego machanika (co za krucjata :bpray) no i zaproponował uzycie środka przeczyszczjącego silnik. Stosuje sie go przed wymianą oleju - wlewa do starego oleju silnik chwile pochodzi 3-10 min i wylewa sięnowy olej.
Ponoć moj silnik jest strasznie zasyfiony. I kanaliki doprowadzające olej do popychaczy/napinaczy moga być zapchane. W.g. mechanika dobrze by było też sprawdzić cisnienie oleju.
Niestety mechanik nie znał nazwy tego preparatu ale znalazłem juz 6 róznych produktów, jednak zaniepokoił mnie fakt ze niekture preparaty maja jakies kwasy (poza Xeramic - ENGINE FLUSH) czy nie uszkodze sobie swojego vvti'a :chmmm ??
Zmieszczam zestawienie tego co znalazłem mam nadzieje ze mi to wybaczycie :roll :
K2 - MOTOR FLUSHPreparat do płukania wnętrza silnika, łatwy w użyciu - wystarczy wlać do oleju przed jego wymianą (na 5 minut). Usuwa osady obniżające moc, rozpuszcza gumę, nagar, uwalnia stukające pierścienie i popychacze. Zawiera składniki zabezpieczające silnik podczas płukania. Wskazane jest stosowanie przynajmniej przed każdą główną naprawą silnika.
Cyclo - MOTOR FLUSH C-19 Preparat do płukania wnętrza silnika, łatwy w użyciu - wystarczy wlać do oleju przed jego wymianą. Usuwa osady obniżające moc, rozpuszcza gumę, nagar, uwalnia stukające pierścienie i popychacze. Zawiera składniki zabezpieczające silnik podczas płukania. Wskazane jest stosowanie przynajmniej przed każdą główną naprawą silnika.
Atas - FLUSH 2000 Płyn przeznaczony do dokładnego płukania każdego silnika spalinowego przed wymianą oleju silnikowego na nowy. Czyści zabrudzone a nawet zatkane magistrale olejowe, usuwa osady i naloty z tłoków, pierścieni tłokowych, układu rozrządu i zaworów. Stosowanie go poprawia krążenie oleju, przywracając silnikowi pełną moc i wysokie osiągi. Może być stosowany do każdego oleju mineralnego i syntetycznego.
Wynns - MOTOR CLEANER Czyści cały układ smarno - olejowy silnika. Rozpuszcza - usuwa nagar, osad, brudy z miski olejowej, kanałów oraz gładzi cylindrów. Chroni nowy olej przez zanieczyszczeniem. Zabezpiecza powierzchnie metalowe. Uwalnia zapieczone pierścienie tłokowe.
Wynns - OIL SYSTEM CLEANER Usuwa osady i szlam. Czyści układ obiegu oleju w silniku od wewnątrz i zapobiega zabrudzeniu nowego oleju przez pozostałości po starym. Rozpuszcza zanieczyszczenia i osady w skrzyni korbowej i utrzymuje je w zawieszeniu. Zawiera dodatki wysokociśnieniowe jako specjalną ochronę. DO silników benzynowych i wysokoprężnych z lub bez turbodoładowania.
Xeramic - ENGINE FLUSH Produkt płynny, którego użycie pozwala na bardzo szybkie i skuteczne oczyszczenie wnętrza silnika z wszelkiego rodzaju nagarów, osadów lub innych zanieczyszczeń w niecałe 10 minut. Produkt całkowicie bezkwasowy. Zqwiera dodatki antyścierne, antykorozyjne oraz przeciwutleniacze chroniące silnik w trakcie procesu czyszczenia. Pomaga uwolnić zablokowane zawory oraz pierścienie tłokowe, zwiększa stopień sprężania. Eliminuje lub w znacznym stopniu ogranicza emisjęszkodliwych spalin, a także zmniejsza zużycie paliwa. Nie wchodzi w reakcjęz metalowymi elementami silnika. Pozwala na utrzymanie silnika w doskonałym stanie, zapewniając tym samym jego optymalne osiągi. Zalecany do wszystkich silników benzynowych, diesla oraz zasilancyh LPG (także z turbodaładowaniem). Może być stosowany z olejami mineralnymi lub syntetycznymi.