Autor Wątek: Toyota auris - montaż gazu i VSC PRUFEN  (Przeczytany 5322 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline meserszmit007

• Początkujący
Toyota auris - montaż gazu i VSC PRUFEN
« dnia: 16 Sierpnia 2015, 14:30:19 »
Witam serdecznie , mam nurtujący problem z moją Toyotą. Otóż ostatnio założyłem gaz i od tamtego momentu na komputerze pojawia mi się informacja "VSC PRUFEN". Wiem że z olejem jest wszystko w porządku , mechanik mówił że to wina mieszanki i poprzez komputer wyłączył to powiadomienie, ale tylko na 3 dni i znowu się wyświetla. Czy mógłby ktoś z was , forumowicze powiedzieć co to dokładnie oznacza i jak się tego pozbyć? Czy to możliwe że to wina zamontowania gazu?

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota auris - montaż gazu i VSC PRUFEN
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Sierpnia 2015, 15:27:52 »
skoro:
Cytuj (zaznaczone)
założyłem gaz i od tamtego momentu na komputerze pojawia mi się informacja "VSC PRUFEN"
...to z pewnością jest to wina zamontowania gazu
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline rencista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpnia 2015, 18:12:52 »
Komunikat VSC PRUFEN nie ma nic wspólnego z zagazowaniem. To błąd kontrolii trakcji a dokładniej któregoś z czujników przy kole bądź sterownika.

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Sierpnia 2015, 20:35:34 »
a nie pojawia się check engine ? z własnego doświadczenia jak coś jest nie tak z silnikiem
(u mnie np z cewką zapłonową D tak było) to pokazuje się na przemian check engine i check VSC

jak miąłem problemy z czujnikiem ABS przy lewym tylnym kole to było check brake, check ABS i check VSC,

Wiec jeśli masz jeszcze check engine to problem z silnikiem
jeśli samo VSC to nie jest to problem z z czujnikiem przy kole ( bo miałbyś dodatkowo choćby check abs) tylko najprawdopodobniej z samym VSC

Tak czy tak pojedz gdzieś gdzie mają tester toyoty i niech sprawdzą co dokładnie jest nie tak bo tak to wróżenie z kart.

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Sierpnia 2015, 21:21:51 »
dokładnie tak, jak rzecze kingcin, a jeśli usterka pojawiła się po montażu gazu, to na 99% "spece" coś po drodze sp...lili (urwali, rozłączyli itp.)
"I love the smell of flames early in the morning..."

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl