Autor Wątek: Listwy progowe  (Przeczytany 10001 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Listwy progowe
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Września 2023, 20:00:10 »
Zerknij pod klamkę, jakie tam rysy znajdziesz. Od paznokci.
Pytałem ostatnio o te folie i odradzono mi toyotowskie, bo podobno się odklejają.
A te listwy jak założysz to daj znać czy się trzymają, to może i ja coś przyczepę.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Września 2023, 20:02:57 »
Folie pod klamki mam gratis więc zobaczymy. Najwyżej zerwę i nakleję coś innego.
A nakładki, oczywiście dam znać jak nakleję.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Września 2023, 20:16:34 »
Finalnie wybrałem srebrną wersję, ponieważ uznałem, że z czasem się porysuje a na czarnym będzie bardziej widać rysy.

Musisz zmienić sposób wsiadania do samochodu. Ja jak wsiadam do samochodu to nie staję na progu.
Nie staję na progu ale nieraz zahaczysz butem. W przeciągu lat użytkowania spolerujesz do gołej blachy.
Pod klamką już są widoczne. Ale co mogę z tym zrobić ? Szkoda, że nie ma otwierania drzwi od kierowcy za pomocą pilota, tak jak w bagażniku. Problem by się sam rozwiązał :) Mogę nie jeździć a jedynie się patrzeć na auto. A niestety pomaga mi on w codziennym życiu. Co do progów, to kupiłem zwykłe plastikowe, czasem żona zachaczy obcasem :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Września 2023, 20:43:45 »
Finalnie wybrałem srebrną wersję, ponieważ uznałem, że z czasem się porysuje a na czarnym będzie bardziej widać rysy.

Musisz zmienić sposób wsiadania do samochodu. Ja jak wsiadam do samochodu to nie staję na progu.
Nie staję na progu ale nieraz zahaczysz butem. W przeciągu lat użytkowania spolerujesz do gołej blachy.
Pod klamką już są widoczne. Ale co mogę z tym zrobić ? Szkoda, że nie ma otwierania drzwi od kierowcy za pomocą pilota, tak jak w bagażniku. Problem by się sam rozwiązał :) Mogę nie jeździć a jedynie się patrzeć na auto. A niestety pomaga mi on w codziennym życiu. Co do progów, to kupiłem zwykłe plastikowe, czasem żona zachaczy obcasem :)
Mogłeś założyć takie specjalne fokę pod klamki. 61 złotych 2 sztuki.
Plastikowe czy metalowe czy inne - ważne aby osłonić krawędź/rant progu ponieważ tam przeciera się najszybciej.
Taka ciekawostka - 4 lata jeżdżenia 2x100m codziennie po trawiastej drodze wypolerowało rurę wydechową a na jej zagięciu wytarło dziurę… W Toyocie Carnie E…

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Września 2023, 23:31:06 »
Jeszcze nigdy w żadnym aucie nie miałem rys pod klamkami. Nie wiem jak wy otwieracie drzwi:)

Natomiast tylny, prawy próg to już u mnie masakra - kilkuletnie dziecko, które nie potrafi wejść/wyjść bez stawania na progu. Muszę coś tam nakleić

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Września 2023, 00:31:23 »
Jeszcze nigdy w żadnym aucie nie miałem rys pod klamkami. Nie wiem jak wy otwieracie drzwi:)

Natomiast tylny, prawy próg to już u mnie masakra - kilkuletnie dziecko, które nie potrafi wejść/wyjść bez stawania na progu. Muszę coś tam nakleić

Może ich nie zauważyłeś?
Nie często się tam patrzy, ja zauważyłem na czarnym Mercedesie, jak żona przytarła klamką - pochyliłem się przyjrzeć z bliska. Naonczas przypadkiem spojrzałam POD klamkę... Nigdy wcześniej pod klamki nie zaglądałem.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Września 2023, 08:29:56 »
Mogłem nie zauważyć, choć po każdym myciu wycieram auto ręcznikiem, w tym pod klamkami, więc jeśli są, to bardzo mało widoczne. A moja czarna rav4 rysuje się niestety nawet od podmuchów wiatru...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Września 2023, 08:54:00 »
To nie wiem, jednak problem jest, od lat produkowane są akcesoryjne folie, naklejki, wkładki pod klamki do najróżniejszych modeli samochodów.

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Września 2023, 10:03:52 »
A moja czarna rav4 rysuje się niestety nawet od podmuchów wiatru
Taki urok ciemniejszych kolorów. Też wybrałem czarną, chociaż chodziła mi po głowie biała perła.
Jak by to powiedział klasyk, lakier jest po to żeby się rysował.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Września 2023, 10:43:45 »
To nie wiem, jednak problem jest, od lat produkowane są akcesoryjne folie, naklejki, wkładki pod klamki do najróżniejszych modeli samochodów.

Wiem, że jest. Kiedyś zrezygnowałem z zakupu jednego auta, bo miał tam tyle rys, że białego było chyba więcej, niż lakieru.

Wydaje mi się, że część (większość?) ludzi otwiera auto inaczej, niż ja. Ja łapiąc za klamkę wsadzam rękę raczej pionowo, niż poziomo

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Września 2023, 11:09:43 »

Wiem, że jest. Kiedyś zrezygnowałem z zakupu jednego auta, bo miał tam tyle rys, że białego było chyba więcej, niż lakieru.

Wydaje mi się, że część (większość?) ludzi otwiera auto inaczej, niż ja. Ja łapiąc za klamkę wsadzam rękę raczej pionowo, niż poziomo
Hmmm, zastanowiłem się…
Ja chyba tak pod kątem 45stopni

Offline lukasztech

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Września 2024, 00:10:04 »

Kosztowały 160,30 PLN z dostawą.
Zamówiłem 24.08, wczoraj (31.08) była w paczkomacie.
Zamówiłem konkretnie tutaj: https://pl.aliexpress.com/item/1005002014739412.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.21ef1c24wAOheb&gatewayAdapt=glo2pol
[/quote]

I jak się sprawdzają, polecasz?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Września 2024, 07:25:19 »

Kosztowały 160,30 PLN z dostawą.
Zamówiłem 24.08, wczoraj (31.08) była w paczkomacie.
Zamówiłem konkretnie tutaj: https://pl.aliexpress.com/item/1005002014739412.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.21ef1c24wAOheb&gatewayAdapt=glo2pol

I jak się sprawdzają, polecasz?
[/quote]
Mam od roku prawie i jestem zadowolony.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Września 2024, 10:22:53 »

Mam takie samo wrażenie
u mnie 0 rys za klamkami, a parkując codziennie obok bz4x widze jak ma same rysy
ale nim jeździ kobieta....
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2024, 10:24:41 wysłana przez SNCF »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Września 2024, 11:11:09 »
Metalowe listwy bez plastikowej podkładki zdzierają lakier z progów i po dwóch latach powodują korozję. Swoje Avisa z napisem HYBRID musiałem odkleić i wyrzucić oraz porobić zaprawki progów po usunięciu rdzy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl