Autor Wątek: Klekotanie w silniku podobne do zaworów.Co to może być?  (Przeczytany 60339 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Klekotanie w silniku podobne do zaworów.Co to mo¿e byæ?
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Maja 2005, 16:51:58 »
u mnie znowu zaczelo , mniej stuka na supremie a na zwyklej PB95 z BP stuka jeszcze glosniej, nie wiem chyba jakas wada silnika ale juz sam nie wiem czy tylko paliwo jest tutaj winowajcą   :bojjjjjjjjjj
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

gumis24

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Czerwca 2005, 15:11:51 »
u mnie znowu zaczelo , mniej stuka na supremie a na zwyklej PB95 z BP stuka jeszcze glosniej, nie wiem chyba jakas wada silnika ale juz sam nie wiem czy tylko paliwo jest tutaj winowajcą .
U mnie jest dokładnie to samo!

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Czerwca 2005, 16:40:48 »
trza zmiejszyc jeszcze kat wyprzedzenia zaplonu tak zeby nie stukalo ja tak zrobilem, a glos podobny do klekotania moze byc spowodowany nagarem w komorze spalania podobno :-(
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

gumis24

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Czerwca 2005, 11:11:08 »
Czyli jeszcze opóźnić zapłon?

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Czerwca 2005, 13:57:16 »
niestety tak ale nie mniej niz 5st. na fabryczbnuym ustawieniu dzwoni jak holera tak ze czlowieka szlag trafia, poluzuj srobki leciutko tak zeby nie dalo sie rady luzno obrocic rozdzielaczem, zaznacz terazniejsze polozenie jakims szpikulcem i puknij w rozdzielacz od gory leciusinko zeby go poruszyc w twoja strone wystarczy leciusienka zmiana polozenia o 1mm i czuc roznice w dzwonieniu i daj tak zeby przestał dzownic. najlepiej sprawdzac to na goroacym silniku dajac mu na drodze mocno po pizdz... :-)
jak nie dzwoni zostawic.
to jest oczywiscie sztubacki sposob bez uzycia lampy, ja wiem tyle ze mam ust. miedzy 5 a 10st. ale ile dokladnie ...tankuje supreme teraz bo ma najlepsza relacje ceny do jakosci zwyklej nie tankuje bo szlag mnie trafai jak slysze non stop dzwonienie :twisted:
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

gumis24

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Czerwca 2005, 18:04:35 »
Dziś wróciłem z wesela i niewiele widzęna oczy ale jutro spróbujęgo przestawić i napiszęjakie są efekty.Mam nadziejęże to będzie przyczyną bo to klekotanie doprowadza mnie do furii

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Czerwca 2005, 09:18:06 »
Cytat: gumis24
Mam nadziejęże to będzie przyczyną bo to klekotanie doprowadza mnie do furii

w toyocie to sie zgodze ale w poldku to prawie norma po 100000km :lol:  :-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

gumis24

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Czerwca 2005, 10:01:32 »
Croom,uratowałeś moją rolkęprzed wodowaniem w Odrze!Opóźniłem odrobinęzapłon(przestawiłem aparat o 1-1,5mm) i nie dość że klekot prawie całkowicie ustał to jeszcze rolka jakaś żwawsza odrobinęsięzrobiła.Dzięki bardzo za radę. :bbravo

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Czerwca 2005, 15:08:00 »
No problemo, dobrze ze nie robiłes remontu silnika  :lol:
Kat 10st.  to optymalne ustawienie dla idealnej benzyny 95oktanowej ktorej chyba nigdy w polsce nie uswiadczymy.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Czerwca 2005, 12:05:16 »
Croom,  czyli jak stoje przed autem to ok 1 mm w moją stronę?
Mnie niby klekocze tylko po zapaleniu autka rano i to  przez ok 5 sek. ale mozna poeksperymentować :wink:

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Czerwca 2005, 18:33:42 »
Cytat: Toyo69
Croom, czyli jak stoje przed autem to ok 1 mm w moją stronę?

dokladnie , przejedziesz sie i zobaczysz, na pewno stukanie bedzie mniejsze ale nie przesadz bo autko nabierze slamazarności :-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Czerwca 2005, 19:01:52 »
Cytat: Croom
przejedziesz sie i zobaczysz, na pewno stukanie bedzie mniejsze

Mnie w czasie jazdy nic nie stuka nawet jak na 5 przy 60 km/h dam do dechy, stuka tylko jak zapalęrano po nocy i to przez ok 5 sek. przewaznie jak już włącze radio i pozapinam pas jest OK.
Dlatego tak se myśle może lepiej nic nie kopać :?

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Czerwca 2005, 14:06:55 »
wlasnie, ja leje teraz PB98 i jest oniebo lepiej na 10st. nic nie stuka, bede lał 98 bo jak to moj znajomy ktory zna kilka osób zwiazanych ze stacjami w polsce oszukują i jak sie leje 98 to sie ma juz na pewno 95oktanow alebo wiecej ale na pewno juz nie mniej :-)a jak sie leje 95 to prawie zawsze cos mniej.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

pawson

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Lipca 2005, 07:59:46 »
u mnie sa nastepujace objawy: stuka w okolicach 2tys obrotow na kazdym biegu po dojsciu do 2,5 tys obrotow dzwiek zanika.
Corolla 1,4 VVTi 2000r
Bylem wczoraj w ASO (jako rodzina pracownika) i glowny spec po przejechaniu nia jakis 500 m wydal werdykt :

Na 100 % spalanie stukowe. Konieczna wymiana komputera sterujacego silnikiem (ECU). Koszt ok 4tys brutto.
Z tego  co sie dowiedzialem to b. czesta przypadlosc tego modelu. I jesli owe stuki wystapia w trakcie gwarancji to wymieniaja komputer za free.

Gosc powiedzial mi ze poza nieznacznym spadkiem mocy i wkur... dzwiekiem niczym innym to nie grozi i mozna z tym jezdzic.

Ja mam samochod kupiony 4 m-ce temu przez komis wiec mam jeszcze gwarancje KOMISU dzisiaj bede walczyl o wyegzekwowanie jej    :twisted:  

Pozdrawiam

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Lipca 2005, 12:06:35 »
i walcz !!
a co do spalania stukowego to nie zgodze sie z gosciem , tym specem , spalanie stukowe inaczej zwane detonacyjne powoduje ze pomalu rozlatuje sie silnik bez wzglebiania sie w szczegoly.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl