Autor Wątek: DPF-błąd P2002  (Przeczytany 37764 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzycholu

• Toyot Leżący
  • *
DPF-błąd P2002
« dnia: 11 Września 2015, 12:07:56 »
Wczoraj podczas jazdy po miescie nagle zapalił sie check engine, auto straciło na mocy więc niezwlocznie udalem sie do znajomego mechaniora na komputer. Po podlaczeniu wyswietlił sie błąd  P2002 czyli niski przepływ w filtrze cząstek stalych.....
Jednym slowem zapchany, mechanior skasował błąd i zalecił przegonić auto ze 20 km na 4-tym biegu na obrotach 3-4 tys , co tez uczynilem.
Auris 2,0 2007 rok z przebiegiem 170 tyś.
 Czy ktos spotkał sie z czymś takim i co zrobil z tym problemem.
Czy warto sprobowac recznie przepalic Dpf ( podobno jest taka mozliwosc po podlaczeniu do dobrego kompa)  jestem umowiony z na takie coś z mechanikiem ktory pracuje w Toyocie ale dopiero za tydzien.
Czy lepiej od razu jechac np.do firmy M.A.S w W-wie na Ostroroga i wyciąć gada za  1000 pln :o
Z gory dziękuję za porady..... :-)

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: DPF-błąd P2002
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Września 2015, 12:22:34 »
Przegonić, ale z testerem(regeneracja). Jak mechanik z Toyoty to będzie znał procedurę. Potem po parametrach wyjdzie co dalej.

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Września 2015, 22:10:09 »
Przegoń z podpiętym komputerem. Jednak uważaj bo zdarza się, że przez takie zabiegi turbina wychodzi bokiem oraz inne podzespoły cierpią.
Też miałem problemy z DPF.

Offline krzycholu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Września 2015, 07:11:28 »
A mozesz w kilku zdaniach opisac swoje problemy z DPF i czy jazda z komputerem pomogla na dlugo.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Września 2015, 09:06:04 »
Przegoń z podpiętym komputerem. Jednak uważaj bo zdarza się, że przez takie zabiegi turbina wychodzi bokiem oraz inne podzespoły cierpią.
Regenerację przeprowadza się przy prędkości 80-100 km/h. Nic nie powinno się stać.

Offline Bockscar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Września 2015, 12:48:21 »
@krzycholu

Poszukaj sobie moje historyczne posty i radze udać się do serwisu w Warszawie albo gdzieś i usunąć DPF (fizycznie+komputerowo=1000zł), czyszczenie chemiczne albo przepalenie da efekt na rok, dwa jesli nadal bedziesz jezdzic glownie po miescie. Lepiej jednorazowo tyle wydać i mieć problem na zawsze z głowy niż bawić się co jakis czas w czyszczene chemiczne czy przepalanie, chyba ze nie planujesz nim jezdzic dlugo. Takie jazdy na 3 biegu na wysokich obrotach i inne nic nie daja, a wiem co mowie bo mam taki sam samochod jak Ty :) Plus jest taki że spalanie minimalnie spadnie, wiec po jakims dluzszym czasie ten wydatek sie pewnie zwroci :D

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2015, 12:51:40 wysłana przez Bockscar »

Offline krzycholu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Września 2015, 13:29:53 »
Dzwonilem do tej firmy nadal wykonują tą usługę za 1000 pln i mają w miarę szybkie terminy.
A teraz mam temat do przemyslenia-czy próbować go czyscic komputerowo ( wydatek ok 200 pln) i martwić się kiedy znów sie zapcha , zwłaszcza ze w wiekszosci pomykam po miescie.
Czy zrobić porządek , wyciąć go za 1000 pln i mieć spokój raz na zawsze , auta narazie raczej nie bede sprzedawał.
Coraz bardziej skłaniam sie do tej drugiej opcji....  :o

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Września 2015, 14:55:13 »
Mnie ta usługa kosztowała 90 zł + moje paliwo. Bez podjęcia komputera prawdopodobnie nie uda Ci się go przepalić. Ja na Twoim miejscu bym nie usuwał katalizatora- duży wydatek, auto będzie kopcić a  w dodatku jest to nie legalne.
Mi się zatkał, też miałem błąd P2002, przegoniliśmy go i od 3 lat nie mam problemu i cieszę się, że go wtedy nie wyciąłem.

Offline krzycholu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Września 2015, 16:52:40 »
Hmmmmm...... teraz juz całkiem nie wiem co robic  :o
Musze dodac ze problemy zaczęły sie dwa tygodnie po tym jak zmienilem stacje paliw.
Moze tu tkwi problem? Stacja mała po byłym SKR-erze , podobno mieli tam posiadać paliwo z Litwy bez dodatku bio....
Fakt, autko fajnie sie zbierało no i ta cena 4,09.....
O cenie za podpięcie kompa i czyszczenie jeszcze nie rozmawiałem , narazie jestem wstępnie umówiony za tydzień bo mechanik troche choruje na noge.
Kurcze, moze spróbować raz go przepalic i nie eksperymentowac z paliwem , jesli problem sie powtorzy to amputacja... :-)

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Września 2015, 18:15:01 »
Nie wycinaj, próbuj wszystkiego ale nie wycinaj, za rok za dwa na przeglądach będą to sprawdzać i wtedy to będzie prawdziwy problem !!! :o

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Września 2015, 18:19:04 »
Co do paliwa z Litwy, jest tego bardzo dużo, jest bez dodatku bio, na świadectwie jakości w parametrach smarności jest lepsze niż z bio, ale papier wszystko przyjmie, ja wiem po wyglądzie komory w cysternie, że po spuszczeniu paliwa z Litwy komora jest sucha prawie jak po benzynie. :o

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Września 2015, 19:20:44 »
Kolego "Kingciin" problemu technicznego nie będzie, autko będzie pięknie śmigać, problem będzie podczas sumiennie wykonanego przeglądu technicznego gdy wyjdzie na jaw brak DPF-u.
Koszt ponownego zainstalowania kosmos !!! :-(

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Września 2015, 17:22:16 »
Koszt ponownego zainstalowania kosmos !!!
można iść z samym dowodem :cheesy:

Offline kinio

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Września 2015, 11:20:17 »
Witam . U mnie podobnie ,przebieg 170 tys 2 litrowy D - 2007 i błąd filtra cząstek stałych - kupiłem na allegro za 1500zł  nowy - no podobno nie do zatkania ,wymiana ok- po przejechaniu 1000km bład P2002 . Jakieś pomysły ?.. :o

Offline krzycholu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Września 2015, 12:41:40 »
Gdybym miał dać 1500 pln za nowy to wolał bym wyciąć stary za 1000 pln i mieć święty spokój.
Wczoraj za 80 pln zrobilem komputerowe wypalanie i narazie jest ok.
Jeśli problem będzie sie powtarzał to likwiduje gada...... :-)
Jesli nowy dpf wyrzuca ci taki błąd to cos jest nie tak, może z montażem?
Radze wrocic do warsztatu który to zakładał i niech myślą co dalej  :o

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl