Autor Wątek: Stuki w silniku  (Przeczytany 14317 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Brick

• Gość
Stuki w silniku
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Kwietnia 2005, 22:14:56 »
dzieki za odpowiedz...to chyba sie od razu wymieni sprzeglo...przebieg zbliza sie do 100kkm a z kazdym dniem jakby stukalo glosniej.... ? Ile ogolnie wytrzymuja sprzegla w tym aucie? Jaka moze byc cena tarczy i wymiany w ASO?

CoOljaCk

• Gość
Stuki w silniku
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Kwietnia 2005, 22:53:31 »
no w moim Yarisie tez cos kolo 105 tys sprzegielko zaczelo od czasu do czasu popiskiwac przy ruszaniu. jednak jakos nie przeszakdz mi to i smigam dalej (teraz mam ponad 130tys i nic sie nie dzieje). jednak pukanie w twoim przypadku jest troche niepokojace  :chmmm

co do trwaloscie sprzegla to oczywiscie zalezy jak kto jezdzi.

ceny w ASO wygladaja nastepujaco:
tarcza sprzegla 240
docisk 456
oczywiscie + robocizna  :athunbsup

Brick

• Gość
Stuki w silniku
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Kwietnia 2005, 23:30:19 »
a moze to jest lozysko oporowe?

CoOljaCk

• Gość
Stuki w silniku
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Kwietnia 2005, 23:47:45 »
no niby po wcisnieciu pedalu sprzegla stukot ustaje...ale co by mialo w lozysku stukac?
lozysko raczej by halasowalo w inny sposob :chmmm

Offline uniorek

• Toyot Leżący
  • *
Stuki w silniku
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Kwietnia 2005, 08:34:20 »
U mnie cos wali niby w łańcuszku rozrzadu (wg. ASO :adremel) podpowiecie mi gdzie takowy sie znajduje ??? :cidea

Dzieki

krystek

• Gość
Stuki w silniku
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Kwietnia 2005, 08:49:17 »
Cytat: uniorek
U mnie cos wali niby w łańcuszku rozrzadu (wg. ASO ) podpowiecie mi gdzie takowy sie znajduje ???

z przodu silnika czyli z lewej strony auta stojac przodem do niego, ale co Ci tam wali? myślęże to dzwięk sięprzenosi, a wogule skąd wiesz że to łańcuch skoro nie wiesz gdzie on jest?myślęże Ci z ASO to roboty se szukali za konkretną kasęi dlatego taką diagnozępostawili

Offline uniorek

• Toyot Leżący
  • *
Stuki w silniku
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Kwietnia 2005, 10:17:47 »
ASO olałem bo chcieli za to 1500 zł (a tak apropo u ojca w starletce pasek rozrzadu zakładali 3 razy  :aduh bo cos im sie synchonizacja sknociło - słyszałem ze tam fachowców nie ma - ASO w Zielonej Górze)

Pojechałem do innego machanika stwierdził ze mam błoto w silniku i zproponował olej shella na przeczyszczenie ale rozrzad to wymienic tez moze.

Coz pojechałem jeszcze do innego mechanika a tam stwierdzili ze to mogą być rownie dobrze zawory, dokładna diagnoze mogą zrobić na zupełnie zimnym silniku - proszą zebym auto zostawił na noc a oni z rana beda go obsłuchiwac. Bo na zimnym silniku cos głosniej stuka.

Rozmaiwałem ze znajomym kiedys miał warsztat teraz rzeczoznawca chyba w PZM mowi ze dla niego to zawory i proponował tez shella wlac, tym bardziej ze jest  błoto w silniku.

krystek

• Gość
Stuki w silniku
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Kwietnia 2005, 10:43:58 »
Cytat: uniorek
(a tak apropo u ojca w starletce pasek rozrzadu zakładali 3 razy  bo cos im sie synchonizacja sknociło - słyszałem ze tam fachowców nie ma - ASO w Zielonej Górze)

no tak
ale tam był pasek a nie łańcuch. Tego sotatniego praktycznie nie wymieniasz (coś chyba przy 300tyś) a z paskiem to inna rozmowa - w zależności od silnika to pomiędzy 90 a 150 tyś.
NO ale nie o tym bo dalej sądzęże to nie to Ci stuka

Offline uniorek

• Toyot Leżący
  • *
Stuki w silniku
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Kwietnia 2005, 14:04:29 »
Odwiedziłem kolejnego machanika (co za krucjata :bpray) no i zaproponował uzycie środka przeczyszczjącego silnik. Stosuje sie go przed wymianą oleju - wlewa do starego oleju silnik chwile pochodzi 3-10 min i wylewa sięnowy olej.

Ponoć moj silnik jest strasznie zasyfiony. I kanaliki doprowadzające olej do popychaczy/napinaczy moga być zapchane. W.g. mechanika dobrze by było też sprawdzić cisnienie oleju.

Niestety mechanik nie znał nazwy tego preparatu ale znalazłem juz 6 róznych produktów, jednak zaniepokoił mnie fakt ze niekture preparaty maja jakies kwasy (poza Xeramic - ENGINE FLUSH) czy nie uszkodze sobie swojego vvti'a :chmmm ??

Zmieszczam zestawienie tego co znalazłem mam nadzieje ze mi to wybaczycie :roll :

K2 - MOTOR FLUSH
Preparat do płukania wnętrza silnika, łatwy w użyciu - wystarczy wlać do oleju przed jego wymianą (na 5 minut). Usuwa osady obniżające moc, rozpuszcza gumę, nagar, uwalnia stukające pierścienie i popychacze. Zawiera składniki zabezpieczające silnik podczas płukania. Wskazane jest stosowanie przynajmniej przed każdą główną naprawą silnika.

Cyclo - MOTOR FLUSH C-19
   Preparat do płukania wnętrza silnika, łatwy w użyciu - wystarczy wlać do oleju przed jego wymianą. Usuwa osady obniżające moc, rozpuszcza gumę, nagar, uwalnia stukające pierścienie i popychacze. Zawiera składniki zabezpieczające silnik podczas płukania. Wskazane jest stosowanie przynajmniej przed każdą główną naprawą silnika.

Atas - FLUSH 2000
   Płyn przeznaczony do dokładnego płukania każdego silnika spalinowego przed wymianą oleju silnikowego na nowy. Czyści zabrudzone a nawet zatkane magistrale olejowe, usuwa osady i naloty z tłoków, pierścieni tłokowych, układu rozrządu i zaworów. Stosowanie go poprawia krążenie oleju, przywracając silnikowi pełną moc i wysokie osiągi. Może być stosowany do każdego oleju mineralnego i syntetycznego.

Wynns - MOTOR CLEANER
   Czyści cały układ smarno - olejowy silnika. Rozpuszcza - usuwa nagar, osad, brudy z miski olejowej, kanałów oraz gładzi cylindrów. Chroni nowy olej przez zanieczyszczeniem. Zabezpiecza powierzchnie metalowe. Uwalnia zapieczone pierścienie tłokowe.

Wynns - OIL SYSTEM CLEANER
   Usuwa osady i szlam. Czyści układ obiegu oleju w silniku od wewnątrz i zapobiega zabrudzeniu nowego oleju przez pozostałości po starym. Rozpuszcza zanieczyszczenia i osady w skrzyni korbowej i utrzymuje je w zawieszeniu. Zawiera dodatki wysokociśnieniowe jako specjalną ochronę. DO silników benzynowych i wysokoprężnych z lub bez turbodoładowania.

Xeramic - ENGINE FLUSH
   Produkt płynny, którego użycie pozwala na bardzo szybkie i skuteczne oczyszczenie wnętrza silnika z wszelkiego rodzaju nagarów, osadów lub innych zanieczyszczeń w niecałe 10 minut. Produkt całkowicie bezkwasowy. Zqwiera dodatki antyścierne, antykorozyjne oraz przeciwutleniacze chroniące silnik w trakcie procesu czyszczenia. Pomaga uwolnić zablokowane zawory oraz pierścienie tłokowe, zwiększa stopień sprężania. Eliminuje lub w znacznym stopniu ogranicza emisjęszkodliwych spalin, a także zmniejsza zużycie paliwa. Nie wchodzi w reakcjęz metalowymi elementami silnika. Pozwala na utrzymanie silnika w doskonałym stanie, zapewniając tym samym jego optymalne osiągi. Zalecany do wszystkich silników benzynowych, diesla oraz zasilancyh LPG (także z turbodaładowaniem). Może być stosowany z olejami mineralnymi lub syntetycznymi.
Cytuj (zaznaczone)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl