Autor Wątek: Toyota Camry VII - proszę o opinie  (Przeczytany 11850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radwan000

• Toyot Leżący
  • *
Toyota Camry VII - proszę o opinie
« dnia: 02 Września 2015, 11:17:16 »
Jest to mój pierszy post na tym forum więc witam wszystkich  :-)

Moje pytanie jak w temacie. Jak wam się te auta sprawują ? zakładam że kilku posiadaczy znajdzie się na forum.
Byłem bliski zakupu tego modelu, ale po przeczytaniu opini z linku poniżej i problemów jakie mają nowsze camry z dużym zużyciem oleju - zapał mi trochę minął  :thumbdown:
http://www.carcomplaints.com/Toyota/Camry/
Czy dotyczy to także waszych egzemplaży czy jest to loteria i jeden jest ok ,a drugiemu trzeba uzupelniać?

Offline gopiotrek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Toyota Camry VII - proszę o opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Września 2015, 11:33:08 »
Nie wiem co to jest VII generacja - ale zasadniczo problem był z silnikiem 2.4 2AZ-FE w różnych modelach Toyoty, w Camry były to lata 2007-2009 i wpływ na to miał również zlecany - bardzo "cienki" olej 0W20 i 5W20.

W przytoczonym linku znajdują się VINy aut w których sytuacja może się wydarzyć:
http://assets.carcomplaints.com/docs/toyota-TSB-0094-11.pdf

Posiadam takie auto, od początku zalewane jest Castrolem 5W/30 i zużycia oleju nie zauważam.

Cały problem wyniknął podobno w momencie kiedy Toyota wprowadziła do stosowania właśnie te "lekkie" oleje 0W20 i 5W20 zamiast 5W30 w Camry XV40  - a jednocześnie nie dokonała modyfikacji tłoków i pierścieni. Konstrukcja silnika została niezmieniona (dostosowana do 5W30) a ten rzadki olej zaczął powodować przedwczesne zużycie pierścieni co z kolei powodowało przedostawanie się "rzadkiego" oleju do komory spalania.

Pozostałe silniki tj. nowszy 2.5 i 3.5 V6 nie były nękane tymi problemami.

« Ostatnia zmiana: 02 Września 2015, 12:17:50 wysłana przez gopiotrek »

Offline radwan000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Września 2015, 12:38:24 »
Dzięki za szybką odpowiedz

Nie wiem co to jest VII generacja
Posiłkowałem się wikipedią ,a tam było VII   :roll:

Na co generalinie należy zwracać uwagę przy zakupie tego modelu z waszego doświadczenia? Jakieś inne częste usterki które można w łatwy sposób zdiagnozować?

Offline gopiotrek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Września 2015, 13:30:11 »
Moim zdaniem kluczowy jest stan skrzyni automatycznej - jak działa i w jakim stanie jest ATF. Ogólnie skrzynia problematyczna nie jest ale jak ktoś o nią nie dbał i była katowana, to sam rozumiesz...

Sprawdź jak zmienia biegi, czy coś nie terkocze, nie hałasuje, nie wyje, nie popiskuje, czy nie przeciąga, czy nie szarpie przy redukcji (szczególnie przy zwalnianiu, zwalniasz np. od 70km/h do 0, od 140km/h do 70 km/ h) - wszystko to koniecznie przy rozgrzanym układzie napędowym, czyli tak po 20-30 km jazdy. Przy silniku 2.4 masz bagnet do ATFu, wyciągnij i zobacz jaki jest kolor ATFu, czy nie jest czarny i czy nie śmierdzi spalenizną. ATF może być lekko przybrudzony - ale musisz w nim dostrzec oznaki koloru czerwonego/wiśniowego/bordowego.

Układ napędowy Camry XV 40 (2008, 2009) jest bardzo cichy i dopracowany. Skrzynia działa wyjątkowo miękko i dość szybko przerzuca biegi na wyższe, zniechęcając tym samym do sportowej i dynamicznej jazdy a zachęcając do oszczędnego podróżowania. Wyjątkiem jest 1 bieg - pierwszy bieg jest bardzo zrywny. 2 już troszkę spokojniej - ale jeszcze dynamicznie. A kolejne biegi to już leniwa jazda amerykańskim kanapowcem.

Reszta jest do ogarnięcia, auto mechanicznie jest dosyć proste to i ewentualne naprawy nie będą skomplikowane.

Powodzenia!

PS. Moim zdaniem ten samochód jest genialny w swojej prostocie, fani Europejskiej motoryzacji jeszcze długo tego nie zrozumieją (o ile kiedykolwiek). Nadaje się bardzo jako samochód rodzinny, ponieważ jest duży i pojemny, a przez miękkie zawieszenie zniechęca do sportowej jazdy.

« Ostatnia zmiana: 02 Września 2015, 13:50:11 wysłana przez gopiotrek »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Września 2015, 02:34:01 »
Posprzątałem. Wątek o spalaniu jest gdzie indziej. Proszę się trzymać tematu.
3VZ.pl

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Września 2015, 23:28:38 »
moi zdaniem przyszly nabywca tego auto powinien wiedziec ile to auto pali,a nie odslywac go na inne strony. <zolta>
gosc pyta sie o wszystko wiec udostepnijmy mu na co musi zwrocic uwage,spalanie itp.
moze jest nowy i nie wie gdzie tej informacji szukac. :o
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2015, 23:32:30 wysłana przez toyotcam »

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Września 2015, 01:20:28 »
Witam,zakup udal sie?czy znalazles cos innego? :-)
jesli bys cos potrzebowal pisz do mnie na pw,postaram sie pomoc,
Toyotą Camry juz smigam od 23lat  to wiem o co chodzi w temacie.
Pozdrawiam..
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2015, 01:24:21 wysłana przez toyotcam »

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Września 2015, 20:48:26 »

auto rewelacja, drogie przy zakupie,ale problemow nie ma tak jak w vw,audi,mercedes itp.
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2015, 21:32:44 wysłana przez toyotcam »

Offline Jaceksci

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Września 2015, 21:53:00 »
.... .  po przeczytaniu opini z linku poniżej i problemów jakie mają nowsze camry z dużym zużyciem oleju - ... .  - Czy dotyczy to także waszych egzemplaży czy jest to loteria i jeden jest ok ,a drugiemu trzeba uzupelniać?
Niestety ja mogę tylko potwierdzić , że moja Camry z 2009 zużywa za dużo oleju. Więcej na ten temat napisałem tutaj : http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,36604.msg535225.html#new
Nie ufam producentom którzy montują silniki mniejsze od pojemności mojego czajnika. <zalamka>

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Września 2015, 21:51:05 »
a dalej jedzisz na oleju na ktorym serwis przewiduje?czyli dalej jezdzisz na wodzie ,na rzadkosci.
w europie jezdzimy na innych olejach i nie ma poroblemu.
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2015, 21:53:20 wysłana przez toyotcam »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl