Autor Wątek: Zmiana oleju czy remont silnika?  (Przeczytany 14880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adrdro

• Toyot Leżący
  • *
Zmiana oleju czy remont silnika?
« dnia: 18 Sierpnia 2015, 22:24:16 »
Po kilkumiesięcznej eksploatacji mojej CVerso okazało się, że bierze mi ok 1L oleju (Castrol Edge 5W30) na 1500km, czyli całkiem sporo, choć wiem, że początkowe modele miały z tym problem (moja jest 12.2004).

Cały garaż pod autem wyłożony tekturami - sucho.
Żadnych wycieków też nie zauważyłem, nie dymi w ogóle.

Przebieg teoretycznie 189k.

No i teraz tak...

Myślałem, żeby zmienić olej na półsyntetyk (może by trochę uszczelnił?)

Gadałem dziś z moim mechanikiem o ewentualnym remoncie, ale powiedział, że bardzo ciężko w sklepach o dobre pierścienie i uszczelniacze.

Wiem, że temat był wałkowany kilka razy i nawet podobny wątek w tym dziale był, tylko tam autor szukał silnika na zmianę, a ja myślę raczej o:
1. albo zmianie oleju -  czy to w ogóle coś da?
2. remoncie silnika - na kilka lat mam nadzieję, miałbym spokój, jeśli oczywiście byłby dobrze zrobiony.

Czy moglibyście się w tym temacie wypowiedzieć? Da się w ogóle zdiagnozować jakoś koniec silnika bez zbędnej ingerencji?

Offline adblock

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zmiana oleju czy remont silnika?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpnia 2015, 22:32:45 »
Olej można zmienić bez problemu na klasę niżej. Jeżeli masz syntetyk to zmień na półsyntetyk. Co do remontu sprawa pewnie kosztowna. Początkowe modele do 2008 roku borykały się z zapiekającymi się pierścieniami. Dopiero później zmienili kształt rowka w tłokach i sprawa się poprawiła. Przy remoncie trzeba by wymienić tłoki. Moja miała taki remont przy 50 tys. km - robił to serwis. Bierze olej ale tak mało, że od wymiany do wymiany (15 tys.) dolałem może 200ml.
Diagnostyka Toyota, kodowanie wtryskiwaczy. TANIO. Kontakt na PW

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpnia 2015, 22:49:36 »
Kolego adrdro wyczyść silnik płukanką BG109. Zalej porządny olej wg zalecanej do Twojego silnika normy, obserwuj zużycie oleju, a potem kombinuj z droższymi rozwiązaniami. Olej 5W30 oczywiście.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpnia 2015, 07:10:04 »
Moim zdaniem zmiana oleju, nic nie pomoże.
Najprawdopodobniej czeka cię remont silnika......
Obi

Offline adrdro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sierpnia 2015, 09:51:04 »
Jeśli miałbym się nastawiać na remont...

Tak jak napisałem na początku mój mechanik twierdzi, że ciężko o dobre części (pierścienie i uszczelniacze)

Może macie wiedzę, gdzie mogę nabyć ewentualnie coś porządnego? Oprócz ASO oczywiście :D

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sierpnia 2015, 10:46:05 »
a czemu nie aso?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpnia 2015, 16:58:45 »
zanim cokolwiek kupisz nalezy zweryfikować blok.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sierpnia 2015, 19:55:26 »
1.8VVti z początkowej linii produkcyjnej borykały się z problemem brania oleju,poprzez wadliwą konstrukcję. Była akcja serwisowa Toyoty na wymianę tych silników na nowsze z wersji poliftingowej. Mają one inne oznaczenie ,już nie pamiętam jakie, wiem że charakterystycznym wyznacznikiem był bagnet oleju z niebieskawą lub zielonkawą kreską. Oraz,to że wchodzi do tych silników o 0.4 litra więcej. Wiele osób borykało się z tym problemem wynikającym chyba ze złego zaprojektowania pierścieni olejowych. Najtańszym i najlepszym wyborem jest poszukać Corolli ,Verso, lub Ave z tym silnkiem  z rocznika 2008 i przełożyć.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Sierpnia 2015, 09:25:26 »
Pytałem dwóch mechaników, twierdzili, że remont silnika powinien kosztować 3-4 tys, więc to chyba jest najtańsze rozwiązanie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Sierpnia 2015, 09:38:19 »
jesli blok sie nadaje.

Offline adrdro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Sierpnia 2015, 10:00:20 »
Cytuj (zaznaczone)
Była akcja serwisowa Toyoty na wymianę tych silników na nowsze z wersji poliftingowej.

No właśnie, czy jeśli moja CVerso miałaby być objęta taką akcją serwisową, to czy w systemie Toyoty będzie jakiś ślad po tym.

Dla przypomnienia auto jest sprowadzone z DE i kupione w PL. Książce serwisowej bym raczej nie wierzył.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Sierpnia 2015, 11:26:23 »
Cytuj (zaznaczone)
Była akcja serwisowa Toyoty na wymianę tych silników na nowsze z wersji poliftingowej.

No właśnie, czy jeśli moja CVerso miałaby być objęta taką akcją serwisową, to czy w systemie Toyoty będzie jakiś ślad po tym.

Dla przypomnienia auto jest sprowadzone z DE i kupione w PL. Książce serwisowej bym raczej nie wierzył.
Nie będzie.
System Toyoty umozliwia podgląd tylko serwisowanych aut w kraju, no chyba że npiszesz do niemieckiego ASO to może dostaniesz info. 
Obi

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Sierpnia 2015, 11:43:16 »
Nie będzie. System Toyoty umozliwia podgląd tylko serwisowanych aut w kraju, no chyba że npiszesz do niemieckiego ASO to może dostaniesz info. 
Będzie.
Naprawy gwarancyjne są w jednej bazie, do której jest dostęp ze wszystkich krajów.

Offline adrdro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Sierpnia 2015, 13:26:54 »
Dzięki za wszystkie odp.

Jeszcze jedno. Czy w tych bazach czy to PL czy DE będzie info czy moje auto kwalifikowało się do takiej naprawy jeśli w ogóle?

No bo jakoś te wadliwe silniki musieli identyfikować. Rozumiem, że partia produkcyjna czy coś, ale chyba po VINie powinni dojść, czy było serwisowane czy nie oraz czy powinno być serwisowane czy nie?

Choć po takim czasie nie wydaje mi się, żebym coś podziałał, nawet jeśli auto powinno przejść akcję serwisową.

Offline paba

• Toyot Spamer
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl