Autor Wątek: Przyciemnianie szyb w aurisie  (Przeczytany 4566 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jędrzej

• Toyot Leżący
  • *
Przyciemnianie szyb w aurisie
« dnia: 11 Września 2015, 20:53:30 »
Witam
Przymierzam się do wykonania usługi-przyciemnianie szyb. Konkretnie chodzi o drzwi tylne i drzwi bagażnika. Usługa jest w cenie 350-450 zł.
Czy ktoś z szanownych kolegów wykonywał taką usługę. Mam auto wersja terra- golas, szyby zwykłe nie przyciemniane fabrycznie (chyba że się mylę).Auto jest koloru czarnego i tego lata podczas upałów w środku było jak w piekarniku. Oczywiście klima wszystko poprawiła. Mimo to noszę się z zamiarem wykonania w/w usługi.
Proszę o opinie za i przeciw tej inwestycji. Czy ktoś z was robił szyby, jak to się sprawuje w dalszej eksploatacji np. w zimie. Czy warto?
Pozdrawiam
Jędrzej

Offline bigboykr

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Przyciemnianie szyb w aurisie
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Września 2015, 21:21:55 »
Lata temu robiłem to w Vectrze. Zrobione profesjonalnie grubą, elastyczną folią. Przez wiele lat nie uległo najmniejszemu uszkodzeniu. Teraz mam tak zrobione w vanie (vivaro life) i też świetnie się sprawdza. Temperatura odczuwalnie niższa. Nie daj sie tylko naciągnąć na kruchą, cienką folię. Taka się będzie łuszczyć i po roku będziesz to wyrzucał.

sorki za błędy i wypaczenia, literówki itp... z tapatalka się pisze ;)

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Września 2015, 23:10:19 »
Przyciemniłam 2 miesiące temu w Warszawie: tylna, tylne boczne i trójkąty. Doświadczenia z zimą jeszcze brak, jednakże polecam. W eksploatacji bez zarzutu. Jeśli spodziewasz się rewelacyjnego schłodzenia w upalny dzień (+37 stopni) przez 8 godzin w pełnym słońcu, to raczej nic z tego, ale różnica na pewno jest  :-) Jedyne na co kazali mi uważać, to by nie skrobać szyby od wewnątrz i nie kłaść nic na tylnej półce co mogłoby zarysować szybę. Mycie szyb normalnie, płynem czy wodą.
Osobiscie wybrałam folię o 20% przepuszczalności światła, bo 5% była już zbyt ciemna - zależało mi na dobrej widoczności od środka także nocą i taką mam. Porównując przyciemnianie oryginalne w Aurisach II którymi jeździłam, doszłam do wniosku, że moje szyby są ciemniejsze, a widoczność rewelacyjna i o to mi chodziło. Momentami z zewnątrz wygląda jakby szyby były całkowicie czarne, co dobrze komponuje się z ciemnym autem. Zapłaciłam 380 zł i dostałam gwarancję na 10 lat  :-)

PS. Za przyciemnianiem szyb na pewno przemawia też nieoślepianie przez samochód jadący z tyłu - ja mam manię zerkania w tylną szybę, więc czasami światła przeszkadzały  :-)
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2015, 23:16:19 wysłana przez vannkama »

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Września 2015, 09:27:49 »
... Czy ktoś z was robił szyby, jak to się sprawuje w dalszej eksploatacji np. w zimie. Czy warto? Pozdrawiam

Warto, zima nie ma żadnego wpływu na eksploatację. A i auto wygląda ładnie, moim skromnym zdaniem oczywiście.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline Bockscar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Września 2015, 12:58:06 »
Folia z Norauto za 40zł + jakiś płyn do mycia szyb w spryskiwaczu i przyciemnić samemu. Ja zrobiłem sam i od 3 lat nic sie nie odkleja, a uzywam non stop czy to lato czy zima. W profesjonalnych warsztatach robią to tak samo, mozna poogladac filmiki na youtube, tylko maja wieksza wprawe. Samemu robiac moze gdzies zostac jakis  bąbelek albo nierówność, ale i tak tego prawie nie widac.

Nigdy bym nie dał 400zł za przyciemnienie szyb do... Aurisa.

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Września 2015, 13:23:06 »
Nigdy bym nie dał 400zł za przyciemnienie szyb do... Aurisa.

A ja nigdy nie zrobiłabym tego sama w... Aurisie  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl